Težave s prikazom? Kliknite za ogled v brskalnikuNapovednik september 2017
V avgustu za vas pripravljamo še:


DELAVNICA: UMETNOST PLETENJA KITK IZ LAS

Torek, 29. avgust od 9. do 11. ure.

Kitke, pletenje_Easy-Resize.comVas zanima, kako izgledata francoska kita, ali pa nizozemska kita, kako oblikujemo »ribjo kost« pa zanimiv trak iz las ter kakšni so postopki in tehnike ustvarjanja najrazličnejših modernih kitk?

Vabljeni na delavnico pletenja kitk iz las, da boste pripravljene na prvi šolski dan!

Poudarek bo na praktičnem delu. Tisti, ki želijo, lahko s seboj pripeljejo tudi model, sicer pa je predvideno, da bodo udeleženci drug drugemu model in si bodo ustvarjali frizure.

Kje?

Delavnica bo potekala na Ljudski univerzi Ajdovščina, v Večgeneracijskem centru Goriške, Stritarjeva 1a, 2. nadstropje.

Komu je delavnica namenjena?

Vsem, ki radi ustvarjate in bi radi osvojili nove tehnike pletenja las. Vabljene tudi mamice, babice, ki želite razveseliti svoje hčerke, vnukinje.

Delavnica poteka v okviru Večgeneracijskega centra Goriške - Svetla stran življenja, udeležba je brezplačna. Prijave zbiramo do petka, 25. avgusta, oziroma najkasneje do zapolnitve prostih mest. V primeru premajhnega števila prijav si pridržujemo pravico, da delavnice ne izvedemo.

Prijavite se lahko preko spletne prijavnice ali pa na helena.furlan@lu-ajdovscina.si.
V septembru za vas pripravljamo:


DELAVNICA IZDELAVE DOMAČE KOZMETIKE IZ POPROVE METE

Sreda, 6. september, od 17. do 19. ure.

popovoa metaŽe stoletja je poprova meta znana kot začimba in zdravilo. Ta edinstvena rastlina ima številne blagodejne učinke na človekov organizem. Če vas zanimajo postopki izdelave zeliščne kreme, emulzije, zeliščnih izvlečkov, hidrolata in eteričnega olja, vas vabimo, da se nam pridružite na delavnici izdelave domače kozmetike iz poprove mete, ki je zrasla na občinski njivi pod budnim očesom udeležencev programa PUM-O. 

Na tokratni delavnici boste izdelali več izdelkov, in sicer:

 • krema iz poprove mete,
 • losjon za po britju,
 • ustna vodica.

Delavnica je brezplačna. Prijave zbiramo preko spletne prijavnice.

Podrobnosti najdete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščine.

BREZPLAČNI PROGRAMI ZA ZAPOSLENE nad 45 let

RAČUNALNIŠKA PISMENOST ZA ODRASLE - RPO

Začetek: Ponedeljek, 25. september 2017, ob 17. uri.

Komu je namenjen?

Vsem vam, starim 45 let in več, ki se prvič srečujete z računalnikom, in vam, ki ste računalnik nekoč uporabljali, vendar z drugačnimi, starejšimi operacijskimi sistemi. Tečaj je primeren tudi za vse uporabnike, ki si želite postati samostojni pri uporabi računalnika ali odpraviti strah pred uporabo le-tega. Ugotovili boste, da je uporaba računalnika lahko koristna in zabavna.

Prijave zbiramo preko spletne prijavnice.

Več informacij najdete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

lens-515480_1280

TEČAJ DIGITALNE FOTOGRAFIJE

Začetek: Četrtek, 5. oktober 2017 ob 17.uri.

Komu je namenjen?

Namenjen je vsem vam, ki se že nekaj časa sprašujete, kako fotografi iz lepega, vsakdanjega prizora ustvarijo čudovito fotografijo. Spoznali bomo osnovne tehnike in prijeme, ki jih uporabljajo mojstri fotografije ter vam pomagali, da boste v prihodnosti hitro in enostavno v objektiv za vedno lahko ujeli tiste najlepše trenutke.

Prijave zbiramo preko spletne prijavnice.

