Težave s prikazom? Kliknite za ogled v brskalnikuNapovednik julij 2019

JULIJSKI NAPOVEDNIK
Mi jih imamo 60!


Ljudska univerza Ajdovščina letos praznuje 60. obletnico svojega delovanja. V jubilejno leto smo vstopili ponosni na dosedanje delo, z novimi idejami ter predvsem povezovalno. Povezovalno nit bodo predstavljali trije stebri razvoja - ljudje gospodarstvo in skupnost, ki jih bomo poudarjali skozi celotno leto in so glavne prioritete tudi v razvojnem načrtu naše ustanove.

Skica_60-04

Posebej prazničen bo oktober, ko bo potekala osrednja prireditev. Takrat bomo izdali rokovnik, ki bo odražal našo prehojeno pot in odnos, ki ga krojimo z udeleženci, učitelji v naših programih, posamezniki, društvi in podjetji že 60 let. Sodelujete lahko tudi vi.

Če ste posameznik, preverite, kako lahko prispevate k oblikovanju rokovnika, tukaj.

Če ste podjetje, ki želi, da ga v rokovniku predstavimo, pa najdete vse informacije tukaj.

 

Za kakršna koli dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 05 36 64 752.
InCastra se vrača - rezervirajte datum!


inCASTRArgb27. in 28. septembra 2019 v sodelovanju z Občino Ajdovščina  in partnerji ponovno organiziramo INCASTRO – Dan ajdovske industrije in podjetništva 2019. Dvodnevni dogodek bo namenjen predstavitvi in promociji ajdovskih podjetij in njihove dejavnosti širši javnosti.

 

Lanski uspeh dogodka nam je dal veliko motivacije in zagona, da tudi letos sestavimo atraktiven in inovativen program, ki bo vzbudil zanimanje za različne generacije, vse od najmlajših, šolarjev, potencialnih iskalcev zaposlitve in vseh ostalih, ki se zanimajo za podjetništvo. Z dogodkom želimo ponuditi priložnost promocije vsem ajdovskim podjetjem in na tak način ljudem približati kar največ dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo podjetja v našem okolju. Lani je vrata obiskovalcem odprlo 20 podjetij, na stojnicah na letališču pa se je skupaj predstavilo 50 društev in podjetij. V petek se je ogledov v podjetjih udeležilo 550 učencev in dijakov, v soboto, ko je prizorišče odprto za vse obiskovalce, pa je dogodek obiskalo 3000 ljudi.

 

Če bi se radi na letošnji INCASTRI predstavili s svojim podjetjem, je še vedno čas, da nam pišete na elektronski naslov  ali nas pokličite na telefonsko številko 05 36 64 750. Veselimo se sodelovanja z vami!
Vpisujemo v PUM-O Projektno učenje mlajših odraslih


Iščeš zaposlitev? Ti v šoli ne gre, tako kot si želiš? Potrebuješ učno pomoč ? Želiš na drugačno poklicno pot ali delo? Če je tvoj odgovor DA, potem se nam pridruži v PUM-O Ajdovščina, ki deluje na Ljudski univerzi Ajdovščina.

KAJ DELAMO?

Skupaj s tabo iščemo možnosti in priložnosti:

 • Za razvoj tvoje poklicne identitete (iskanje zaposlitve, razvoj kompetenc, povezovanje z delodajalci),
 • Za zaključek ali nadaljevanje šolanja (učna pomoč).

Razvijamo samoiniciativnost in podjetnost.

Kreativno preživljamo prosti čas.

ZA KOGA?

Za vse vas mlade med 15. in 26. letom starosti, ki:

 • iščete zaposlitev,
 • potrebujete učno pomoč,
 • bi radi zavili na drugačno poklicno pot ali dokončali šolo,
 • imate status brezposelne osebe ali status iskalca prve zaposlitve,
 • niste vključeni v izobraževanje in niste zaposleni.

