Težave s prikazom? Kliknite za ogled v brskalnikuNapovednik maj 2019

MAJSKI NAPOVEDNIK
Teden vseživljenjskega učenja in Parada učenja 2019


TVU2019_pasica_01

 

V času med 10. in 19. majem bo potekal 24. Teden vseživljenjskega učenja.

Letos se je projektu pridružilo preko 50 različnih partnerjev (šole, društva, ustanove, podjetniki, krajevne skupnosti), zato vam lahko zagotavljamo, da bo letošnja sredina maja v občini Ajdovščina ter Vipava bogata z izobraževalnim programom.  Izvajale se bodo delavnice, ki bodo s svojo predstavitvijo ponudile vsaki generaciji nekaj zanimivega (predevanja, izdelava izdelkov, predstavitev, razstave, kulturni program, izobraževanja, rekreativne dejavnosti…), pri čemer bo vsak udeleženec dobil izkušnjo, ki ga bo obogatila s pomembno in edinstveno vrednoto: z znanjem.

 

Posebnost letošnjega TVU 2019 je Parada učenja 2019. Parada učenja 2019 bo tudi letos sledila konceptu Parade učenja – Dnevov učečih se skupnosti, kot ga je razvil Andragoški center Slovenije v okviru projekta Uresničevanje Evropskega programa za učenje odraslih, in promociji 60. obletnice delovanja Ljudske univerze Ajdovščina. Osrednje dogajanje se bo odvijalo v sredo, 15. maja 2019, za grajskim obzidjem v Ajdovščini.

Več informacij najdete na naši Facebook strani ali na elektronskem naslovu .
Mi jih imamo 60!


Ljudska univerza Ajdovščina letos praznuje 60. obletnico svojega delovanja. V jubilejno leto vstopamo ponosni na dosedanje delo, z novimi idejami ter predvsem povezovalno. Povezovalno nit bodo predstavljali trije stebri razvoja - ljudje gospodarstvo in skupnost, ki jih bomo poudarjali skozi celotno leto in so glavne prioritete tudi v razvojnem načrtu naše ustanove.

Ta pomemben mejnik izobraževanja odraslih v Zgornji Vipavski dolini bomo obeležili na več prav posebnih načinov.

Skica_60-20

V vsaki izmed 27 krajevnih skupnosti smo posadili drevo in tako pustili pečat, ki bo predstavljal simbol znanja in krepitve učeče se skupnosti. 

Posebej prazničen bo oktober, ko bo potekala tudi osrednja prireditev. Takrat bomo izdali rokovnik, ki bo odražal našo prehojeno pot in odnos, ki ga krojimo z udeleženci, učitelji v naših programih, posamezniki, društvi in podjetji že 60 let. Sodelujete lahko tudi vi.

Če ste posameznik, preverite, kako lahko prispevate k oblikovanju rokovnika, tukaj.

Če ste podjetje, ki želi, da ga v rokovniku predstavimo, pa najdete vse informacije tukaj.

 

Za kakršna koli dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 05 36 64 750.
Incastra se vrača - rezervirajte datum!


inCASTRA27. in 28. septembra 2019 v sodelovanju z Občino Ajdovščina  in partnerji ponovno organiziramo INCASTRO – Dan ajdovske industrije in podjetništva 2019. Dvodnevni dogodek bo namenjen predstavitvi in promociji ajdovskih podjetij in njihove dejavnosti širši javnosti.

 

Lanski uspeh dogodka nam je dal veliko motivacije in zagona, da tudi letos sestavimo atraktiven in inovativen program, ki bo vzbudil zanimanje za različne generacije, vse od najmlajših, šolarjev, potencialnih iskalcev zaposlitve in vseh ostalih, ki se zanimajo za podjetništvo. Z dogodkom želimo ponuditi priložnost promocije vsem ajdovskim podjetjem in na tak način ljudem približati kar največ dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo podjetja v našem okolju. Lani je vrata obiskovalcem odprlo 20 podjetij, na stojnicah na letališču pa se je skupaj predstavilo 50 društev in podjetij. V petek se je ogledov v podjetjih udeležilo 550 učencev in dijakov, v soboto, ko je prizorišče odprto za vse obiskovalce, pa je dogodek obiskalo 3000 ljudi.

 

Če bi se radi na letošnji INCASTRI predstavili s svojim podjetjem, nam pišite na elektronski naslov  ali nas pokličite na telefonsko številko 05 36 64 750. Veselimo se sodelovanja z vami!

