Študijski krožki

škŠtudijski krožki so majhne skupine za neformalno učenje, namenjene druženju, izmenjavi znanj in izkušenj. Vsebino, potek in zahtevnost učenja si udeleženci izbirajo sami. Vodi jih mentor, s katerim se na prvem srečanju udeleženci dogovorijo, kaj želijo na določenem področju raziskovati in določijo, kdaj se bodo srečevali. 

Prijave na spletni prijavnici. 

Študijski krožki so za udeležence brezplačni. 

 

 

 

 

Študijski krožki v šolskem letu 2016/2017

 


ŠTUDIJSKI KROŽEK »VABLJENI NA SLAP«

 

SLAP 3_mala

 

·      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Ste Slapenec, ki bi z veseljem drugim kaj povedal o Slapu ali se tudi sam česa novega naučil?
 • Bi sodelovali pri organizaciji dogodkov na vasi?
 • Morda ste se na Slap preselili ali živite v okolici in želite bolje spoznati vas ter bližnje sosede?
 • Obiskujete daljne, tuje kraje - na Slapu pri Vipavi pa še niste bili? Vabljeni.

 

Slap pri Vipavi je dobil ime po slapovih, ki nastajajo iz voda različnih bližnjih potokov. Ima ok. 400 prebivalcev. Zgodovinsko izročilo vasi sega v 13. stoletje. Občudujete lahko zanimive stavbe, kamnite portale, vodnjake, … Zanimivi so zapisi o dogajanju v preteklosti.

Pridružite se nam pri spoznavanju vasi »nekoč in danes«. Krožek je namenjen vsem generacijam, domačinom in drugim. Ob prijetnem druženju bomo širili znanje, dogajanje in prepoznavnost vasi Slap.

Študijski krožek bo potekal v sodelovanju s KS Slap in z Vinarsko turističnim društvom Slap – vas zlatih kapljic.


KDAJ:

Srečanja potekajo 1x do 2x mesečno v času do junija 2017.

KJE:

Stara šola na Slapu (center vasi)


CILJI KROŽKA:

 • spoznavanje preteklosti vasi na različnih področjih in povezovanje z današnjim časom;
 • širjenje prepoznavnosti vasi Slap;
 • druženje; organiziranje morebitnih dogodkov, odprtih za širšo javnost;
 • oblikovanje idej za nadaljnje delo na kulturno/ izobraževalnem/ družabnem področju, …

 

Ob prijavi nam lahko zaupate tudi vaše želje in predloge za delo krožka!

 

Udeležba na krožku je brezplačna. Prijavnico najdete na dnu strani.

 


ŠTUDIJSKI KROŽEK ZELIŠČNA MAVRICA

 

zeliščna mavrica_mala

 

 

 

 

 

 

 

V letu 2017 v Učnem centru Brje potekajo srečanja na temo uporabe zdravilnih zelišč v vsakdanjem življenju, izdelave naravne kozmetike, uporabe zelišč v kulinariki, samooskrbe, zelemenjave in na področju povezovanja predelave zelišč ter sadja.

 

MENTORICA: Danica Gračan Jevtič

Krožek vodi  Danica Gračan Jevtič, ki ima bogate dolgoletne izkušnje z gojenjem in pridelovanjem več vrst sivke na Brjah. Svoja zeliščarska znanja je pridobivala iz literature, na različnih izobraževanjih, tudi pri drugih pridelovalcih ter z lastnim delom. Svoje izkušnje rada deli in izmenjuje z drugimi.

 

Da bo delo študijskega krožka še bolj koristno za okolje, bomo skušali povezovati udeležence ŠK Zeliščna mavrica tudi z udeleženci ŠK Sivka.

 

Prijavnico najdete na dnu strani.

 


ŠTUDIJSKI KROŽEK PO GLASBENIH BRZICAH


 

beginners-guitar-lessons

 

Vam je všeč glasba, radi pojete ali ljubiteljsko igrate kakšno glasbilo? Pridružite se nam na novem, brezplačnem študijskemu krožku.

V krožek vabimo vse zainteresirane za spoznavanje glasbe, starejše od 20 let:

 • popolne začetnike in
 • tiste, ki se na glasbo že malce spoznajo, pa bi želeli svoje znanje razširiti.
   

