Težave s prikazom? Kliknite za ogled v brskalnikuNapovednik april 2019

APRILSKI NAPOVEDNIK
Mi jih imamo 60!


Ljudska univerza Ajdovščina letos praznuje 60. obletnico svojega delovanja. V jubilejno leto vstopamo ponosni na dosedanje delo, z novimi idejami ter predvsem povezovalno. Povezovalno nit bodo predstavljali trije stebri razvoja - ljudje gospodarstvo in skupnost, ki jih bomo poudarjali skozi celotno leto in so glavne prioritete tudi v razvojnem načrtu naše ustanove.

Ta pomemben mejnik izobraževanja odraslih v Zgornji Vipavski dolini bomo obeležili na več prav posebnih načinov.

Skica_60-20

V vsaki izmed 27 krajevnih skupnosti bomo posadili drevo in tako pustili pečat, ki bo predstavljal simbol znanja in krepitve učeče se skupnosti. Koledar zasaditve dreves po krajevnih skupnostih si oglejte tukaj.

Posebej prazničen bo oktober, ko bo potekala tudi osrednja prireditev. Takrat bomo izdali rokovnik, ki bo odražal našo prehojeno pot in odnos, ki ga krojimo z udeleženci, učitelji v naših programih, posamezniki, društvi in podjetji že 60 let. Sodelujete lahko tudi vi.

Če ste posameznik, preverite, kako lahko prispevate k oblikovanju rokovnika, tukaj.

Če ste podjetje, ki želi, da ga v rokovniku predstavimo, pa najdete vse informacije tukaj.

 

Za kakršna koli dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 05 36 64 750.
INCASTRA 2019


inCASTRArgb27. in 28. septembra 2019 v sodelovanju z Občino Ajdovščina  in partnerji ponovno organiziramo INCASTRO – Dan ajdovske industrije in podjetništva 2019. Dvodnevni dogodek bo namenjen predstavitvi in promociji ajdovskih podjetij in njihove dejavnosti širši javnosti.

 

Lanski uspeh dogodka nam je dal veliko motivacije in zagona, da tudi letos sestavimo atraktiven in inovativen program, ki bo vzbudil zanimanje za različne generacije, vse od najmlajših, šolarjev, potencialnih iskalcev zaposlitve in vseh ostalih, ki se zanimajo za podjetništvo. Z dogodkom želimo ponuditi priložnost promocije vsem ajdovskim podjetjem in na tak način ljudem približati kar največ dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo podjetja v našem okolju. Lani je vrata obiskovalcem odprlo 20 podjetij, na stojnicah na letališču pa se je skupaj predstavilo 50 društev in podjetij. V petek se je ogledov v podjetjih udeležilo 550 učencev in dijakov, v soboto, ko je prizorišče odprto za vse obiskovalce, pa je dogodek obiskalo 3000 ljudi.

 

Če bi se radi na letošnji INCASTRI predstavili s svojim podjetjem, nam do 26. aprila 2019 pišite na elektronski naslov  ali nas pokličite na telefonsko številko 05 36 64 750. Veselimo se sodelovanja z vami!
Učni urbani vrt v kampanji EU projekt, moj projekt 2019


Urbano vrtišče_ PUM-O Ajdovščina44Udeleženci iz programa PUM-O - Projektno učenje mlajših odraslih v letošnjem letu  s svojim  projektom Učni urbani vrt sodelujejo v kampanji EU PROJEKT, MOJ PROJEKT 2019

Med projektom so se mladi medsebojno povezovali in sodelovali z ljudmi različnih generacij, znanj in izkušenj s področja ekološkega vrtnarjenja, sonaravnega bivanja in zeliščarstva. Tkala so se znanja, zgodbe, prijateljstva in vezi, ki sooblikujejo medgeneracijsko sodelovanje in pripomorejo k zavedanju današnjih družbenih in okolijskih sprememb, ki jih vsi vsakodnevno doživljamo in se z njimi soočamo.

