Težave s prikazom? Kliknite za ogled v brskalnikuNapovednik september 2019

Letak URE
Vabljeni na INCASTRO - Dan ajdovske industrije in podjetništva!


inCASTRArgbV soboto, 28. septembra 2019, bo Letališče Ajdovščina že tretje leto gostilo INCASTRO -  Dan ajdovske industrije in podjetništva, ki obiskovalcem vseh generacij omogoča, da od blizu spoznajo lokalne podjetnike in njihove dejavnosti.

 

Na Letališču Ajdovščina se bodo na izviren način predstavila številna ajdovska podjetja, podjetniki in društva. Pester družabni program bo povezovala ekipa radia Robin, za dodatno popestritev dneva pa bo poskrbel Aeroklub Josip Križaj Ajdovščina, ki bo najpogumnejšim obiskovalcem ponudil nepozabno doživetje v zraku. Na prizorišču ne bodo manjkali niti plesni nastopi, animacije za najmlajše (ustvarjalne delavnice, poslikava obraza, razne maskote …) ter okusna lokalna hrana.

IMG_3274Nekatera podjetja bodo odprla svoja vrata širši javnosti in omogočila vodene oglede proizvodnje, za brezplačen prevoz do podjetij pa bo poskrbljeno z osrednjega prizorišča. Namen vodenih ogledov je, da širša javnost spozna, s čim se podjetja ukvarjajo ter kaj vse se v Ajdovščini dogaja.

 

Vabljeni, da se nam v soboto, 28. septembra, med 9. in 17. uro, pridružite in od blizu spoznate ajdovsko podjetništvo.

 
Ljudska univerza Ajdovščina praznuje!


Ljudska univerza Ajdovščina letos praznuje 60. obletnico svojega delovanja. V jubilejno leto smo vstopili ponosni na dosedanje delo, z novimi idejami ter predvsem povezovalno. Povezovalno nit bodo predstavljali trije stebri razvoja - ljudje gospodarstvo in skupnost, ki jih bomo poudarjali skozi celotno leto in so glavne prioritete tudi v razvojnem načrtu naše ustanove.

Posebej praznična bo jesen, saj bo 18. oktobra 2019 potekala osrednja prireditev. Vabimo vas, da se nam ob 18. uri pridružite pri praznovanju v Dvorani prve slovenske vlade. Lepo vabljeni!

Skica_60-05
Vpisujemo v PUM-O Projektno učenje mlajših odraslih


Iščeš zaposlitev? Ti v šoli ne gre, tako kot si želiš? Potrebuješ učno pomoč ? Želiš na drugačno poklicno pot ali delo? Če je tvoj odgovor DA, potem se nam pridruži v PUM-O Ajdovščina, ki deluje na Ljudski univerzi Ajdovščina.

KAJ DELAMO?

Skupaj s tabo iščemo možnosti in priložnosti:

 • Za razvoj tvoje poklicne identitete (iskanje zaposlitve, razvoj kompetenc, povezovanje z delodajalci),
 • Za zaključek ali nadaljevanje šolanja (učna pomoč).

Razvijamo samoiniciativnost in podjetnost.

Kreativno preživljamo prosti čas.

ZA KOGA?

Za vse vas mlade med 15. in 26. letom starosti, ki:

 • iščete zaposlitev,
 • potrebujete učno pomoč,
 • bi radi zavili na drugačno poklicno pot ali dokončali šolo,
 • imate status brezposelne osebe ali status iskalca prve zaposlitve,
 • niste vključeni v izobraževanje in niste zaposleni.

Vsak udeleženec prejme:

 • povrnjene potne stroške (0,13 EUR/km)
 • dodatek za aktivnost (1,10 oziroma 0,70 EUR/uro)

 

PROGRAM JE BREZPLAČEN!

Več o programu si lahko prebereš na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

Prijave in informacije: 051 419 119 ali nam piši na pum-o@lu-ajdovscina.si

 

PUMO
To jesen za vas pripravljamo


POGOVOR Z VERONIKO PODGORŠEK: KAKO NAJTI LJUBEZEN DO SEBE IN DRUGEGA?

Petek, 4. oktober 2019, ob 18.00.

LUA_PREDAVANJA-04Preko pogovora bomo s psihoterapevtko dr. Veronika Podgoršek, strokovnjakinja za partnerske odnose spoznali kako pomembno je iskanje skupne poti, kako pomembno je začeti pri sebi in spoznati sebe - česa si želim, česa si ne želim, kdo sem, kaj sem, kaj me moti in zakaj se na stvari in ljudi odzivam tako, kot se.

