Širjenje zaposlitvenih možnosti

V jeseni smo za Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport izvedli 104-urno usposabljanje za socialne oskrbovalke na domu in za izdelovalce kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način. Po usposabljanjih so v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje in Republiškim izpitnim centrom sledili postopki za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije – NPK. Nekateri udeleženci so svoj certifikat že potrdili z novo zaposlitvijo, drugi imajo zanimive načrte, ki jih bodo šele uresničili. Kako je vse skupaj potekalo si preberite in oglejte spodnje fotografije.

Preverjanje socialnih oskrbovalk na domu je potekalo v Zavodu Pristan v Vipavi, kjer so zaposleni poskrbeli, da smo imeli na voljo vse potrebno in smo se počutili dobrodošli. Še posebej hvala predavateljici Alenki Černe, ki je socialnim oskrbovalkam ob zaključku dejala: "Glede na pričakovana demografska gibanja v Sloveniji, ki nakazujejo podaljšanje življenjske dobe je pričakovan tudi porast števila oseb, ki bodo potrebovali oskrbo na domu. Vsem osebam bi želeli kljub omejitvam  nuditi kvalitetno preživljanje vsakdana v domačem okolju. Z dolgoživostjo se ne podaljšuje vedno tudi kvaliteta življenja. Socialni oskrbovalec na domu lahko bistveno prispeva k temu, da invalid, kronični bolnik, starejša oseba oz. oseba s posebnimi potrebami  preživlja svoj vsakdan čimbolj kakovostno in v svojem življenjskem okolju. Zato bodite srčne, nadgrajujte svoje znanje in vztrajajte.«

Nekako v istem času so, pod vodstvom Zdenke Valič in Alenke Kodele, v Dvorcu Favetti v Skriljah ustvarjali dobrote »naši peki«. Teoretične vsebine je podajal dr. Boris Kovač. Strokovnost predavateljev in trud udeležencev so dokazovali tako okusni tradicionalni izdelki iz krušne peči kot tudi torte in testenine. Gospa Zdenka je poudarila: »Pomembno je vztrajati in biti deloven. Kruh ne uspe vedno ob prvem ali drugem poskusu, v tretje pa že lahko nastane nekaj dobrega.« Udeleženci so poudarili, da so že med izobraževanjem izboljšali svoje postopke peke, pridobili nove recepte. Drugi so kupili košarice za vzhajanje in pekače, si izposodili knjige o peki. Tretji so novosti delili s prijatelji na Facebooku. Gospa Ivanka, ki ima z možem v najemu kočo na Lazni, pravi: »Moje stranke so sproti z radovednostjo čakale, kaj bo novega, saj so vedele, da se izobražujem. Certifikat mi pomeni možnost širjenja dejavnosti.«

Zavedamo se, da odrasli potrebujemo pomoč in podporo pri odločitvi za izobraževanje, med učenjem in po zaključku. Zato so se nam na podelitvi certifikatov pridružili predstavniki Razvojne agencije ROD iz Ajdovščine, Zavoda RS za zaposlovanje in Mlinotesta. Udeležence so seznanili z informacijami o možnostih (samo)zaposlitve. Odrasli vedno potrebujemo tudi dober zgled. Zato smo s skupino obiskali gospoda Viljema Cigoja iz pravkar odprte Grajske pekarne v starem rimskem obzidju, ki izdeluje kruh na dolgi postopek brez dodatkov. Šturc, Ajdovc in Gorjan so vrste kruha, ki jih poleg potice in piškotov vsako jutro najdete na policah trgovin Fama d.o.o. Gospod Aleksander Lemut ga je podprl pri prodaji svojih izdelkov in pri možnosti najema prostora. Želimo si, da bi bilo take podpore in povezovanj v našem okolju še več.

Helena Furlan