Ob ponovnem odprtju Urbanega učnega vrta v Lokavcu se bo v mesecu maju odvijal otvoritveni dogodek, na katerem se bo mogoče udeležiti različnih delavnic, ki bodo poudarjale obnovitev vezi med človekom in naravo.

 

S 1. aprilom se je na spletni strani kampanje EU PROJEKT, MOJ PROJEKT 2019 pričelo glasovanje za najboljši projekt, zato vas vabimo, da podprete naše Pumovce in za njih ter njihovo delo oddate svoj glas.

 
Vpisujemo v PUM-O Projektno učenje mlajših odraslih


Iščeš zaposlitev? Ti v šoli ne gre, tako kot si želiš? Potrebuješ učno pomoč ? Želiš na drugačno poklicno pot ali delo? Če je tvoj odgovor DA, potem se nam pridruži v PUM-O Ajdovščina, ki deluje na Ljudski univerzi Ajdovščina.

KAJ DELAMO?

Skupaj s tabo iščemo možnosti in priložnosti:

 • Za razvoj tvoje poklicne identitete (iskanje zaposlitve, razvoj kompetenc, povezovanje z delodajalci),
 • Za zaključek ali nadaljevanje šolanja (učna pomoč).

Razvijamo samoiniciativnost in podjetnost.

Kreativno preživljamo prosti čas.

ZA KOGA?

Za vse vas mlade med 15. in 26. letom starosti, ki:

 • iščete zaposlitev,
 • potrebujete učno pomoč,
 • bi radi zavili na drugačno poklicno pot ali dokončali šolo,
 • imate status brezposelne osebe ali status iskalca prve zaposlitve,
 • niste vključeni v izobraževanje in niste zaposleni.

Vsak udeleženec prejme:

 • povrnjene potne stroške (0,13 EUR/km)
 • dodatek za aktivnost (1,10 oziroma 0,70 EUR/uro)

 

PROGRAM JE BREZPLAČEN!

Več o programu si lahko prebereš na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

Prijave in informacije: 051 419 119 ali nam piši na pum-o@lu-ajdovscina.si

 

PUMO
V aprilu za vas pripravljamo


PROGRAM ZA MLADE

LUA_plakat_program za mlade-spletOd februarja do junija 2019 se bo v okviru Programa za mlade v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina zvrstilo osem dogodkov, ki jih Ljudska univerza Ajdovščina organizira v sodelovanju z Občino Ajdovščina.

Motivacijska predavanja in delavnice so namenjene predvsem mladim v lokalni skupnosti, ki bodo imeli možnost preko umetnosti, športa, tehnologije, prostovoljstva in zdravega življenjskega sloga razvijati lastne kompetence, spretnosti in znanja za dosego individualnih ciljev.

Več o programu ter predavanjih in delavnicah, ki smo jih pripravili za vas, si lahko preberete tukaj.

Delo v tujini - Nepozabna izkušnja in zaslužek

Torek, 16.4.2019, ob 17.00.

Na svojem predavanju nam bo Laura predstavila postopek pridobivanje delovne vize, za katero lahko zaprosijo mladi od dopolnjenega 18. leta do 30. leta starosti, ki bi želeli obiskati Združene države Amerike, Kanado, Novo Zelandijo in Avstralijo ter tam pridobivati delovne izkušnje. Razkrila nam bo vse podrobnosti o tem, kako biti kar najbolje pripravljen za pridobivanje delovne vize, katere dokumente in znanja so zahtevana, kje in kdaj se prijaviti ter navsezadnje, kako se znajti v tuji deželi, z delovno vizo v žepu.

Več o predavanju najdete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

 

VEČGENERACIJSKI CENTER GORIŠKE - SVETLA STRAN ŽIVLJENJA

11_logo VGC goriske-01 ROK_26012017Prostor Večgeneracijskega centra Goriške je za informiranje, druženje generacij na Ljudski univerzi Ajdovščina odprt vsak ponedeljek in sredo od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure.