Lepo vabljeni, da se nam pridružite. Predavanje je brezplačno, obvezne pa so prijave preko spletne prijavnice, na elektronski naslov manca.bolcina@lu-ajdovscina.si ali preko telefonske številke 05 36 64 750.

Več o predavanju si lahko preberete tukaj.

 

USPOSABLJANJE RAČUNOVODJA ZA MANJŠE DRUŽBE, SAMOSTOJNE PODJETNIKE IN ZAVODE

pexels-photo-938963

Na Ljudski univerzi Ajdovščina oktobra pripravljamo nov program, ki je namenjen vsem, ki si želijo pridobiti znanja s področja računovodstva. Predviden začetek programa je ponedeljek, 14. oktober 2019. Srečanja bodo potekala dvakrat tedensko (ponedeljek in sreda) po štiri šolske ure.

Program usposabljanja je zelo praktično naravnan, saj  udeleženci dobijo osnovna teoretična znanja, predvsem pa se učijo z delom na praktičnih primerih. Program je primeren za tiste, ki imajo nekaj teoretične podlage z ekonomskega področja ali delovne izkušnje. Na prvem informativnem srečanju se udeleženci pogovorijo z vodjo programa o svojih predznanjih, in izkušnjah, da se program še dodatno oblikuje po meri skupine. Glede na želje udeležencev lahko program prilagajamo ali spreminjamo tudi med izvedbo.

 

Cena z DDV je 576 €. Možnost plačila na 2 – 3 obroke.

 

Več informacij in prijave na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.

 

BREZPLAČNI JEZIKOVNI PROGRAMI 2019/2020

books-book-pages-read-literature-159866Tudi v šolskem letu 2019/2020 bomo na Ljudski univerzi Ajdovščina v okviru Letnega programa izobraževanja odraslih v Občini Ajdovščina izvajali brezplačne 20- urne jezikovne programe.

Izbirate lahko med sledečimi jeziki:

 • Nemščina začetni A1 (predviden začetek 21. oktobra 2019, ob 9.00)
 • Nemščina nadaljevalni A2 (predviden začetek 13. januarja 2020, ob 9.00)
 • Italijanščina začetni A1 (predviden začetek 16. oktobra 2019, v popoldanskem času)
 • Italijanščina nadaljevalni A2 (predviden začetek 13. januarja 2020, v popoldanskem času)
 • Francoščina začetni A1 (pričnemo v oktobru, ura in datum bosta objavljena naknadno)
 • Francoščina nadaljevalni A2 (pričnemo v oktobru, ura in datum bosta objavljena naknadno)
 • Ruščina začetni A1 (pričnemo v letu 2020, ura in datum bosta objavljena naknadno)
 • Ruščina nadaljevalni A2 (pričnemo v letu 2020, ura in datum bosta objavljena naknadno)
 • Angleščina (pričnemo v oktobru, ura in datum bosta objavljena naknadno)

 

Svetujemo vam, da s prijavo na želeni tečaj pohitite, saj so mesta omejena. Za več informacij in prijavnico obiščite našo spletno stran.

 

FRANCOŠČINA ZA NAJMLAJŠE

Sreda, 16. oktober 2019, ob 16.00. 

francoščinaUčenje francoščine preko igric, plesa in pesmic je namenjeno predšolskim otrokom (3-6 let) ter njihovim staršem oz. starim staršem.

Na Ljudski univerzi Ajdovščina bo v okviru Centra za medgeneracijsko učenje potekal brezplačni program Francoščina za najmlajše. Učenje tujega jezika je v zgodnjem otroštvu zelo pomembno, saj ima otrok že zgodaj razvite sposobnosti, ki so potrebne za učenje tujega jezika. Poleg tega pa je veliko bolj učinkovito usvajanje novega znanja, če se naučeno ponavlja tudi doma skupaj s starši. Ravno zato je priporočeno, da na program prihajajo otroci s starši oz. starimi starši.

Predavateljica: Ivana Marušič

Za več informacij in prijavo pokličite na 05 36 64 750 ali pišite na .

 

GIBANJE ZA ZDRAVJE IN DOBRO POČUTJE

Ponedeljek, 14. oktober 2019, od 20.00 do 20.45.

pexels-photo-374101Pomemben del zdravega načina življenja je ustrezna in redna telesna aktivnost. Brez zadostnega gibanja je zelo verjetno da tudi ostalo, kar sicer počnemo v skrbi za zdravje ne bo imelo optimalnega učinka. Tedensko bo potekala vodena telovadba s poudarkom na vajah za hrbtenico in pravilno telesno držo. Program vodi Alenka Ušaj.