Več informacij najdete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

 

BREZPLAČNI RAČUNALNIŠKI TEČAJI

RAČUNALNIŠKI TEČAJ ZA ZAČETNIKE

Tečaj je primeren za vse, ki želijo postati samostojni pri uporabi računalnika in želijo odpraviti strah pred uporabo le tega. Ugotovili boste, da je uporaba računalnika koristna in zabavna. Tečaj traja 20 ur.

blogging-336376_1280Začetek: Torek, 19. september, ob 8.30 uri.

Več informacij h najdete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.
 

OSVEŽITVENI RAČUNALNIŠKI TEČAJ

Začetek: Četrtek, 14. september, ob 10.15 uri.

 

Več informacij h najdete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

 

JESENI PO ZNANJE V UČNI CENTER NA BRJE

apple-1122537_1280V Učnem centru Brje bodo v septembru potekala sledeča predavanja in delavnice na temo predelave sadja.

 • Petek, 8. september od 17. do 19. ure: Sadovnjak starih sadnih sort v Kojskem v Brdih. Zaradi omejenega števila mest je potrebna prijava.
 • Petek, 15. september, od 17. do 20.45: Teoretična in praktična učna delavnica: Predelava grozdja (mošta) v sok. Več o sami delavnici in o prijavi si preberite tukaj.
 • Sreda, 27. september,  od 17.00 do 20.45: Teoretična in praktična učna delavnica na temo: predelava jabolk v sok.

Podrobnosti najdete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščine.

CENTER MEDGENERACIJSKEGA UČENJA

banners-cmuV Centru medgeneracijskega učenja v jesenskih mesecih pripravljamo brezplačne dejavnosti:

AKTIVNO DRUŽENJE SOSEDNJIH VASI- pohodi po Vipavski dolini in okolici bodo potekali vsako sredo dopoldne, razen v primeru slabega vremena.

3,4 ZDAJ! NAJ SE KRIŽANKA PRIČNE! - družabni večeri reševanja križank in drugih miselnih iger bodo potekali vsak petek od 18.00 do 20.00 v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina.

MODROST ZGODBE ZAME IN ZATE - V sodelovanju z učenci Osnovne šole Danila Lokarja, Društvom upokojencev  Ajdovščina in društvom ŠENT je nastala dramska skupina Mali Holivud. Prvo srečanje skupine za šolsko leto 2017/18 bo v torek, 12.9.2017, ob 14.30.

Novosti v šolskem letu 2017/18:

 • ANGLEŠČINA ZA POPOTNIKE
 • ITALIJANŠČINA ZA POPOTNIKE
 • VAJE ZA HRBTENICO IN BOLJŠE RAVNOTEŽJE
 • KOLESARSKO DRUŽENJE PO POTEH VIPAVSKE DOLINE
 • PLES ZA VSAKDAN
 • UPORABNO RAČUNALNIŠTVO ZA VSAK DAN

 

Datumi pričetka dejavnosti bodo objavljeni naknadno. Za več informacij spremljajte novice na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščine.

 

VEČGENERACIJSKI CENTER GORIŠKE - SVETLA STRAN ŽIVLJENJA

collage vgcVečgeneracijski center Goriške je za informiranje, druženje generacij na Ljudski univerzi Ajdovščina odprt vsak ponedeljek in sredo od 8. do 11. ure.

Različne brezplačne aktivnosti pa potekajo tudi izven navedenega časa.  Vabljeni otroci, mladina, odrasli in še posebej starejši odrasli, invalidi, tujci, brezposelni, gospodinje, zaposleni ter ostali. Vabimo vas, da spremljate naše mesečne objave in si izberite aktivnosti po vašem okusu. Prijave so obvezne.

Vabimo vas na:

 • USTVARJANJE Z GLINO, vsak ponedeljek, ponovno 28. avgusta ob 9.30,

 • SVETOVALNE URICE ZA BREZPOSELNE IN ZAPOSLENE, KI IŠČEJO BOLJŠO ZAPOSLITEV, vsak delovni dan po predhodnem dogovoru,

 • UČNA POMOČ OSNOVNOŠOLCEM in DIJAKOM (september – december 2017), po predhodnem dogovoru,

 • VESELE URICE ŠPANŠČINE: vsak torek do decembra 2017, prvo srečanje 3. oktobra,

 • USTVARJAMO S KVAČKO: vsako 1. in 3. sredo v mesecu - prvo srečanje 4. oktobra od 16. do 17. ure,

 • VODENA VADBA – GIBAJMO SKUPAJ, ponovni začetek 5. oktobra 2017.