Različne brezplačne aktivnosti pa potekajo tudi izven navedenega časa.  Vabljeni otroci, mladina, odrasli in še posebej starejši odrasli, invalidi, tujci, brezposelni, gospodinje, zaposleni. Vabimo vas, da spremljate naše mesečne objave in si izberite aktivnosti po vašem okusu. Prijave so obvezne.

Napovedujemo naslednje aktivnosti:

SLOVENIJA, MOJA DRUGA DOMOVINA

Stockton Kitchen (1)Sreda, 10. april 2019, od 18.00 do 18.45.

Večgeneracijski center Goriške vas vabi na brezplačni medkulturni dogodek.

Ivana Slamič, upokojena učiteljica slovenskega jezika in književnosti, bo vodila pogovor in nam predstavila gospo Ševalo Ferfolja, ki se je  leta  1972 priselila v Slovenijo iz Bosne in Hercegovine. Tako domačini kot priseljenci ste vabljeni na brezplačno srečanje, kjer boste izvedeli zgodbo/izkušnjo priseljenke in morda delili tudi vašo osebno izkušnjo s Slovenijo.

Več o dejavnosti si preberite tukaj. Prijavite se lahko preko spletne prijavnice  ali pokličete na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

UMETNIŠKO PLETENJE PRTIČKOV

Četrtek, 25. april 2019, od 14.00 do 15.00 (nadaljnja srečanja so možna tudi ob drugi uri, po dogovoru skupine).

prticekVečgeneracijski center Goriške vas vabi v manjšo skupino, na brezplačno 1x tedensko druženje in ustvarjanje pletenih prtičkov iz kvačkanca (ne iz volne). Mara Boštjančič, ki že vrsto let ustvarja čudovite izdelke, pravi, da je tehnika zelo stara in res nekaj zelo redkega, posebnega. Svoje znanje želi prenesti tudi na druge. Vabljeni tako mladi kot starejši, vsi, ki bi radi v prijetni družbi poklepetali ter se naučili nekaj novega (potrebno je vsaj nekaj predznanja pletenja z volno ali kvačkanja). Na prvem srečanju se bo skupina dogovorila o vseh ostalih podrobnostih in potrebnih pripomočkih, materialih.

Več o dejavnosti si preberite tukaj. Prijavite se lahko preko spletne prijavnice  ali pokličete na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

Napovedujemo sledeče vsebine VGC GORIŠKE za leto 2019:

 • Srečanja različnih skupin za samopomoč za mlade in starejše;
 • Programi in predavanja za krepitev starševskih kompetenc;
 • Medkulturne, likovne, ustvarjalne, samooskrbne in druge delavnice;
 • Učna pomoč in počitniške aktivnosti za otroke;
 • Programi za učenje slovenskega jezika;
 • Programi za dvig funkcionalne ali računalniške pismenosti;
 • Programi in predavanja za preprečevanje odvisnosti mladih;
 • Ustvarjalne in druge delavnice za otroke, mlade in druge osebe s posebnimi potrebami;
 • Programi za invalide;
 • Različni programi za brezposelne, znanja za večjo konkurenčnost na trgu dela

Več bo objavljeno sproti na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina, v rubriki VGC GORIŠKE.

 

ŠTUDIJSKI KROŽKI (ŠK) - BOGASTVO IZKUŠENJ, VIR ZNANJA

škSe radi družite in izmenjujete znanja? Študijski krožki so majhne skupine za brezplačno neformalno učenje, kjer se pod vodstvom mentorjev zbirajo, učijo in družijo radovedni ter s svojimi rezultati prispevajo k razvoju domačega ter širšega okolja.

Letos počasi zaključujejo z delom.