Za več informacij in prijavo pokličite na 05 36 64 750 ali pišite na .

 

VEČGENERACIJSKI CENTER GORIŠKE - SVETLA STRAN ŽIVLJENJA

cropped-vgcgoriske-logo-2Prostor Večgeneracijskega centra Goriške je za informiranje, druženje generacij na Ljudski univerzi Ajdovščina odprt vsak ponedeljek in sredo od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure.

Različne brezplačne aktivnosti pa potekajo tudi izven navedenega časa.  Vabljeni otroci, mladina, odrasli in še posebej starejši odrasli, invalidi, tujci, brezposelni, gospodinje, zaposleni. Vabimo vas, da spremljate naše mesečne objave in si izberite aktivnosti po vašem okusu. Prijave so obvezne.

Napovedujemo naslednje aktivnosti:

DEMENCA V NAŠI DRUŽINI - Pogovor lahko pomaga

Četrtek, 26. september in 28. november, od 17.00 do 18.30.

Imate v družini osebo z demenco ali bi želeli preventivno več vedeti kako prav ravnati, ko se v družini demenca pojavi? V skupino, ki jo vodita članici iz društva Spominčica, ste vabljeni sorodniki, osebe z demenco v začetni fazi in drugi zainteresirani. Udeležba je brezplačna.

Na dejavnosti se lahko prijavite preko spletne prijavnice ali pokličite na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

ankle-socks- NOGAVICE vgcUMETNIŠKO PLETENJE PRTIČKOV in PLETENJE NOGAVIC

Četrtek, 3. oktober 2019, in nato naprej vsak četrtek od 14.00 do 15.00.

Brezplačno 1x tedensko druženje in ustvarjanje pletenih prtičkov iz kvačkanca (ne iz volne). Potrebno je vsaj nekaj predznanja pletenja z volno ali kvačkanja. Udeleženke spomladanskih srečanj so se dogovorile, da bodo v jeseni učenje razširile na področje pletenja nogavic. Zato vabljene vse, ki že pletete ali pa bi se rade naučile plesti tudi nogavice.

Na dejavnost se lahko prijavite preko spletne prijavnice ali pokličite na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si

EFT – SKUPINSKA TAPKANJA s Tanjo Turnšek, eno uro, dvakrat mesečno

pexels-photo-1236678Vsak drugi ponedeljek:  pričetek 7. oktobra, od 18.00 do 19.00.

Skupinsko tapkanje navadno poteka tako, da tema vnaprej ni strogo določena. Skupini se lahko novi interesenti pridružijo kadarkoli. Tapkanje na skupini je primerno za vse starosti. 

Na dejavnosti se lahko prijavite preko spletne prijavnice ali pokličite na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

PREŽIVLJATI POLNO, SREČNO, SAMOSTOJNO STAROST V DOMAČEM OKOLJU

pexels-photo-339620 roka z žogoTorki: uvodna delavnica - 8. oktober 2019 od 18.30 do 20.00

Skozi deset brezplačnih delavnic po metodah delovne terapije boste spoznali starost kot izziv in del življenja vseh nas. Kljub različnim oviram si lahko povrnemo samostojnost pri vsakdanjih aktivnostih. Delavnice bo vodila Doroteja Rojko, diplomirana delovna terapevtka z izkušnjami na področju dela s starostniki. Med drugim: Družbeni pogled na starostTelesne omejitvePrilagoditve in uporaba pripomočkov za lažjo izvedbo aktivnostiNasveti svojcem/skrbnikom. Pohitite s prijavo, saj je število udeležencev omejeno.

Na dejavnost se lahko prijavite preko spletne prijavnice ali pokličite na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

NOVO! Brezplačna predstavitev EFT samo za FANTE IN MOŽE

Petek, 25. oktober 2019, od 18.00 do 19.30

Tanja Turnšek, ki ima izkušnje na individualnem tapkanju z moškimi pravi, da moški zelo težko spregovorijo o svojih čustvih, težavah ali travmatičnih izkušnjah. Zato fantom in možem nudi brezplačno predstavitev metode EFT, ki je že mnogim pomagala do boljšega počutja, življenja. Srečanje je namenjeno samo fantom, možem, zato jih dekleta, žene, sodelavci ali drugi bližnji opozorite naj se pravočasno prijavijo na dogodek.