Vsak udeleženec prejme:

 • povrnjene potne stroške (0,13 EUR/km)
 • dodatek za aktivnost (1,10 oziroma 0,70 EUR/uro)

 

PROGRAM JE BREZPLAČEN!

Več o programu si lahko prebereš na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

Prijave in informacije: 051 419 119 ali nam piši na pum-o@lu-ajdovscina.si

 

PUMO
V juliju za vas pripravljamo


VEČGENERACIJSKI CENTER GORIŠKE - SVETLA STRAN ŽIVLJENJA

cropped-vgcgoriske-logo-2Prostor Večgeneracijskega centra Goriške je za informiranje, druženje generacij na Ljudski univerzi Ajdovščina odprt vsak ponedeljek in sredo od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure.

Različne brezplačne aktivnosti pa potekajo tudi izven navedenega časa.  Vabljeni otroci, mladina, odrasli in še posebej starejši odrasli, invalidi, tujci, brezposelni, gospodinje, zaposleni. Vabimo vas, da spremljate naše mesečne objave in si izberite aktivnosti po vašem okusu. Prijave so obvezne.

Napovedujemo naslednje aktivnosti:

»KUHARSKE LUMPARIJE« OB ŠTEDILNIKU VGC GORIŠKE

woman-kitchen-man-everyday-life-298926Četrtki, pričetek 20. junija 2019, od 9.30 do 11.30, kuhinja Ljudske univerze Ajdovščina

Ostala srečanja: 27. junij, 11. julij, 8., 22. in 29. avgust, od septembra dalje vsak četrtek oz. po dogovoru skupine.

Radi kuhate, pečete in izmenjujete svoja znanja, preizkušate nove recepte? Vabljeni na druženja in zabavno kuharijo, na medsebojno učenje po metodi študijskih krožkov. Več o vsebini si preberite na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

Število prostih mest je omejeno, zato pohitite s prijavo. Vabljeni tudi mladina in otroci od 10 let dalje.

Na dejavnosti se lahko prijavite preko spletne prijavnice ali pokličite na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si

NEMŠČINA ZA MLADINO, DIJAKE

pexels-photo-1268131 berlinUvodno srečanje: četrtek, 27. junij 2019 ob 10.00 uri, ostala srečanja v juliju (po dogovoru).

V brezplačni program se lahko prijavite tako začetniki kot tisti, ki imate nekaj predznanj, saj bomo oblikovali  ustrezne skupine. Program bo izveden v primeru, če bo dovolj prijav. Več o dejavnosti si lahko preberete tukaj.

Na dejavnost se lahko prijavite preko spletne prijavnice ali pokličite na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si

pexels-photo-1813252 PARIZZABAVNA FRANCOŠČINA za otroke od 8 do 15 let

Ponedeljek, torek, sreda: 8., 9., 10. julij 2019, dodatna srečanja možna po dogovoru skupine.

Z vami bo Ivana Marušič, absolventka francoščine in pedagogike. Lahko ste popolni začetnik. Na zaključno srečanje vabimo tudi starše, babice, dedke ter sorodnike, prijatelje in tudi druge obiskovalce. Starši prijavite otroke pravočasno, saj je število mest omejeno. 

Več o dejavnosti si preberite tukaj.

Na dejavnost se lahko prijavite preko spletne prijavnice ali pokličite na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

 

Napovedujemo za leto 2019. Podrobni programi bodo objavljeni sproti, predvidoma vsak prvi teden v mesecu.

Različni programi za brezposelne, znanja za večjo konkurenčnost na trgu dela

 • Srečanja različnih skupin za samopomoč za mlade in starejše
 • Programi in predavanja za krepitev starševskih kompetenc
 • Medkulturne, likovne, ustvarjalne, samooskrbne in druge delavnice
 • Učna pomoč in počitniške aktivnosti za otroke
 • Programi za učenje slovenskega jezika
 • Programi za dvig funkcionalne ali računalniške pismenosti
 • Programi in predavanja za preprečevanje odvisnosti mladih
 • Ustvarjalne in druge delavnice za otroke, mlade in druge osebe s posebnimi potrebami
 • Programi za invalide
 • Različni programi za brezposelne, znanja za večjo konkurenčnost na trgu dela

Več bo objavljeno sproti na www.lu-ajdovscina.si pod VGC GORIŠKE.