 

ja05_50_zdravje_gantar_2_iz_bigimageKO IMAJO HORMONI ŽUR

Četrtek, 11. april 2019, ob 19.00, Ljudska univerza Ajdovščina

ŠK Zorenja: Spoznavam sebe – učim se od drugih« vas vabi na brezplačno predavanje Minke Gantar.

Ko se ujamemo v stres, hiter tempo, se lahko zgodi, da pozabimo nase. Življenju ne moremo ubežati, lahko pa podpremo sebe, da laže zmoremo.

Več informacij najdete tukaj. Prijavite se lahko na telefon  05/ 36 64 753, 051 439 717  ali na info@lu-ajdovscina.si.

 

VELIKA ZELEMENJAVA

Četrtek, 25. april 2019, od 9.00 do 15.00, travnik za grajskim obzidjem v Ajdovščini (v primeru slabega vremena dvorana ljudske univerze)

ZELEMENJAVAUdeleženke ŠK SIVKA vas vabijo na VELIKO ZELEMENJAVO.

Čaka vas prijeten dogodek, ob sodelovanju različnih ustanov, posameznikov (OŠ DRAGA BAJCA Vipava, CIRIUS Vipava, OŠ DANILA LOKARJA Ajdovščina, Dnevni center ŠENT Ajdovščina, PUM-O Ajdovščina, ŠK Zeliščna mavrica, Zeliščna kmetija Vila Lavanda Lokavec, Zeliščarke s Krasa)

Dan nam bodo popestrili tudi zaposleni KSD Ajdovščina z delavnico recikliranja.

Dobrodošli ste vsi, ki bi radi delili in dobili domača semena, sadike … uporabne informacije.

Več informacij tukaj.

 

APRILA PO ZNANJE V UČNI CENTER NA BRJE

oljkaSobota, 6. april 2019, od 9.00 do 11.00 – PRIKAZ OBREZOVANJA OLJK.  Delavnica bo potekala v oljčniku na Brjah. Vodil jo bo Ivan Kodrič.

Petek, 19. april 2019, od 17.00 do 19.00 - Praktični PRIKAZ izdelave zaščitne kreme za obraz. Delavnico bo vodila Danica Gračan Jevtič.

VABLJENI!

Čimprej se prijavite in se nam pridružite. Delavnica je za udeležence brezplačna.

Informacije  in prijave na : 040 218 058 ali ksenja.sulic-ajdovscina.si ali na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

 

CENTER MEDGENERACIJSKEGA UČENJA

banners-cmuV Centru medgeneracijskega učenja bodo v marcu potekale sledeče brezplačne dejavnosti:

VSAKO SREDO od 14.20 do 15.20 –  MODROST ZGODBE ZATE IN ZAME na Ljudski univerzi Ajdovščina

V sodelovanju z učenci Osnovne šole Danila Lokarja, Društvom upokojencev Ajdovščina in Društvom Šent deluje dramska skupina MALI HOLIVUD. Če koga veseli igranje na odru ali pomoč pri pripravi nastopa (kostumi, scena, osvetlitev), je dobrodošel, da se pridruži.

VSAKO SREDO od 8.00 do 11.00 – AKTIVNO DRUŽENJE SOSEDNJIH VASI

Lahki pohodi med vasmi, ki trajajo do 3 ure. Letos smo v pohode vključili novo aktivnost: 5 minut za naravno in kulturno dediščino Vipavske doline.

Obvestila o zbornem mestu pošljemo po telefonu (sms). Za prejemanje obvestil o zbornem mestu se morate prijaviti. V slabem vremenu pohod odpade.

VSAK ČETRTEK od 9.30 do 10.30 – TELOVADBA ZA MOŽGANE na Ljudski univerzi Ajdovščina

Za bistre možgane v zrelih letih, ker tudi možgani potrebujejo telovadbo, da krepijo svoje funkcije. Reševali bomo miselne uganke in raznovrstne naloge ter se pri tem veliko nasmejali. Skupina je namenjena starejšim od 50 let, veseli pa bomo tudi mlajših udeležencev.