Na dejavnosti se lahko prijavite preko spletne prijavnice ali pokličite na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

METODA EFT – daljše DELAVNICE s Tanjo Turnšek

V prvem polletju 2019 so ob četrtkih potekale brezplačne delavnice na različne teme. Tudi za šolsko leto 2019/20 napovedujemo podobne delavnice. Datumi in vsebine bodo objavljeni v drugi polovici septembra.

 

Napovedujemo za leto 2019/20. Podrobni programi bodo objavljeni sproti, predvidoma vsak prvi teden v mesecu.

Različni programi za brezposelne, znanja za večjo konkurenčnost na trgu dela

 • Srečanja različnih skupin za samopomoč za mlade in starejše
 • Programi in predavanja za krepitev starševskih kompetenc
 • Medkulturne, likovne, ustvarjalne, samooskrbne in druge delavnice
 • Učna pomoč in počitniške aktivnosti za otroke
 • Programi za učenje slovenskega jezika
 • Programi za dvig funkcionalne ali računalniške pismenosti
 • Programi in predavanja za preprečevanje odvisnosti mladih
 • Ustvarjalne in druge delavnice za otroke, mlade in druge osebe s posebnimi potrebami
 • Programi za invalide
 • Različni programi za brezposelne, znanja za večjo konkurenčnost na trgu dela

 

ŠTUDIJSKI KROŽKI (ŠK) - BOGASTVO IZKUŠENJ, VIR ZNANJA

Študijski krožki so majhne skupine za brezplačno neformalno učenje, kjer se pod vodstvom mentorjev zbirajo, učijo in družijo radovedni ter s svojimi rezultati prispevajo k razvoju domačega ter širšega okolja.

 

ja05_50_zdravje_gantar_2_iz_bigimageLetos ŠK ZORENJA: SPOZNAVAM SEBE - UČIM SE OD DRUGIH ne bo deloval. Mentorica Alenka Furlan vas s člani vabi na poslovilni dogodek – tretje predavanje Minke Gantar, avtorico knjig Ko imajo hormoni žur in Ko ima življenje žur.

Četrtek, 17. oktober 2019, od 19.00 do 21.00

Vsebina: zmanjšati tiha vnetja na celični bazi (kažejo se v konstantnih bolečinah v sklepih); hranilna podhranjenost – kako telo komunicira z nami in kaj nam želi sporočiti; urejanje delovanja ščitnice na naraven način; kako s čaji in zelišči do boljšega zdravja.

 

O ponudbi letošnjih študijskih krožkov bomo več objavili v drugi polovici septembra.

 

UČNI CENTER BRJE

učni center BrjePetek, 11. oktober 2019, od 17.00 do 19.00 - Teoretična in praktična delavnica na temo predelave soka iz jabolk in priprava jabolčne kaše

Petek, 8. november 2019, od 17.00 do 19.00 - Teoretične vsebine in praktična učna delavnica na temo sušenja kakijev in jabolk

Torek, 12. november 2019, od 17.00 do 19.00 - Pogovor in pokušina o kvaliteti in izgledu ter o sušenju različnih vrst kakijev in jabolk

 

CENTER MEDGENERACIJSKEGA UČENJA

banners-cmuV Centru medgeneracijskega učenja v septembru mesecu potekajo sledeče brezplačne dejavnosti:

VSAKO SREDO od 8.00 do 11.00 – AKTIVNO DRUŽENJE SOSEDNJIH VASI

Lahki pohodi med vasmi, ki trajajo do 3 ure. Letos smo v pohode vključili novo aktivnost: 5 minut za naravno in kulturno dediščino Vipavske doline.

Obvestila o zbornem mestu pošljemo po telefonu (sms). Za prejemanje obvestil o zbornem mestu se morate prijaviti. V slabem vremenu pohod odpade.

Udeležence obveščamo, da se ostale dejavnosti ponovno pričnejo v oktobru  in sicer:

 • Joga plesa: ponedeljek, od 9.30 do 10.30
 • Zdravo za nas in naravo; torek, od 8.30 do 10.00
 • Modrost zgodbe zate in zame (srečanja Dramska skupina Mali Holivud): torek, od 14.20 do 15.30
 • Telovadba za možgane: četrtek, od 9.30 do 10.30
 • Francoščina za najmlajše: sreda, od 16.00 do 17.00

Za več informacij spremljajte novice na naši spletni strani.

