Predavanja in delavnice predelave sadja v Učnem centru Brje

 

Učni center Brje je v širšem okolju že dobro prepoznan kot center znanja, izmenjave izkušenj različnih generacij in povezovanja med sadjarji - za nova poklicna znanja, izkušnje in zelena delovna mesta …


V letu 2016 se je predavanj in delavnic, ki jih je na Brjah organizirala Ljudska univerza Ajdovščina, udeležilo preko 160 oseb iz širšega območja Vipavske doline, Goriških brd in celo Obale.

 

Brje_marmelada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudi v letu 2017 vam ponuja  brezplačna predavanja ter praktične delavnice za pridobitev znanj in spretnosti s področij:

•    urejanje in vzdrževanje sadovnjaka,
•    obrezovanje, nega sadnega drevja,
•    osnove sistema HACCP in pravila glede označevanja živil,
•    trženje in promocija izdelkov,
•    predelava različnega vipavskega sadja  v marmelado (breskova in marelična),
•    predelava različnega vipavskega sadja v sok (breskev, jabolk, grozdja),
•    sušenje marelic, kakijev, jabolk,
•    pridelava in predelava zelišč.

 


 

Cilj predavanj in delavnic je, da udeleženci pridobijo teoretična ter praktična znanja. Spretnosti predelave ter trženja naj bi čim prej prenesli v prakso, morda v nacionalno poklicno kvalifikacijo NPK Predelovalec/ predelovalka sadja na tradicionalen način in samozaposlitev. Program sofinancira Občina Ajdovščina.

Komu so predavanja, delavnice namenjene?

•    Vsem začetnikom ali tistim, ki želijo svoja obstoječa znanja, spretnosti, izkušnje nadgraditi za potrebe lastne predelave sadja in trženja izdelkov na domu.
•    Vsem, ki želijo po izobraževanju pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo NPK Predelovalec/ predelovalka sadja na tradicionalen način in se poklicno ukvarjati s predelavo sadja ter trženjem izdelkov.

 

 

Vsebine:

KDAJ?

KAJ?

Predavatelj/ica

ROK ZA PRIJAVO

ČETRTEK,

19. JANUAR 2017,

OD 17. DO 20.30 URE

Predavanje o ureditvi, vzdrževanju sadovnjaka in negi sadnega drevja:
•    Pogoji uspevanja različnih sadnih vrst
•    Podlage za sadne vrste,  reševanje težav zemljišča
•    Priprava tal na sajenje
•    Ukrepi po sajenju,  nega v prvem letu
   


Ivan Kodrič


Izvedeno -– ne zbiramo prijav

SOBOTA,

18. FEBRUAR 2017,

OD 9.00 DO 11.00 URE

Praktična učna delavnica oz. prikaz  obrezovanja sadnega drevja

(glede na možnosti- predvidoma češnje, breskve, kaki, jabolka).

Prikaz je bil izveden v sadovnjaku na Brjah.
   

Ivan Kodrič

Izvedeno -– ne zbiramo prijav

PETEK,
24. MAREC 2017,

OD 17.00 – 18.00 URE

in

OD 18.00 – 19.00 URE

1-Praktični PRIKAZ izdelave mila po hladnem postopku

2-Po prikazu sledi predstavitev novega brezplačnega krožka, ki se bo 1x mesečno
srečeval v učnem centru. Člani bodo izmenjevali znanja na
področju zelišč (poznavanje zelišč, naravna kozmetika, kulinarika,
samooskrba, zelemenjava …). Z aktivnostjo vsakega člana bo
krožek vplival na dogodke na Brjah in v lokalnem okolju.

Danica  
Gračan Jevtič

Krožek vodi:

Danica  
Gračan Jevtič

Izvedeno -– ne zbiramo prijav

ČETRTEK,
6. APRIL 2017

OD 17.00 – 19.00 URE

Prikaz  obrezovanja oljk.

Prikaz bo izveden v oljčniku na Brjah.

Ivan Kodrič

Izvedeno -– ne zbiramo prijav

ČETRTEK,
18. MAJ 2017

OD 17.00 – 20.45 URE

Predavanje: Osnove sistema HACCP in pravila glede označevanja živil

Blanka Samec

Izvedeno -– ne zbiramo prijav

Glede na sadje –

PETEK,
23. JUNIJ 2017

OD 17.00 – 20.45 URE

Praktična učna delavnica ob teoretičnih podlagah na temo kuhanja
marelične marmelade.