 

Za šolsko leto 2017/18 NAPOVEDUJEMO:

program BITI ZDRAV, pogovorna/podporna skupina za mlade MOČ MLADOSTI, predavanja ŠOLA ZA STARŠE, MEDKULTURNE dogodke, DRUŽABNA SREČANJA za starejše, program PREPREČEVANJE ODVISNOSTI za otroke in mlade, GIBALNE URICE – varstvo otrok, otroške USTVARJALNE DELAVNICE in VARSTVO med jesenskimi počitnicami, skupina za starejše OSEBNOSTNA RAST, program SAMOOSKRBA, USTVARJALNE DELAVNICE za starejše in invalide, RAČUNALNIŠKI TEČAJ IKT OPISMENJEVANJE za starejše in invalide, program FINANČNA PISMENOST, SLOVENŠČINA - TEMELJNA PISMENOST za otroke in starše, program AKTIVEN SEM za tuje priseljence.

ZA VSE DEJAVNOSTI so obvezne pravočasne prijave (vsaj dva dni pred dogodkom) s spletno prijavnico ali na tel. št. 05/ 36 64 750, 041 437 785 ali na info@lu-ajdovscina.si.

Poleg aktivnosti v Ajdovščini se lahko udeležite tudi ostalih, ki jih v svojem okolju pripravljata konzorcijska partnerja Ljudska univerza Nova Gorica in Posoški razvojni center Tolmin. Na vse aktivnosti se je potrebno predhodno prijaviti.

Prijavnico in podrobnosti najdete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

ŠTUDIJSKI KROŽKI - BOGASTVO IZKUŠENJ, VIR ZNANJA

Izdelek brez naslovaSe radi družite in izmenjujete znanja? Študijski krožki so majhne skupine za brezplačno neformalno učenje, kjer se pod vodstvom mentorjev zbirajo, učijo in družijo radovedni ter s svojimi rezultati prispevajo k razvoju domačega ter širšega okolja.

Vabljeni, da se nam pridružite v katerem od letošnjih krožkov, ki se pričnejo v oktobru. Nekateri naslovi in vsebine so že znani:

 • ŠK KREATIVNO ŠIVANJE: Spoznavanje različnih tekstilnih materialov, oblikovanje in šivanje izdelkov po dogovoru
 • ŠK NA VRTU: Spoznavanje opravil na vrtu skozi leto, od semena do sadike
 • ŠK SIVKA: Spoznavanje zelišč, naravnih čistil, sodelovanje na Zelemenjavah, kako poskrbeti za dom brez odpadkov
 • ŠK ZELIŠČNA MAVRICA: Spoznavanje zelišč, izdelava različnih zeliščnih izdelkov

Več informacij in obvezne prijave na info@lu-ajdovscina.si.

ISIO - INFORMIRANJE IN SVETOVANJE V IZOBRAŽEVANJU ODRASLIH

SVETOVANJEVsak delovni dan med 8. in 16. uro.

Svetovalna dejavnost ISIO na Ljudski univerzi Ajdovščina ponuja odraslim informacije o različnih možnostih za izobraževanje in učenje. Informiranje oz. svetovanje je brezplačno in zaupno. Lahko poteka osebno, skupinsko, po telefonu ali elektronski pošti. Namenjeno je predvsem brezposelnim in manj izobraženim osebam, starejšim, priseljencem, mlajšim odraslim in osebam, ki so že dlje časa oddaljene od trga dela z namenom vključitve v razna izobraževanja ali usposabljanja za odrasle, kot so programi za dvig in pridobivanje splošnih kompetenc ter razni programi za pridobivanje in izboljšanje poklicnih zmožnosti.

Podrobnosti in kontaktne podatke najdete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

SVETOVANJE ZAPOSLENIM NA GORIŠKEM 2016–2022

Ljudska univerza Ajdovščina nudi brezplačno poglobljeno svetovanje zaposlenim iz Goriške regije. Svetovanje izvaja usposobljena oseba v obliki individualnega pogovora in temelji na pozitivnem pristopu, zaupanju, odgovornem ter aktivnem sodelovanju udeleženca s svetovalcem.

S svetovanjem nudimo pomoč pri:

 • razvoju ali spremembi poklicne kariere,
 • ovrednotenju znanja,
 • izbiri najbolj ustreznega izobraževanja ali usposabljanja,
 • poglobljenem razmisleku o sebi,
 • prepoznavanju svojih interesov, potencialov in možnosti za osebnostni ter poklicni napredek.

Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Nosilni partner je LUNG, ostali partnerji pa še Ljudska univerza Ajdovščina, Šolski center Nova Gorica in Posoški razvojni center.
V oktobru napovedujemo:


USPOSABLJANJE ZA PONUDNIKE TURISTIČNIH STORITEV

you're cordially invited to thetwenty-fifth wedding anniversary ofKomu je program namenjen?

Program je namenjen lokalnim turističnim delavcem in vodnikom, ponudnikom turističnih nastanitev ali drugih storitev, lokalnim kmetom ali podjetnikom, ki tržijo svoje izdelke ali storitve, in vsem ostalim, ki želijo svojim gostom predstaviti prednosti in lepote Vipavske doline.

Trajanje: Oktober 2017 – april 2018 (popoldanske delavnice)

Predvideno število udeležencev: Od 12 do 16 udeležencev

Program je zasnovan tako, da udeležence vodi od samega oblikovanja poslovne ideje, mreženja ponudnikov in promocije pa vse do končne prodaje storitev na trgu.

Več informacijah najdete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

 

BREZPLAČNI 20-URNI JEZIKOVNI TEČAJI

Brezplačni 20-urni jezikovni tečajiVabimo k vpisu na 20-urne brezplačne jezikovne tečaje angleščine, italijanščine in nemščine. Na tečajih boste osvojili osnove ali nadgrajevali že obstoječe jezikovno znanje.

Prijave zbiramo do zapolnitve prostih mest.

Predviden začetek tečajev bo oktobra 2017 oziroma ko se skupina sestavi.

Tečaji:

 • angleščina (I. stopnja)
 • italijanščina (I. stopnja)
 • nemščina (I. stopnja)
 • nemščina (II. stopnja)

Več informacijah najdete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

 

TEČAJ RAČUNALNIŠKEGA 3D OBLIKOVANJA

startup-593327_960_720

V programu se boste naučili aktivne rabe računalniškega programa za 3D prikaze, s katerim boste lahko oblikovali in izrisali enostavne predmete v 3D obliki.

 

SPODBUJANJE INOVATIVNOSTI IN KREATIVNOSTI ZAPOSLENIH

V programu boste spoznali, da se kreativnost začne že pri razmišljanju in dojemanju sveta. Naučili se boste različnih tehnik kreativnega mišljenja, razvijali nove ideje in strategije pri reševanju miselnih problemov ter praktično preizkusili kreativne tehnike s pomočjo izvedbe praktičnega problema oz. izziva.

Spodbujanje inovativnosti in kreativnosti
Ne spreglejte


Vesna Bratina, ženska, žena, mati

Naredi si tricikel, če ti manjka nekaj koleškov, a previdno, da se ti ne odpelje!

Uspešen zaključek programa UŽU - Moj korak

Večgeneracijski center Goriške je dišal po sivki

Usposabljanje za peka

Zgledovanje za dvig kakovosti dela izobraževalcev odraslih

Zaključek usposabljanja in NPK Socialni oskrbovalec/Socialna oskrbovalka na domu

Zaključek usposabljanja za izdelovalca pekovskih izdelkov in  testenin na industrijski način

PUM-OVSKO poletje
Za učenje ni nikoli prepozno. Dobimo se na Ljudski univerzi Ajdovščina.


Izobraževanje odraslih je vrednota, saj številne težave laže rešimo z novim znanjem in izkušnjami Znak kakovostiter krepimo socialne vezi v skupnosti. Vključite se v vseživljenjsko učenje na Ljudski univerzi Ajdovščina, ki ponuja znanja, posebne možnosti, cilje in metode izobraževanja mlajšim in starejšim odraslim, še posebej manj izobraženim, brezposelnim, zaposlenim, podeželskemu prebivalstvu ter drugim ciljnim skupinam. Vsak dan smo vam na voljo za informacije ali nasvete. Najdete jih tudi na naši spletni strani in FB.

Če vas naše novice ne zanimajo oziroma iz drugih razlogov ne želite prejemati naših obvestil, se lahko kadar koli odjavite, tako, da nam pošljete e-pismo z vsebino "preklic mesečnega napovednika" na e-naslov info@lu-ajdovscina.si.


Pridržujemo si pravico do spremembe programa.