   
Vpisujemo v PUM-O Projektno učenje mlajših odraslih


Iščeš zaposlitev? Ti v šoli ne gre, tako kot si želiš? Potrebuješ učno pomoč ? Želiš na drugačno poklicno pot ali delo? Če je tvoj odgovor DA, potem se nam pridruži v PUM-O Ajdovščina, ki deluje na Ljudski univerzi Ajdovščina.

KAJ DELAMO?

Skupaj s tabo iščemo možnosti in priložnosti:

 • Za razvoj tvoje poklicne identitete (iskanje zaposlitve, razvoj kompetenc, povezovanje z delodajalci),
 • Za zaključek ali nadaljevanje šolanja (učna pomoč).

Razvijamo samoiniciativnost in podjetnost.

Kreativno preživljamo prosti čas.

ZA KOGA?

Za vse vas mlade med 15. in 26. letom starosti, ki:

 • iščete zaposlitev,
 • potrebujete učno pomoč,
 • bi radi zavili na drugačno poklicno pot ali dokončali šolo,
 • imate status brezposelne osebe ali status iskalca prve zaposlitve,
 • niste vključeni v izobraževanje in niste zaposleni.

Vsak udeleženec prejme:

 • povrnjene potne stroške (0,13 EUR/km)
 • dodatek za aktivnost (1,10 oziroma 0,70 EUR/uro)

 

PROGRAM JE BREZPLAČEN!

Več o programu si lahko prebereš na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

Prijave in informacije: 051 419 119 ali nam piši na pum-o@lu-ajdovscina.si

 

PUMO
V maju za vas pripravljamo


PREDAVANJE SANELE BANOVIĆ OB 60. OBLETNICI LJUDSKE UNIVERZE AJDOVŠČINA
 

Neto nacionalnega zadovoljstva - kje je moja vloga?

Petek, 17. maj 2019, ob 18.00

LUA_PREDAVANJA-02Dandanes se veliko govori o stresu in depresiji. Kar povezuje ti dve stanji, je občutek nemira, nesproščenosti in napetosti, ki nas lahko popeljejo vedno globlje, ter nas oddaljujejo od psihičnega in fizičnega zdravja. V svojem predavanju Sanela Banović daje poudarek na pomembnost psihološke kleti v vsakdanjem življenju in zakaj na njo ne smemo pozabiti, ter kakšna je vloga toksične misli in njen vertikalni in horizontalni prenos.

Lepo vabljeni.

Predavanje je brezplačno, zaradi velikega zanimanja pa vas prosimo, da se na predavanje prijavite na ali na telefonskih številkah 05 36 64 750 in 041 437 785.

Več o predavanju si lahko preberete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

 

PROGRAM ZA MLADE

LUA_plakat_program za mlade-spletOd februarja do junija 2019 se bo v okviru Programa za mlade v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina zvrstilo osem dogodkov, ki jih Ljudska univerza Ajdovščina organizira v sodelovanju z Občino Ajdovščina.

Motivacijska predavanja in delavnice so namenjene predvsem mladim v lokalni skupnosti, ki bodo imeli možnost preko umetnosti, športa, tehnologije, prostovoljstva in zdravega življenjskega sloga razvijati lastne kompetence, spretnosti in znanja za dosego individualnih ciljev.

Več o programu ter predavanjih in delavnicah, ki smo jih pripravili za vas, si lahko preberete tukaj.

 

Ostani v ritmu

Torek, 7. maj 2019, ob 17.00

Add a little bit of body text

Sergej Ranđelović – Ranjoe je glasbenik, bobnar, vokalist, skladatelj in zbiratelj slovenske glasbe, ki s svojim ustvarjanjem želi vpeljati kvalitetno glasbo v naše domove, šole in navsezadnje med ljudi. Poznamo ga predvsem kot bobnarja/vokalista v glasbeni skupini Elevators, v svoji bogati glasbeni karieri pa je sodeloval z veliko znanimi in kvalitetnimi domačimi ter tujimi glasbeniki. V tokratni bobnarski delavnici nam bo preko doživljanja in čutenja ritma prikazal, kako v sebi prebuditi ritem, ki od vedno tli v nas, in kako z njim oblikovati to, kar smo.

Več o delavnici najdete tukaj.