Blanka Samec

Izvedeno -– ne zbiramo prijav


NEDELJA, 25. JUNIJ 2017
od 10.00 do 13.00 ure

2.del:
NEDELJA, 2. JULIJ 2017
OD 10. DO 13.00 URE

Predavanje/izkušnje s pridelavo sivke

 

Skupen odhod iz učilnice in ogled njive na Brjah z več vrstami sivke,
žetev in  destilacija

Danica
Gračan Jevtič

Izvedeno -– ne zbiramo prijav

1.del:
PETEK, 7. JULIJ 
2017
od 17.00 do 19.00 ure

2.del:
TOREK, 11. JULIJ 
2017
OD 17. DO 19.00 URE

1-Teoretične vsebine in praktična učna delavnica na temo sušenja marelic.

2-Pogovor/učenje ob posušenih marelicah ter o pripravi in sušenju sadja,
ki dozori v poletnih mesecih.

Vera Kodrič

Do zasedbe prostih mest

Predavanje:
PETEK,
4. AVGUST,

od 17.00 – 20.45 URE

Praktično delo -
glede na sadje:

SOBOTA,
5. AVGUST
od 9.00 – 14.00 URE

Teoretična in praktična učna delavnica na temo predelave breskev: predelava breskev
v kašast sok, kuhanje marmelade

Blanka Samec

 

Do zasedbe prostih mest

Predavanje:

PETEK,

8. SEPTEMBER

od 17.00 – 19.00

Sadovnjak starih sadnih sort v Kojskem v Brdih

Zoran Božič

Do zasedbe prostih mest

Glede na sadje:

PETEK,
15. SEPTEMBER,
od 17.00 – 20.45 URE

Teoretična in praktična učna delavnica:

Predelava grozdja (mošta) v sok

Blanka Samec

Do zasedbe prostih mest

Predavanje:
SREDA,
27. SEPTEMBER,  
od 17.00 – 20.45 URE

Praktično delo - glede na sadje:
PETEK,
20. OKTOBER,
od 17.00 – 20.45 URE

Teoretična in praktična učna delavnica na temo: predelava jabolk v sok

 

Blanka Samec

 

Do zasedbe prostih mest

Glede na sadje:
1. del:
PETEK,
17. 11. 2017  
OD 17.00 DO 19.00 URE

2. del:
TOREK,
21. NOVEMBER 2017
OD 17.00 DO 19.00 URE

1-Teoretične vsebine in praktična učna delavnica na temo sušenja kakijev – jabolk

 

2-Pogovor o kvaliteti in izgledu o sušenju različnih vrstah  kakijev in jabolk

Vera Kodrič

Do zasedbe prostih mest

 

 

 

 

Predavatelji/praktiki:

  • Ivan Kodrič je univ. dipl. inž. agronomije, strokovnjak za sadjarstvo z dolgoletnimi delovnimi izkušnjami na KGZ Nova Gorica, ki že vrsto let prideluje več vrst sadja in svoja strokovna znanja rad deli na različnih delavnicah, izobraževanjih, strokovnih srečanjih.
  • Blanka Samec je univerzitetni diplomirani inženir živilske tehnologije. Diplomirala je na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Ima bogata strokovna znanja in izkušnje iz različnih področij, od tehnologije predelave sadja in ostalih živilskih izdelkov, prehrane z dietetiko, kemije in mikrobiologije, kot tudi označevanja in trženja končnih proizvodov. Je notranji presojevalec v sistemu HACCP.  Med drugim se je srečala s samostojnim delom na področjih priprave tehnoloških postopkov za sadne sokove, nektarje, pijače in sadne sirupe, uvajanja tehnologije polnjenja kompotov in džemov, priprave razvojnih receptur, deklaracij  in ostale razvojne dokumentacije, spremljanja zakonodaje, trendov, pa še kaj. Tudi v prostem času jo zanima vse v povezavi s prehrano, zdravim življenjem. rada kuha marmelade, sirupe in kompote, preizkuša nove recepture, nove surovine. Izziv ji je priprava domačih dobrot brez kemije, na naraven, tradicionalen način. 
  • Vera Kodrič je praktik, ki ima bogate, več kot petnajstletne izkušnje, s sušenjem različnega sadja, še posebej kakija.
  • Danica Gračan Jevtič je zdravstvena delavka in praktik z bogatimi izkušnjami dolgoletne pridelave več vrst sivke, ki jo predeluje v različne izdelke. Znanja je pridobivala iz literature, na različnih izobraževanjih, tudi pri drugih pridelovalcih ter z lastnim delom. Rada jih deli, izmenjuje z drugimi. Zato izvaja delavnice za odrasle in bo v letu 2017 vodila nov krožek zeliščarstva na Brjah.
  • Dr. Zoran Božič je profesor na SETŠ Nova Gorica in predavatelj na Univerzi v Novi Gorici. Je praktik in poznavalec starih sadnih vrst/sort v Goriških regiji. V Kojskem v Goriških Brdhi ima tudi sadovnjak "Podskalco" v katerem goji kar 145 starih sort sadnega drevja. Svoje znanje rad deli na različnih delavnicah in izobraževanjih. Sodeloval pa je tudi pro številnih mednarodnih projektih.

