Izdelovalec kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalen način (NPK)

Vabljeni vsi, ki imate znanja izdelave kruha, testenin in peke peciva ter želite pridobiti NPK IZDELOVALEC/IZDELOVALKA KRUHA, POTIC, PECIVA IN TESTENIN NA TRADICIONALNI NAČIN.

drevored kruh2malaNPK vam omogoča, da se samozaposlite oz. odprete novo dejavnost. Prosimo, da se kandidati najkasneje do sredine novembra 2016 prijavite na 05 366 47 50 ali Predviden postopek certificiranja bo konec novembra ali v začeteku decembra.

Po usposabljanju se kandidat lahko odloči za postopek certificiranja za pridobitev NPK Izdelovalec/ izdelovalka kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalen način. Program traja 104 ure, od tega teoretični del  (52 ur) in praktični del (52 ur).


Program je za brezposelne osebe, ki jih napoti ZRSZ brezplačen.
Sofinancirata ga MIZŠ in ZRSZ znotraj AKTIVNOSTI  «ZMOREM, KER ZNAM«

Na predstavitev in v program ste vabljeni tudi samoplačniki, ki vam nudimo ugodne plačilne pogoje.

 

 

 

 

Komu je usposabljanje namenjeno?

 

  • Kandidatom, ki želijo pridobiti nova znanja in spretnosti za potrebe dela.

  • Kandidatom, ki se želijo usposobiti in pridobiti certifikat.

* Kandidati, ki imajo ustrezna znanja in izkušnje se lahko brez usposabljanja prijavijo v postopek certificiranja. 


Pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti poklicno kvalifikacijo:

  • končana osnovna šola


 Vsebina in program usposabljanja


 
Vsebina usposabljanja je določena po KATALOGU standardov strokovnih znanj in spretnosti za poklicno kvalifikacijo in zajema pridobitev znanj s področij:

  • priprave krušne peči oziroma pečice za peko
  • priprave testa za kruh in potico, priprave nadeva in oblikovanje potice za pečenje
  • peke kruha
  • potice
  • priprave testa (kvašeno, vlečeno, masleno, krhko, biskvitno) za pecivo
  • priprave nadeva in oblikovanja peciva
  • peke peciva in ustrezne oskrbe
  • priprave testa in oblikovanja testenin
  • pakiranja in shranjevanja kruha, potic, peciva in testenin
  • trženja izdelkov.

 
MODUL 1
 

PEKA KRUHA, POTIC IN PECIVA

  • izdelava različnih vrst kruha in različnih nadevov za potice
  • mesenje
  • vzhajanje testa
  • oblikovanje testa in priprava na pečenje
  • priprava pogojev za peko in peka v krušni peči
  • hlajenje izdelkov
  • osnovne sestavine pekovskega peciva
  • izdelovanje enostavnejših vrst pekovskega peciva: žemlje, bombice, rogljički, makovke, štručke s šunko in sirom
  • napake pri izdelkih

 
MODUL 2


 
IZDELOVANJE TESTENIN

  • vrste moke za testenine izdelava rezancev tortelinov raviolov lazanj in nadevov za testenine

 
MODUL 3


 
PAKIRANJE IN TRŽENJE IZDELKOV

  • pakiranje in shranjevanje kruha potic peciva in testenin trženje izdelkov

 
MODUL 4


 

  • Teoretični in praktični preizkus znanja, delavnica.

 
V postopku certificiranja je preverjanje strokovnih znanj in spretnosti - Storitev z zagovorom. Državno izpitno komisijo imenuje Državni izpitni center in je lahko sklicana večkrat letno.
 
Prijave zbiramo do zasedbe prostih mest. Za dodatne informacije smo vam na voljo na telefonskih številkah: 05 366 47 50, 041 437 785 ali na.