Kaligrafija na prostem

Petek, 24. maj 2019, ob 17.00.

calligraphy-3810555_960_720 (1)Loredana Zega je predana samostojna  in svetovno znana kaligrafinja ter umetnica z bogato ustvarjalno energijo in močno strastjo do dela. Svojo kaligrafijo prepleta z glasbo, petjem, teksti, plesom in navdihom, ki ga pričara na videz vsakdanji trenutek življenja.  Čeprav najraje poprime za odlične čopiče in peresa, njene kreativne umetnine ravno tako nastajajo s kreditno kartico, ki drsi po pesku ali moki ter z metlo švigajoč po prahu.

Če želite preveriti, s čim nas bo osupnila v tokratni kaligrafski delavnici, in se želite naučiti osnov kaligrafije, se nam pridružite. Vstop je prost!

Več o delavnici najdete tukaj.

 

UČNI URBANI VRT V KAMPANJI EU PROJEKT, MOJ PROJEKT 2019

Urbano vrtišče_ PUM-O Ajdovščina42 (2)Ljudska univerza Ajdovščina je s programom Projektno učenje mlajših odraslih v letošnjem letu s projektom Učni urbani vrt sodelovala v kampanji EU PROJEKT, MOJ PROJEKT 2019 in med več kot stotimi zgodbami iz celotne Slovenije z zbranimi glasovi osvojili odlično sedmo mesto.

V okviru omenjene kampanje se bo v petek, 17. maja 2019, odvijal osrednji dogodek, poimenovan Urbano vrtišče, na katerem se bo mogoče udeležiti različnih predavanj in delavnic, ki bodo ekološko obarvane in bodo poudarjale obnovitev vezi med človekom in naravo. Otvoritev prenovljenega Učnega urbanega vrta se bo odvijala v okolici zeliščne kmetije Vila Lavanda in je odprta za širšo javnost.

 

Urbano vrtišče (2) (1)Program dejavnosti:

9.00 - travnik ob pešpoti pri Lokavščku:  EKO BRANJE, Jazburček in njegovo zeleno poslanstvo

10.30 - Učni urbani vrt v Lokavcu: IZDELAJMO KOMPOSTNIK,  Komunalno stanovanjska služba Ajdovščina

11.30 - Zeliščna kmetija Vila Lavanda: DELAVNICA DESTILACIJE, Vila Lavanda

12.00 - Učni urbani vrt v Lokavcu: USTVARJAJMO Z GLINO, Iris Plesničar

13.00 - Učni urbani vrt v Lokavcu: DRUŽENJE OB KRESU

 

VEČGENERACIJSKI CENTER GORIŠKE - SVETLA STRAN ŽIVLJENJA

cropped-vgcgoriske-logo-2Prostor Večgeneracijskega centra Goriške je za informiranje, druženje generacij na Ljudski univerzi Ajdovščina odprt vsak ponedeljek in sredo od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure.

Različne brezplačne aktivnosti pa potekajo tudi izven navedenega časa.  Vabljeni otroci, mladina, odrasli in še posebej starejši odrasli, invalidi, tujci, brezposelni, gospodinje, zaposleni. Vabimo vas, da spremljate naše mesečne objave in si izberite aktivnosti po vašem okusu. Prijave so obvezne.

Napovedujemo naslednje aktivnosti:

UMETNIŠKO PLETENJE PRTIČKOV

SKUPINA PLETENJE 1Četrtki: 9., 16., 23., 30. maj 2019, ura po dogovoru skupine (točno uro izveste ob prijavi).

Brezplačno 1x tedensko druženje in ustvarjanje pletenih prtičkov iz kvačkanca (ne iz volne). Potrebno je vsaj nekaj predznanja pletenja z volno ali kvačkanja.

Več o dejavnosti si preberite tukaj. Prijavite se lahko preko spletne prijavnice  ali pokličete na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

Z METODO EFT ALI TAPKANJEM DO NOTRANJEGA MIRU

EFT-tapkanje»AH, TA STRES«, četrtek, 9.  maj 2019, od 17.00 do 19.00 ure, praktična delavnica.

Stresnim situacijam se vedno ne moremo izogniti, lahko pa se naučimo metode, s katero se lažje soočamo z neprijetnimi dogodki in blažimo posledice le-teh.

»ODNOS DO TELESA«, četrtek, 23.  maj 2019, od 17.00 do 19.00 ure, praktična delavnica.

Imaš rad-a svoje telo, ga neguješ, spoštuješ ali se do njega obnašaš mačehovsko?