VSAK TOREK od 8.30 do 10.00 ZDRAVO-ZA NAS IN NARAVO na Ljudski univerzi Ajdovščina

Zdravo - za nas in naravoVsi bi pri svojem življenju morali bolj posnemati naravo. Okoljski problemi so v veliki meri nastali kot seštevek majhnih vsakdanjih odločitev. Tehnologija ne more namesto nas rešiti družbenih problemov, za rešitev je potrebna sprememba na družbeni ravni. Sprememba mora priti od spodaj navzgor, sprememba v naših drobnih vsakdanjih odločitev. Če vas zanima, kaj lahko vi spremenite, se pri tem zabavate in tudi nekaj novega naučite se nam pridružite.

Vabljeni udeleženci vseh generacij!

Za več informacij spremljajte spletno stran Ljudske univerze Ajdovščina.

 

VABLJENI V SREDIŠČE ZA SAMOSTOJNO UČENJE NA LJUDSKO UNIVERZO AJDOVŠČINA

Središče za samostojno učenje je prijetno opremljen prostor, kjer lahko preživite zanimive urice pri bogatitvi svojega znanja. office-1209640_960_720

V središču se lahko učite, pišete seminarske naloge, uporabljate računalnike, različno gradivo in učno tehnologijo za samostojno učenje ter poslušate glasbo. Mlajši obiskovalci pa lahko uživajo v svetu virtualnih pravljic. Pri uporabi učnih pripomočkov vam bodo pomagali mentorji in svetovalci.

Središče za samostojno učenje je namenjeno vsem, ne glede na znanje in starost, nudi možnost srečevanja različnih skupin ljudi, izmenjave informacij in izkušenj.

Odprt je vsak delavnik, od 8. do 16. ure, za dodatne informacije lahko pokličete na 05/ 366 47 50, 041 437 785 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

 

INFORMIRANJE IN SVETOVANJE

IMG_20181003_114241Na Ljudski univerzi Ajdovščina različne ciljne skupine informiramo:

 • o možnostih nadaljnjega izobraževanja, usposabljanja za poklic in strokovnega izpopolnjevanja,
 • o pridobitvah različnih kvalifikacij,
 • izobraževanja za prosti čas in osebno rast itd.

Svetujemo pri:

 • odkrivanju poklicnih in osebnih interesov v zvezi z izobraževanjem ali usposabljanjem,
 • odločanju za izbiro primernega izobraževanja,
 • glede različnih oblik pomoči in podpore pri izobraževanju,
 • glede možnosti zaposlovanja in še mnogo drugega.

Brezplačno informiramo in svetujemo zaposlenim v sklopu projekta Svetovanje zaposlenim na Goriškem 2016 – 2022  ter ostalim ciljnim skupinam (starejši in mlajši brezposelni, dolgotrajno brezposelni, invalidi, migranti, upokojenci, mlajši odrasli, ki so zgodaj opustili šolanje itd.) v projektu Informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih ISIO.

Svetovanje poteka osebno, po telefonu 05 366 47 52 ali elektronski pošti 

Več si lahko preberete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.
Napovedujemo


Ostani v ritmu

Torek, 7. maj 2019, ob 17.00

Sergej Ranđelović – Ranjoe je glasbenik, bobnar, vokalist, skladatelj in zbiratelj slovenske glasbe, ki s svojim ustvarjanjem želi vpeljati kvalitetno glasbo v naše domove, šole in navsezadnje med ljudi. Poznamo ga predvsem kot bobnarja/vokalista v glasbeni skupini Elevators, v svoji bogati glasbeni karieri pa je sodeloval z veliko znanimi in kvalitetnimi domačimi ter tujimi glasbeniki.