 

 

Podpora udeležencem in kandidatom za NPK:

Zainteresiranim nudimo brezplačno ugotavljanje predznanj in svetovanje pri odločitvi za postopek certificiranja

Pogoj, ki ga mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo - NPK je končana osnovna šola

Državno izpitno komisijo imenuje Državni izpitni center in je sklicana na pobudo Ljudske univerze Ajdovščina. Kandidati, ki imajo ustrezna znanja in izkušnje se lahko brez izobraževanja prijavijo v postopek certificiranja pri svetovalki, ki jih vodi skozi postopek.

Naštete vsebine delavnic, predavanj na Brjah pokrivajo samo nekatera področja po KATALOGU standardov strokovnih znanj in spretnosti za poklicno kvalifikacijo za  NPK Predelovalec/ predelovalka sadja na tradicionalen način.  Kandidatom za NPK svetujemo, da se udeležijo vseh predavanj, delavnic, saj lahko po izobraževanju pridobijo potrdilo o udeležbi in se morda odločijo za postopek certificiranja. Manjkajoče vsebine (predelava v sadno vino, kis, žganje, …) lahko ob doplačilu organiziramo naknadno - po dogovoru s kandidati.

Strošek certificiranja za NPK Predelovalec/ predelovalka sadja na tradicionalen način v višini 224,00 eur poravna kandidat ob prijavi. Postopek bo izveden ob zadostnem številu prijav.

Več o NPK

 

 

Prijava na predavanja/delavnice ali v postopek NPK:

Izvedbo zgoraj navedenega programa v Učnem centru Brje sofinancira Občina Ajdovščina, zato je udeležba brezplačna.

Prosimo, da vašo prijavo oddate čim prej, saj je zanimanja veliko in število prostih mest omejeno. Obvezna je prijava preko spodnjega spletnega obrazca - prijavnice.

Priporočamo, da že danes oddate prijavo na vse delavnice/sklope delavnic, ki vas zanimajo tako, da vsako posebej označite. Navedite tudi ali ste kandidat za NPK. V primeru, da imate dodatna vprašanja ali nimate možnosti prijave preko spleta, se lahko prijavite po telefonu: 041 437 785.

Izbrane datume si prosimo zabeležite in rezervirajte svoj čas. Nekaj dni pred izvedbo boste na vaš elektronski naslov prejeli vabilo s podrobnimi vsebinami.

V primeru, da se predavanja/delavnice ne bi udeležili, nam prosimo takoj, ko pride do spremembe, to sporočite! Prosto mesto lahko namenimo komu drugemu.

Če odjave ne sporočite, zaračunamo strošek 35,00 eur.

Hvala za razumevanje.

 


Prijavnica:

Praktični PRIKAZ izdelave mila po hladnem postopku in predstavitev novega brezplačnega krožka - MAREC
Prikaz obrezovanja oljk - APRIL
Predavanje: Osnove sistema HACCP in pravila glede označevanja živil - MAJ
Praktična učna delavnica ob teoretičnih podlagah na temo kuhanja marelične marmelade - JUNIJ
Sušenje marelic in sadja, ki dozori v poletnih mesecih - JULIJ
Predavanje/izkušnje s pridelavo sivke ter skupinski ogled njive na Brjah z več vrstami sivke, žetev in destilacija - JULIJ
Teoretična in praktična učna delavnica na temo predelave breskev: predelava breskev v kašast sok, kuhanje marmelade - AVGUST
Predelava grozdja (mošta) v sok - SEPTEMBER
Teoretična in praktična učna delavnica na temo: predelava jabolk v sok - SEPTEMBER/OKTOBER
Sušenje kakijev – jabolk - NOVEMBER
Delavnica izdelave domačega pesta z baziliko
Predavanje: Sadovnjak starih sadnih sort v Kojskem v Brdih - SEPTEMBER
Predavanje na temo cepljenja sadnega drevja, podlage različnih sadnih vrst in gojitvene oblike - 12. DECEMBER
DA
NE VEM, potrebujem več informacij
NE
Zaposlen/a
Upokojenec/ka
Študent/ka
Brezposeln/a
Osnovnošolska raven
Poklicna raven
Srednješolska raven
Univerzitetna raven
Več (magisterij, doktorat)
Da
Ne
DA
DA
Podpisani/a soglašam, da se podatki zbrani v prijavnici uporabljajo izključno za potrebe evidenc Ljudske univerze Ajdovščina skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 113/05, 51/07, 67/07, 94/07).

8+4=