»JAZ IN OBILJE«, četrtek, 13. junij 2019, od 17.00 do 19.00 ure, praktična delavnica.

S pomočjo metode bomo ugotavljali, od kod nam prepričanja, ki jih imamo o denarju in o obilju nasploh, in jih poskusili spremeniti sebi v prid.

Več o dejavnosti si preberite tukaj. Prijavite se lahko preko spletne prijavnice  ali pokličete na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

VEČGENERACIJSKI CENTER GORIŠKE VABI V TEČAJ IKT – RAZLIČNE VSEBINE

UPORABNI TRIKI V WORDU15., 20., 22. maj

FACEBOOK 27., 29. junij

PAMETNI TELEFON3., 5., 10. junij

INSTAGRAM12. junij

Vedno od 18.00 do 19.45 ure.

Do zapolnitve prostih mest, se lahko prijavite za cel program ali le nekatera srečanja.

Več o dejavnosti si preberite tukaj. Prijavite se lahko preko spletne prijavnice  ali pokličete na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

DEMENCA V NAŠI DRUŽINI

Četrtek, 23. maj 2019, od 17.00 do 18.30 

Pogovor lahko pomaga, informacije olajšajo življenje in preprečijo izgorelost bližnjih

Imate v družini osebo z demenco ali bi želeli preventivno več vedeti kako prav ravnati, ko se v družini demenca pojavi? V skupino, ki jo vodita članici iz društva Spominčica, ste vabljeni sorodniki, osebe z demenco v začetni fazi in drugi zainteresirani. Udeležba je brezplačna.

Več o dejavnosti si preberite tukaj. Prijavite se lahko preko spletne prijavnice  ali pokličete na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

Počitniški program: NEMŠČINA ZA MLADINO, DIJAKE

Uvodno srečanje: četrtek, 27. junij 2019 ob 10.00 uri, ostala srečanja v juliju (po dogovoru)

V brezplačni program se lahko prijavite tako začetniki kot tisti, ki imate nekaj predznanj, saj bomo oblikovali  ustrezne skupine. Program bo izveden v primeru, če bo dovolj prijav.

Več o dejavnosti si preberite tukaj. Prijavite se lahko preko spletne prijavnice  ali pokličete na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

Počitniški program: ZABAVNA FRANCOŠČINA za otroke od 8 do 15 let

Ponedeljek, torek, sreda: 1., 2., 3. in 8., 9., 10. julij 2019

Z vami bo Ivana Marušič, absolventka francoščine in pedagogike. Lahko ste popolni začetnik. Na zaključno srečanje vabimo tudi starše, babice, dedke ter sorodnike, prijatelje in tudi druge obiskovalce. Starši prijavite otroke pravočasno, saj je število mest omejeno.

Več o dejavnosti si preberite tukaj. Prijavite se lahko preko spletne prijavnice  ali pokličete na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

Napovedujemo sledeče vsebine VGC GORIŠKE za leto 2019:

Srečanja različnih skupin za samopomoč za mlade in starejše; Programi in predavanja za krepitev starševskih kompetenc; Medkulturne, likovne, ustvarjalne, samooskrbne in druge delavnice; Učna pomoč in počitniške aktivnosti za otroke; Programi za učenje slovenskega jezika; Programi za dvig funkcionalne ali računalniške pismenosti; Programi in predavanja za preprečevanje odvisnosti mladih; Ustvarjalne in druge delavnice za otroke, mlade in druge osebe s posebnimi potrebami; Programi za invalide; Različni programi za brezposelne, znanja za večjo konkurenčnost na trgu dela

Več bo objavljeno sproti na www.lu-ajdovscina.si pod VGC GORIŠKE.

 

ŠTUDIJSKI KROŽKI (ŠK) – BOGASTVO IZKUŠENJ, VIR ZNANJA

škŠtudijski krožki so majhne skupine za brezplačno neformalno učenje, kjer se pod vodstvom mentorjev zbirajo, učijo in družijo radovedni ter s svojimi rezultati prispevajo k razvoju domačega ter širšega okolja.

KO IMAJO HORMONI ŽUR

Četrtek, 23. maj ob 19.00, Ljudska univerza Ajdovščina.

ŠK Zorenja: Spoznavam sebe – učim se od drugih« vas vabi na drugi del brezplačnega predavanja Minke Gantar: KO IMAJO HORMONI ŽUR – drugi del predavanja.