CILJI KROŽKA:

 • spoznavanje osnov notacije
 • zapis določene melodije na papir in na računalnik
 • spoznavanje klasične vokalne, instrumentalne, elektronske in ambientalne glasbe
 • osnove teorije glasbe, specifikacije posameznih glasov, glasbil ter po dogovoru predstavitev klavirja in kitare
 • spoznavanje različnih stilov glasbenega pisanja
 • upravljanje s programi, kot so Finale ter Ableton
 • spoznavanje zasedb, ki so pogoste v klasični, pop in jazz glasbi
 • in še mnogo več
   

KJE:Ljudska univerza Ajdovščina, Stritarjeva ulica 1a

MENTOR: Jernej Rustja

Mentor Jernej Rustja zaključuje študij kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Njegove kompozicije obsegajo tako opus zborovske, instrumentalne in vokalne glasbe za različne sestave kot tudi elektronsko glasbo. Igra klavir, klarinet, kitaro. Nekaj izkušenj ima tudi z violino, bobni. Na orglarski šoli v Novi Gorici poučuje predmete kot so solfeggio, teorija glasbe, klavir. Za pisanje glasbe uporablja računalniške programe Finale, Ableton. Vodi moški zborovski sestav Franc Zgonik iz Branika, s katerim uspešno sodeluje na različnih festivalih  po Sloveniji in v tujini.

Udeležba v študijskem krožku je brezplačna. S seboj lahko prinesete tudi vaša glasbila.
Prijavnico najdete na dnu strani.

 


ŠTUDIJSKI KROŽEK SIVKA

Zaradi zasedenosti omejenega števila prostih mest prijave v študijski krožek niso več mogoče.

 

Zeliščarski študijski krožek poteka v Podragi in je namenjen vsem, ki ste očarani nad svetom zelišč. Ker je skupina številčna, prosimo zainteresirane, da preverijo ali so prosta mesta še na voljo.

V skupnih urah druženja skupina odkriva čare, ki jih skrivajo zelišča. Člani raziskujejo uporabnost zelišč v kulinariki, povezujejo zelišča s kulturno dediščino, delujejo trajnostno in samooskrbno.

 

sivkaŠtudijski krožek vodi Nataša Mohorčič, ki je ljubiteljica narave v pravem pomenu besede. Zase pravi, da je že kot otrok lahko ure in ure sedela na travniku in opazovala rastline in živali. Ta ljubezen do narave je ni nikoli zapustila. Eno največjih želja je uresničila z vpisom na biotehniško fakulteto, kjer je zaključila študij zootehnike. Na predavanjih botanike se je Nataša še močneje navdušila nad rastlinami, posebno so jo pritegnila zelišča. Sama izdeluje različne likerje, čaje, sirupe, razne izdelke iz medu, mila, čistila, parfume in kreme, večina za lastno uporabo. Svoje znanje vseskozi nadgrajuje. Uspešno je zaključila program Zeliščar in si pridobila nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK) Zeliščar. Pravi, da se drži vsem znanega reka: »Znanja ti ne more nihče vzeti.«

 

 

 

 

 


ŠTUDIJSKI KROŽEK ZORENJA: SPOZNAVAM SEBE - UČIM SE OD DRUGIH

 

Študijski krožek Zorenja: spoznavam sebe - učim se od drugih, je letos dobro obiskan, zato žal prosta mesta niso več na voljo.

Mentorica je Alenka Furlan. V krožku se srečujejo vsi, ki jih moti hiter tempo življenja in se želijo vsaj za trenutek ustaviti, poklepetati v prijetni družbi in se naučiti uporabnih tehnik za kvalitetnejši vsakdan.

Namenjen je vsem, ki bi radi brezplačno in na sproščen način pridobili nova znanja s področja osebne rasti, medosebnih odnosov. Dogajanje znotraj študijskega krožka je zanimivo in zabavno.


Oglejte si študijske krožke, ki smo jih izvedli v šolskem letu 2015/2016

Pletenje košar

pletenje košar

Študijski krožek Pletenje košar je potekal v prostorih KS Lože in je bil namenjen vsem generacijam in vsem ljubiteljem te, že skoraj pozabljene, obrti. Za pletenje košar smo uporabljali naravne materiale, kot so vrbove šibe ali po domače »bjeke« in druge vrste materialov, ki so primerni za pletenje različni izdelkov.

Študijski krožek je vodil mojster pletenja košar gospod Jožef Krečič. Delo je potekalo v obliki delavnic, na katerih so udeleženci lahko usvojili tehnike pletenja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Druženje z objektivom

20141005 Nadaljevalni tečaj Foto Samo Trebizan-103malaV maju 2016 smo organizirali fotografski študijski krožek za ljubitelje fotografije, ki so želeli pogloboti svoje znanje o fotografiranju motivov iz narave. Narava nam v vseh vremenih in letnih časih ponuja čudovite prizore. Mi pa smo se v krožku pomudili tudi pri tistih manj lepih, pri katerih ima običajno glavno besedo človeška roka. S fotografijami smo skušali opozoriti na onesnaževanje v naravnem okolju.