 

ŠTUDIJSKI KROŽKI (ŠK) – BOGASTVO IZKUŠENJ, VIR ZNANJA

škŠtudijski krožki so majhne skupine za brezplačno neformalno učenje, kjer se pod vodstvom mentorjev zbirajo, učijo in družijo radovedni ter s svojimi rezultati prispevajo k razvoju domačega ter širšega okolja.

 

ŠK Zeliščna mavrica in Danica Gračan Jevtič pa vas vabita na:

Sobota, 6. julij 2019, od 9.00 do 11.00, Učni center Brje in njiva sivke na Brjah - Predavanje/izkušnje s pridelavo sivke, žetev in destilacija sivke.
 

Informacije  in prijave na : 040 218 058 ali ksenja.sulic-ajdovscina.si ali na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.


POLETI PO ZNANJE V UČNI CENTER NA BRJE

učni center BrjeV soboto, 6. julija 2019 od 9.00 do 11.00 boste na njivi na Brjah lahko sodelovali pri žetvi sivke. Na delavnici bo prikazan tudi postopek destilacije. Delavnico bo vodila Danica Gračan Jevtič.

V petek, 5. julija 2019 bo od 17.00 do 19.00 pod vodstvom Vere Kodrič potekala delavnica: Teoretične vsebine in praktična učna delavnica na temo sušenja sadja, ki dozori v poletnih mesecih (marelice, češnje, fige, slive…).

V torek, 9. julija 2019 bo od 17.00 do 19.00 potekal 2. del delavnice Vere Kodrič: Pogovor/pokušina ob posušenih marelicah ter o pripravi in sušenju sadja, ki dozori v poletnih mesecih.

VABLJENI!

Čimprej se prijavite in se nam pridružite. Delavnica je za udeležence brezplačna.

Informacije  in prijave na : 040 218 058 ali ksenja.sulic@lu-ajdovscina.si ali na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.


CENTER MEDGENERACIJSKEGA UČENJA

banners-cmuV Centru medgeneracijskega učenja v juniju mesecu potekajo sledeče brezplačne dejavnosti:

VSAKO SREDO od 8.00 do 11.00 – AKTIVNO DRUŽENJE SOSEDNJIH VASI

Lahki pohodi med vasmi, ki trajajo do 3 ure. Letos smo v pohode vključili novo aktivnost: 5 minut za naravno in kulturno dediščino Vipavske doline.

Obvestila o zbornem mestu pošljemo po telefonu (sms). Za prejemanje obvestil o zbornem mestu se morate prijaviti. V slabem vremenu pohod odpade.

Udeležence obveščamo, da bosta dejavnosti TELOVADBA ZA MOŽGANE in ZDRAVO-ZA NAS IN NARAVO ponovno pričeli v oktobru. Novost letošnje jeseni bo dejavnost JOGA PLESA, ki se prav tako prične v oktobru.

Za več informacij spremljajte novice na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

 

VABLJENI V SREDIŠČE ZA SAMOSTOJNO UČENJE NA LJUDSKO UNIVERZO AJDOVŠČINA

Središče za samostojno učenje je prijetno opremljen prostor, kjer lahko preživite zanimive urice pri bogatitvi svojega znanja. office-1209640_960_720

V središču se lahko učite, pišete seminarske naloge, uporabljate računalnike, različno gradivo in učno tehnologijo za samostojno učenje ter poslušate glasbo. Mlajši obiskovalci pa lahko uživajo v svetu virtualnih pravljic. Pri uporabi učnih pripomočkov vam bodo pomagali mentorji in svetovalci.

Središče za samostojno učenje je namenjeno vsem, ne glede na znanje in starost, nudi možnost srečevanja različnih skupin ljudi, izmenjave informacij in izkušenj.