Vsi, ki ste bili že v aprilu prisotni in tudi novi udeleženci ste vabljeni, da se nam pridružite še na drugem delu, ko bo predavateljica podala nova znanja, izkušnje.

Več informacij najdete tukaj. Prijavite se lahko na telefon  05/ 36 64 753, 051 439 717  ali na info@lu-ajdovscina.si.

 

DAN ZA KAKOVOST v izobraževanju odraslih

Znak kakovostiPetek, 17. maj od 9.00 – 14.00, Ljudska univerza Ajdovščina in številne ljudske univerze po Sloveniji.

Kakovost storitev in zadovoljstvo udeležencev, partnerjev, zaposlenih Ljudske univerze Ajdovščina nam je izrednega pomena in je naša konkurenčna prednost. Vabimo vas, da izpolnite anketo o zadovoljstvu.

V organizaciji delujeta komisija za kakovost in svetovalka za kakovost, po modelu samoevalvacije Ponudimo odraslim kakovostno izobraževanje – POKI, ki ga je razvil Andragoški center RS. Več o delu za kakovost.

 

DELAVNICA ZERO WASTE

Maja NagodeČetrtek, 23. maj 2019, ob 17.00.

Vsak prebivalec Slovenije letno pridela za skoraj 0,5 tone odpadkov. Kam gredo odpadki se nihče ne vpraša, a resnica je zaskrbljujoča. Majhna sprememba pri vsakem posamezniku, pomeni veliko spremembo za naš planet. Kaj lahko naredimo, da bomo rešili planet pred plastiko in ostalimi odpadki, nam bo 23. maja povedala Maja Nagode, družina katere lahko vse letne odpadke stlači v en zabojnik.

Več o delavnici si preberite tukaj. Vstop je prost.

 

MAJA PO ZNANJE V UČNI CENTER NA BRJE

učni center BrjePetek, 31. maj 2019, od 17.00 do 19.00 Praktična delavnica o teoretičnih podlagah na temo kuhanja češnjeve marmelade in prikaz izdelave drugih domačih izdelkov iz češenj. Delavnico bo vodila Mojca Slokar.

 

VABLJENI!

Čimprej se prijavite in se nam pridružite. Delavnica je za udeležence brezplačna.

Informacije  in prijave na : 040 218 058 ali ksenja.sulic-ajdovscina.si ali na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

 

CENTER MEDGENERACIJSKEGA UČENJA

banners-cmuV Centru medgeneracijskega učenja bodo v maju potekale sledeče brezplačne dejavnosti:

VSAKO SREDO od 14.20 do 15.20 –  MODROST ZGODBE ZATE IN ZAME na Ljudski univerzi Ajdovščina

V sodelovanju z učenci Osnovne šole Danila Lokarja, Društvom upokojencev Ajdovščina in Društvom Šent deluje dramska skupina MALI HOLIVUD. Če koga veseli igranje na odru ali pomoč pri pripravi nastopa (kostumi, scena, osvetlitev), je dobrodošel, da se pridruži.

VSAKO SREDO od 8.00 do 11.00 – AKTIVNO DRUŽENJE SOSEDNJIH VASI

Lahki pohodi med vasmi, ki trajajo do 3 ure. Letos smo v pohode vključili novo aktivnost: 5 minut za naravno in kulturno dediščino Vipavske doline.

Obvestila o zbornem mestu pošljemo po telefonu (sms). Za prejemanje obvestil o zbornem mestu se morate prijaviti. V slabem vremenu pohod odpade.

VSAK ČETRTEK od 9.30 do 10.30 – TELOVADBA ZA MOŽGANE na Ljudski univerzi Ajdovščina

Za bistre možgane v zrelih letih, ker tudi možgani potrebujejo telovadbo, da krepijo svoje funkcije. Reševali bomo miselne uganke in raznovrstne naloge ter se pri tem veliko nasmejali. Skupina je namenjena starejšim od 50 let, veseli pa bomo tudi mlajših udeležencev.

VSAK TOREK od 8.30 do 10.00 ZDRAVO-ZA NAS IN NARAVO na Ljudski univerzi Ajdovščina

Zdravo - za nas in naravoVsi bi pri svojem življenju morali bolj posnemati naravo. Okoljski problemi so v veliki meri nastali kot seštevek majhnih vsakdanjih odločitev. Tehnologija ne more namesto nas rešiti družbenih problemov, za rešitev je potrebna sprememba na družbeni ravni. Sprememba mora priti od spodaj navzgor, sprememba v naših drobnih vsakdanjih odločitev. Če vas zanima, kaj lahko vi spremenite, se pri tem zabavate in tudi nekaj novega naučite se nam pridružite.