V tokratni bobnarski delavnici nam bo preko doživljanja in čutenja ritma prikazal, kako v sebi prebuditi ritem, ki od vedno tli v nas in kako z njim oblikovati to, kar smo.

 

Sanela Banović: Neto nacionalnega zadovoljstva - kje je moja vloga?

Petek, 17. maj 2019, ob 18.00

Dandanes se veliko govori o stresu in depresiji. Kar povezuje ti dve stanji, je občutek nemira, nesproščenosti in napetosti, ki nas lahko popeljejo vedno globlje, ter nas oddaljujejo od psihičnega in fizičnega zdravja. V svojem predavanju Sanela Banović daje poudarek na pomembnost psihološke kleti v vsakdanjem življenju in zakaj na njo ne smemo pozabiti, ter kakšna je vloga toksične misli in njen vertikalni in horizontalni prenos.

Lepo vabljeni. Predavanje je brezplačno.

Več o predavanju si lahko preberete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.


Kaligrafija na prostem

Petek, 24. maj 2019, ob 17.00

Loredana Zega je predana samostojna  in svetovno znana kaligrafinja ter umetnica z bogato ustvarjalno energijo in močno strastjo do dela. Svojo kaligrafijo prepleta z glasbo, petjem, teksti, plesom in navdihom, ki ga pričara na videz vsakdanji trenutek življenja.  Čeprav najraje poprime za odlične čopiče in peresa, njene kreativne umetnine ravno tako nastajajo s kreditno kartico, ki drsi po pesku ali moki ter z metlo švigajoč po prahu.

Če želite preveriti, s čim nas bo osupnila v tokratni kaligrafski delavnici in se želite naučiti osnov kaligrafije, se nam pridružite na Ljudski univerzi Ajdovščina.


Demenca v naši družini

Četrtek, 23.  maj 2019, od 17.00 do 18.30 

Pogovor lahko pomaga, informacije olajšajo življenje in preprečijo izgorelost bližnjih

Imate v družini osebo z demenco ali bi želeli preventivno več vedeti kako prav ravnati, ko se v družini demenca pojavi? Ne čakajte na zagate in težave. V skupino, ki jo vodita članici iz društva Spominčica, ste vabljeni sorodniki, osebe z demenco v začetni fazi in drugi zainteresirani. Udeležba je brezplačna.

Več o dejavnosti si preberite tukaj. Prijavite se lahko preko spletne prijavnice ali pokličete na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.
 

Praktična delavnica o teoretičnih podlagah na temo kuhanja češnjeve marmelade in prikaz izdelave drugih domačih izdelkov iz češenj

Petek, 31. maj 2019, ob 17.00

VABLJENI!

Čimprej se prijavite in se nam pridružite. Delavnica je za udeležence brezplačna.

Prijavite se preko spletne prijavnice. Za več informacij pokličite na 051 419 119 ali pišite na .
Ne spreglejte


Untitled design
Za učenje ni nikoli prepozno. Dobimo se na Ljudski univerzi Ajdovščina.


Znak kakovostiIzobraževanje odraslih je vrednota, saj številne težave lažje rešimo z novim znanjem in izkušnjami ter krepimo socialne vezi v skupnosti. Vključite se v vseživljenjsko učenje na Ljudski univerzi Ajdovščina, ki ponuja znanja, posebne možnosti, cilje in metode izobraževanja mlajšim in starejšim odraslim, še posebej manj izobraženim, brezposelnim, zaposlenim, podeželskemu prebivalstvu ter drugim ciljnim skupinam. Vsak dan smo vam na voljo za informacije ali nasvete. Najdete jih tudi na naši spletni strani in Facebooku.

Če vas naše novice ne zanimajo oziroma iz drugih razlogov ne želite prejemati naših obvestil, se lahko kadar koli odjavite tako, da nam pošljete e-pismo z vsebino "preklic mesečnega napovednika" na e-naslov info@lu-ajdovscina.si.


Pridržujemo si pravico do spremembe programa.