Odprt je vsak delavnik, od 8. do 16. ure, za dodatne informacije lahko pokličete na 05/ 366 47 50, 041 437 785 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

 

INFORMIRANJE IN SVETOVANJE

IMG_20181003_114241Na Ljudski univerzi Ajdovščina različne ciljne skupine informiramo:

 • o možnostih nadaljnjega izobraževanja, usposabljanja za poklic in strokovnega izpopolnjevanja,
 • o pridobitvah različnih kvalifikacij,
 • izobraževanja za prosti čas in osebno rast itd.

Svetujemo pri:

 • odkrivanju poklicnih in osebnih interesov v zvezi z izobraževanjem ali usposabljanjem,
 • odločanju za izbiro primernega izobraževanja,
 • glede različnih oblik pomoči in podpore pri izobraževanju,
 • glede možnosti zaposlovanja in še mnogo drugega.

Brezplačno informiramo in svetujemo zaposlenim v sklopu projekta Svetovanje zaposlenim na Goriškem 2016 – 2022  ter ostalim ciljnim skupinam (starejši in mlajši brezposelni, dolgotrajno brezposelni, invalidi, migranti, upokojenci, mlajši odrasli, ki so zgodaj opustili šolanje itd.) v projektu Informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih ISIO.

Svetovanje poteka osebno, po telefonu 05 366 47 52 ali elektronski pošti 

Več si lahko preberete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.
Napovedujemo


Usposabljanje Računovodja/računovodkinja za manjše družbe, samostojne podjetnike in zavode

pexels-photo-938963

Na Ljudski univerzi Ajdovščina oktobra pripravljamo nov program, ki je namenjen vsem, ki si želijo pridobiti znanja s področja računovodstva. Predviden začetek programa je ponedeljek, 14. oktober 2019. Srečanja bodo potekala dvakrat tedensko (ponedeljek in sreda) po štiri šolske ure.

Program usposabljanja je zelo praktično naravnan, saj  udeleženci dobijo osnovna teoretična znanja, predvsem pa se učijo z delom na praktičnih primerih. Program je primeren za tiste, ki imajo nekaj teoretične podlage z ekonomskega področja ali delovne izkušnje. Na prvem informativnem srečanju se udeleženci pogovorijo z vodjo programa o svojih predznanjih, in izkušnjah, da se program še dodatno oblikuje po meri skupine. Glede na želje udeležencev lahko program prilagajamo ali spreminjamo tudi med izvedbo.

 

Cena z DDV je 576 €. Možnost plačila na 2 – 3 obroke.

 

Več informacij in prijave na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

 

FINI - Študiraj strojništvo!

Vabljeni k vpisu za študijsko leto 2019/20

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto (FINI) vas vabi v izredni študij strojništva. 

Študij poteka v klasični obliki in na daljavo – tudi v Ajdovščini. Fakulteta s svojimi študijskimi programi in z oblikami njihove izvedbe sledi potrebam trga dela, gospodarskega razvoja in tudi konkurenčnosti gospodarstva. Več informacij http://www.fini-unm.si/si/, po telefonu 07 39 32 207 ali na referat@fini-unm.si.

 

ankle-socks- NOGAVICE vgcUMETNIŠKO PLETENJE PRTIČKOV in PLETENJE NOGAVIC

Četrtki: pričetek predvidoma 22. avgusta 2019, od 14.00 do 15.00.

Brezplačno 1x tedensko druženje in ustvarjanje pletenih prtičkov iz kvačkanca (ne iz volne). Potrebno je vsaj nekaj predznanja pletenja z volno ali kvačkanja. Udeleženke spomladanskih srečanj so se dogovorile, da bodo v jeseni učenje razširile na področje pletenja nogavic.