Vabljeni udeleženci vseh generacij!

Za več informacij spremljajte spletno stran Ljudske univerze Ajdovščina.

 

VABLJENI V SREDIŠČE ZA SAMOSTOJNO UČENJE NA LJUDSKO UNIVERZO AJDOVŠČINA

Središče za samostojno učenje je prijetno opremljen prostor, kjer lahko preživite zanimive urice pri bogatitvi svojega znanja. office-1209640_960_720

V središču se lahko učite, pišete seminarske naloge, uporabljate računalnike, različno gradivo in učno tehnologijo za samostojno učenje ter poslušate glasbo. Mlajši obiskovalci pa lahko uživajo v svetu virtualnih pravljic. Pri uporabi učnih pripomočkov vam bodo pomagali mentorji in svetovalci.

Središče za samostojno učenje je namenjeno vsem, ne glede na znanje in starost, nudi možnost srečevanja različnih skupin ljudi, izmenjave informacij in izkušenj.

Odprt je vsak delavnik, od 8. do 16. ure, za dodatne informacije lahko pokličete na 05/ 366 47 50, 041 437 785 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

 

INFORMIRANJE IN SVETOVANJE

IMG_20181003_114241Na Ljudski univerzi Ajdovščina različne ciljne skupine informiramo:

 • o možnostih nadaljnjega izobraževanja, usposabljanja za poklic in strokovnega izpopolnjevanja,
 • o pridobitvah različnih kvalifikacij,
 • izobraževanja za prosti čas in osebno rast itd.

Svetujemo pri:

 • odkrivanju poklicnih in osebnih interesov v zvezi z izobraževanjem ali usposabljanjem,
 • odločanju za izbiro primernega izobraževanja,
 • glede različnih oblik pomoči in podpore pri izobraževanju,
 • glede možnosti zaposlovanja in še mnogo drugega.

Brezplačno informiramo in svetujemo zaposlenim v sklopu projekta Svetovanje zaposlenim na Goriškem 2016 – 2022  ter ostalim ciljnim skupinam (starejši in mlajši brezposelni, dolgotrajno brezposelni, invalidi, migranti, upokojenci, mlajši odrasli, ki so zgodaj opustili šolanje itd.) v projektu Informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih ISIO.

Svetovanje poteka osebno, po telefonu 05 366 47 52 ali elektronski pošti 

Več si lahko preberete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.
Napovedujemo


Mednarodno prostovoljstvo in medkulturni dialog

Program za mladeTorek, 4. junij 2019, ob 17.00

Staša Benko bo predstavila svojo zgodbo o prostovoljstvu, ki se začenja v Sloveniji, nadaljuje v Franciji, nato v Jordaniji, danes pa spet v Sloveniji. Seznanila vas bo z mednarodnim prostovoljstvom, Evropsko prostovoljno službo in novimi evropskimi programi, spregovorila bo tudi o t. i. »volunteer exchange« platformah ter o pasteh prostovoljskega turizma. Predstavila bo, kako sama potuje, in razložila svoj vidik prostovoljnega dela za dobrobit lokalne skupnosti in za osebnostno rast.

 

Predavanje Vesne Vuk Godina ob 60. obletnici Ljudske univerze Ajdovščina

Petek, 7. junij 2019, ob 18.00

V sklopu predavanj ob praznovanju 60. obletnice Ljudske univerze Ajdovščina bomo v petek, 7. junija 2019, v dvorani ljudske univerze lahko prisluhnili predavanju Vesne Vuk Godina z naslovom Zakaj je pri Slovencih gospodarstvo vedno stvar skupnosti.


Predavateljica bo govorila o tem, zakaj je pri Slovencih gospodarstvo oziroma ekonomsko delovanje praviloma vedno stvar skupnosti. Temeljni vzrok leži v zgodovinsko vzpostavljeni socialni in kulturni tirnici, ki smo jo Slovenci vzpostavljali več kot tisoč let. V tej tirnici je ekonomsko delovanje vedno stvar skupnosti, saj je cilj ekonomskega delovanja vedno bilo preživetje, in to preživetje skupine, praviloma domačije, ne pa posameznika. V predavanju bomo pokazali, kako je ta skupinska preživetvena logika pri Slovencih delovala, kako se je izoblikovala in kako se uveljavlja še danes. Predavanje bo popestreno s konkretnimi primeri.