Cilji: druženje, povečevanje socialne mreže, pridobivanje fotografskega znanja, iskanje dobrih in slabih strani naravnega okolja in pogovor o predlogih izboljšanja. Obvezna oprema: fotoaparat ni obvezen, lahko tudi telefon.

 

 

 

 

 

 

 

Učni užitni park

 

parki majhna

V šolskem letu 2015/2016  je zaživel nov  študijski krožek Učni užitni park.

Udeleženci krožka so imeli nalogo zasnovati načrt Učnega užitnega parka na Brjah. Pri zasnovi parka so morali upoštevati značilnosti in potrebe lokalnega okolja tako z naravnega kot družbenega vidika ter estetska načela, ki so pri oblikovanju parka še posebej izpostavljena.  

V krožku so udeleženci spoznali osnovna načela permakulture, sonaravnega bivanja in urejanja krajine.  Poleg mentorice, ki je krožek vodila, so pri izvedbi sodelovali še različni strokovnjaki: biolog, krajinska arhitektka, oblikovalka in permakulturnica.

 

 

 

Zgodbe Lavričevega trga

 

škmalaV septembru pripravljamo nov študijski krožek, ki smo ga poimenovali Zgodbe Lavričevega trga. V krožku se bomo podali v raziskovanje zgodovine stavbe, kjer se danes nahaja Center za tretje življenjsko obdobje v Ajdovščini. Podatke bomo iskali iz različnih virov. Brskali bomo po arhivih in pisnih virih ter zbirali zgodbe domačinov, ki poznajo marsikatero nenapisano resnico ali celo skrivnost. Verjamemo, da bo naše raziskovanje segalo tudi nekoliko širše od zidov objekta na Stritarjevi ulici 1 in bomo našli zanimive povezave tudi čez domače dvorišče.

Študijski krožek bo potekal v sodelovanju z Društvom upokojencev Ajdovščina. Vabimo vse, ki bi želeli sodelovati v krožku, da se nam pridružite.

Študijski krožek poteka v prostorih Centra za tretje življenjsko obdobje.

 

Sivka

 

ŠK SIvkaZeliščarski študijski krožek je namenjen vsem, ki ste očarani nad svetom zelišč. V skupnih urah druženja bomo odkrivali čare, ki jih skrivajo zelišča. Raziskovali bomo uporabnost zelišč v kulinariki, povezali zelišča s kulturno dediščino, delovali trajnostno in samooskrbno.

Študijski krožek vodi Nataša Mohorčič, ki je ljubiteljica narave v pravem pomenu besede. Zase pravi, da je že kot otrok lahko ure in ure sedela na travniku in opazovala rastline in živali. Ta ljubezen do narave je ni nikoli zapustila. Eno največjih želja je uresničila z vpisom na biotehniško fakulteto, kjer je zaključila študij zootehnike. Na predavanjih botanike se je Nataša še močneje navdušila nad rastlinami, posebno so jo pritegnila zelišča. Sama izdeluje različne likerje, čaje, sirupe, razne izdelke iz medu, mila, čistila, parfume in kreme, večina za lastno uporabo. Svoje znanje vseskozi nadgrajuje. Uspešno je zaključila program Zeliščar in si pridobila nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK) Zeliščar. Pravi, da se drži vsem znanega reka: »Znanja ti ne more nihče vzeti.«

Študijski krožek poteka v Podragi. 

 

 


Le eno življenje imam, ga lahko izboljšam?

 

Študijski krožek je namenjen vsem, ki bi radi pridobili nova znanja s področja psihologije, vzgoje, medosebnih odnosov in učinkovitega preživljanja prostega časa.

Udeleženci omenjenega študijskega krožka, se srečujejo že od novembra 2011. Njihova srečanja so bila namenjena predvsem pogovorom o strokovni literaturi s področja psihologije in vzgoje, odnosov med ljudmi itd. Organizirali so več predavanj na različne teme, v goste pa povabili zanimive ljudi, ki so svoja znanja delili skupaj z njimi. Srečanja obogatijo z občasnim skupnim ogledom gledališke predstave ali literarne prireditve, organizirajo si družabno večerjo in se sprostijo ob zaključnem izletu ali pohajkovanju po naravi. 

Tudi v letošnjem šoslkem letu obljubljajo, da bo dogajanje znotraj študijskega krožka zanimivo in zabavno.

Zgibanka


Prijavnica:

Sivka
Zeliščna mavrica
Z gibanjem v nov dan
Vabljeni na Slap
Po glasbenih brzicah
Naslov
Telefon
Elektronski naslov
Ne dovoljujem obveščanja
DA

Podpisani/a soglašam, da se podatki zbrani v prijavnici uporabljajo izključno za potrebe evidenc Ljudske univerze Ajdovščina skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 113/05, 51/07, 67/07, 94/07).

6+7=