Na dejavnosti se lahko prijavite preko spletne prijavnice ali pokličite na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

 

DEMENCA V NAŠI DRUŽINI – Pogovor lahko pomaga

Četrtek, 26. septembra in 28. novembra 2019, od 17.00 do 18.30 

Imate v družini osebo z demenco ali bi želeli preventivno več vedeti kako prav ravnati, ko se v družini demenca pojavi? V skupino, ki jo vodita članici iz društva Spominčica, ste vabljeni sorodniki, osebe z demenco v začetni fazi in drugi zainteresirani. Udeležba je brezplačna.

Na dejavnosti se lahko prijavite preko spletne prijavnice ali pokličite na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

 

EFT – SKUPINSKA TAPKANJA s Tanjo Turnšek, eno uro, dvakrat mesečno

pexels-photo-1236678Vsak drugi ponedeljek: pričetek 7. oktober 2019, od 18.00 do 19.00.

Skupinsko tapkanje navadno poteka tako, da tema vnaprej ni strogo določena. Skupini se lahko novi interesenti pridružijo kadarkoli. Tapkanje na skupini je primerno za vse starosti.

Na dejavnosti se lahko prijavite preko spletne prijavnice ali pokličite na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

 

NOVO! Brezplačna predstavitev EFT samo za FANTE IN MOŽE

Petek:  25. oktober, od 18.00 do 19.30

Tanja Turnšek, ki ima izkušnje na individualnem tapkanju z moškimi pravi, da moški zelo težko spregovorijo o svojih čustvih, težavah ali travmatičnih izkušnjah. Zato fantom in možem nudi posebno brezplačno predstavitev metode EFT, srečanje je namenjeno samo zanje. Dekleta, žene, sodelavci ali drugi bližnji, opozorite fante, može naj se pravočasno prijavijo na dogodek.

Na dejavnosti se lahko prijavite preko spletne prijavnice ali pokličite na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

 

METODA EFT – daljše DELAVNICE s Tanjo Turnšek

V prvem polletju 2019 so ob četrtkih potekale brezplačne delavnice na različne teme. Tudi za šolsko leto 2019/20 napovedujemo podobne delavnice. Datumi in vsebine bodo objavljeni v avgustu.

Na dejavnosti se lahko prijavite preko spletne prijavnice ali pokličite na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

 

PREŽIVLJATI POLNO, SREČNO, SAMOSTOJNO STAROST V DOMAČEM OKOLJU

pexels-photo-339620 roka z žogoTorki: uvodna delavnica - 8. oktober 2019 od 18.30 do 20.00

Skozi deset brezplačnih delavnic po metodah delovne terapije boste spoznali starost kot izziv in del življenja vseh nas. Kljub različnim oviram si lahko povrnemo samostojnost pri vsakdanjih aktivnostih. Pohitite s prijavo, saj je število udeležencev omejeno.

Več o dejavnosti si preberite tukaj. Prijavite se lahko preko spletne prijavnice  ali pokličete na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na .
Ne spreglejteNE SPREGLEJTE!
Za učenje ni nikoli prepozno. Dobimo se na Ljudski univerzi Ajdovščina.


Znak kakovostiIzobraževanje odraslih je vrednota, saj številne težave lažje rešimo z novim znanjem in izkušnjami ter krepimo socialne vezi v skupnosti. Vključite se v vseživljenjsko učenje na Ljudski univerzi Ajdovščina, ki ponuja znanja, posebne možnosti, cilje in metode izobraževanja mlajšim in starejšim odraslim, še posebej manj izobraženim, brezposelnim, zaposlenim, podeželskemu prebivalstvu ter drugim ciljnim skupinam. Vsak dan smo vam na voljo za informacije ali nasvete. Najdete jih tudi na naši spletni strani in Facebooku.

Če vas naše novice ne zanimajo oziroma iz drugih razlogov ne želite prejemati naših obvestil, se lahko kadar koli odjavite tako, da nam pošljete e-pismo z vsebino "preklic mesečnega napovednika" na e-naslov info@lu-ajdovscina.si.


Pridržujemo si pravico do spremembe programa.