Lepo vabljeni, da se nam pridružite. Predavanje je brezplačno.

 

Programiranje mikrokontrolerjev

Torek, 18. junij 2019, ob 17.00.

Spoznali bomo osnove robotike ter tudi nekaj malega o 3D tisku. Pod robotiko spadajo stvari kot so: industrijske robotske roke, tanki, droni (quadcopterji..), avtonomna vozila, vojaški roboti in še bi lahko naštevali.Posvetili se bomo stvarem, na katere je treba biti pozoren, ko sestavljamo robota (motorji, senzorji, uporaba, krmiljenje,..), pa tudi dele kot so šasija, mehanične komponente, itd., ki jih lahko naredimo s pomočjo 3D tiska. Spoznali bomo kako se pripravi 3D model ter kako deluje tiskalnik. To boste lahko videli v živo, saj bo predavatelj s seboj prinesel 3D tiskalnik.

 

Vabimo k vpisu:

pexels-photo-938963Usposabljanje Računovodja/računovodkinja za manjše družbe, samostojne podjetnike in zavode

Na Ljudski univerzi Ajdovščina oktobra pripravljamo nov program, ki je namenjen vsem, ki si želijo pridobiti znanja s področja računovodstva. Predviden začetek programa je ponedeljek, 14. oktober 2019. Srečanja bodo potekala dvakrat tedensko (ponedeljek in sreda) po štiri šolske ure.

Program usposabljanja je zelo praktično naravnan, saj  udeleženci dobijo osnovna teoretična znanja, predvsem pa se učijo z delom na praktičnih primerih. Program je primeren za tiste, ki imajo nekaj teoretične podlage z ekonomskega področja ali delovne izkušnje. Na prvem informativnem srečanju se udeleženci pogovorijo z vodjo programa o svojih predznanjih, in izkušnjah, da se program še dodatno oblikuje po meri skupine. Glede na želje udeležencev lahko program prilagajamo ali spreminjamo tudi med izvedbo.

 

Cena z DDV je 576 €. Možnost plačila na 2 – 3 obroke.

Več informacij in prijave na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.
 

Ne spreglejte:

Preživljati polno, srečno, samostojno starost v domačem okolju

pexels-photo-339620 roka z žogoTorki: uvodna delavnica - 8. oktober 2019 od 18.30 do 20.00, max. 20.30.

Skozi deset brezplačnih delavnic po metodah delovne terapije boste spoznali starost kot izziv in del življenja vseh nas. Kljub različnim oviram si lahko povrnemo samostojnost pri vsakdanjih aktivnostih. Delavnice bo vodila Doroteja Rojko, diplomirana delovna terapevtka z izkušnjami na področju dela s starostniki. Med drugim: Družbeni pogled na starost; Telesne omejitve; Prilagoditve in uporaba pripomočkov za lažjo izvedbo aktivnosti; Nasveti svojcem/skrbnikom. Pohitite s prijavo, saj je število udeležencev omejeno.

Več o dejavnosti si preberite tukaj. Prijavite se lahko preko spletne prijavnice  ali pokličete na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na .
 
Ne spreglejte


NE SPREGLEJTE (1)
Za učenje ni nikoli prepozno. Dobimo se na Ljudski univerzi Ajdovščina.


Znak kakovostiIzobraževanje odraslih je vrednota, saj številne težave lažje rešimo z novim znanjem in izkušnjami ter krepimo socialne vezi v skupnosti. Vključite se v vseživljenjsko učenje na Ljudski univerzi Ajdovščina, ki ponuja znanja, posebne možnosti, cilje in metode izobraževanja mlajšim in starejšim odraslim, še posebej manj izobraženim, brezposelnim, zaposlenim, podeželskemu prebivalstvu ter drugim ciljnim skupinam. Vsak dan smo vam na voljo za informacije ali nasvete. Najdete jih tudi na naši spletni strani in Facebooku.

Če vas naše novice ne zanimajo oziroma iz drugih razlogov ne želite prejemati naših obvestil, se lahko kadar koli odjavite tako, da nam pošljete e-pismo z vsebino "preklic mesečnega napovednika" na e-naslov info@lu-ajdovscina.si.


Pridržujemo si pravico do spremembe programa.