 

VABLJENI V SREDIŠČE ZA SAMOSTOJNO UČENJE NA LJUDSKO UNIVERZO AJDOVŠČINA

Središče za samostojno učenje je prijetno opremljen prostor, kjer lahko preživite zanimive urice pri bogatitvi svojega znanja. office-1209640_960_720

V središču se lahko učite, pišete seminarske naloge, uporabljate računalnike, različno gradivo in učno tehnologijo za samostojno učenje ter poslušate glasbo. Mlajši obiskovalci pa lahko uživajo v svetu virtualnih pravljic. Pri uporabi učnih pripomočkov vam bodo pomagali mentorji in svetovalci.

Središče za samostojno učenje je namenjeno vsem, ne glede na znanje in starost, nudi možnost srečevanja različnih skupin ljudi, izmenjave informacij in izkušenj.

Odprt je vsak delavnik, od 8. do 16. ure, za dodatne informacije lahko pokličete na 05/ 366 47 50, 041 437 785 ali pišete na info@lu-ajdovscina.si.

 

INFORMIRANJE IN SVETOVANJE

IMG_20181003_114241Na Ljudski univerzi Ajdovščina različne ciljne skupine informiramo:

 • o možnostih nadaljnjega izobraževanja, usposabljanja za poklic in strokovnega izpopolnjevanja,
 • o pridobitvah različnih kvalifikacij,
 • izobraževanja za prosti čas in osebno rast itd.

Svetujemo pri:

 • odkrivanju poklicnih in osebnih interesov v zvezi z izobraževanjem ali usposabljanjem,
 • odločanju za izbiro primernega izobraževanja,
 • glede različnih oblik pomoči in podpore pri izobraževanju,
 • glede možnosti zaposlovanja in še mnogo drugega.

Brezplačno informiramo in svetujemo zaposlenim v sklopu projekta Svetovanje zaposlenim na Goriškem 2016 – 2022  ter ostalim ciljnim skupinam (starejši in mlajši brezposelni, dolgotrajno brezposelni, invalidi, migranti, upokojenci, mlajši odrasli, ki so zgodaj opustili šolanje itd.) v projektu Informiranje in svetovanje v izobraževanju odraslih ISIO.

Svetovanje poteka osebno, po telefonu 05 366 47 52 ali elektronski pošti 

Več si lahko preberete na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina.
FINI, NOVO MESTO - Študiraj strojništvo!


logo FINIDrugi prijavni rok: 12. 8. - 8. 9. 2019

Tretji prijavni rok: 13. 9 . - 25. 9. 2019

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesti (FINI) vas vabi v izredni študij strojništva. Študij poteka v klasični obliki in na daljavo - tudi v Ajdovščini. Fakulteta s svojimi študijskimi programi in z oblikami njihove izvedbe sledi potrebam trga dela, gospodarskega razvoja in tudi konkurenčnosti gospodarstva. Razlogi za študij.

Več informacij najdete na njihovi spletni strani, po telefonu 07 39 32 207 ali preko elektronske pošte .
Napovedujemo


Računalništvo za vsak dan

pexels-photo-2058128Ponedeljek, 4. november 2019, od 10.00 do 11.30.

Uporaba računalnika je postala vsakdanje opravilo. Brskanje po spletu, iskanje novic, pošiljanje elektronske pošte in komunikacija preko družbenih omrežij. Vse to se je mogoče naučiti, potrebno je le malce pozitivne energije in želje.

Tečaj bo vodil Peter Mrhar, ki je avtor priljubljene knjige Zares uporabno računalništvo.

Prijavite se lahko tukaj. Za več informacij pišite na ali pokličite na 05 36 64 752.
Ne spreglejte


NE SPREGLEJTE (1)
Za učenje ni nikoli prepozno. Dobimo se na Ljudski univerzi Ajdovščina.


Znak kakovostiIzobraževanje odraslih je vrednota, saj številne težave lažje rešimo z novim znanjem in izkušnjami ter krepimo socialne vezi v skupnosti. Vključite se v vseživljenjsko učenje na Ljudski univerzi Ajdovščina, ki ponuja znanja, posebne možnosti, cilje in metode izobraževanja mlajšim in starejšim odraslim, še posebej manj izobraženim, brezposelnim, zaposlenim, podeželskemu prebivalstvu ter drugim ciljnim skupinam. Vsak dan smo vam na voljo za informacije ali nasvete. Najdete jih tudi na naši spletni strani in Facebooku.

Če vas naše novice ne zanimajo oziroma iz drugih razlogov ne želite prejemati naših obvestil, se lahko kadar koli odjavite tako, da nam pošljete e-pismo z vsebino "preklic mesečnega napovednika" na e-naslov info@lu-ajdovscina.si.


Pridržujemo si pravico do spremembe programa.