Delavnica: Rubikova kocka, zanimiva uganka in igrača

Četrtki, 6., 13. in 20. september 2018 ob 17.00.
Večgeneracijski center Goriške na Ljudski univerzi Ajdovščina

rubik-857512_1920-768x510

Vabimo vas na brezplačne delavnice spoznavanja in reševanja Rubikove kocke.  

Vabljeni vsi, ki:

  • vas zanima reševanje geometrijskih problemov, ki bi se radi naučili rešiti Rubikovo kocko (ne glede na starost; za otroke pod 8 let je obvezna prisotnost starša ali odrasle osebe),
  •  jo že z veseljem rešujete na različne načine ali celo obvladate več različic kocke (ne le običajno, ki ima 3x3x3 ploskve).

Rubikova kocka (izvirno znana pod imenom Magična kocka) je vrsta znane mehanske uganke in igrače, ki jo je leta 1974 izumil madžarski izumitelj, kipar in profesor arhitekture Ernő Rubik.

Kocka je plastična in jo sestavlja 26 (plus eno nevidno jedro) manjših kock, ki se vrtijo okoli po navadi nevidnega jedra. Vrtenje vsake ploskve dovoljuje, da se manjše kocke razporedijo na več različnih načinov. Izziv uganke je vrniti kocko v svoje izvirno stanje, kjer je na vsaki strani kocke vseh devet manjših kock enako pobarvanih.

 

Vsebine:

  • splošni podatki/zanimivosti o Rubikovi kocki: zamisel in razvoj, priljubljenost, različice, tekmovanja z Rubikovo kocko, kdo ima svetovni rekord v hitrosti reševanja, stroj za reševanje Rubikove kocke/svetovni rekord v hitrostnem reševanju, ki ga je dosegel robot,
  • prikaz načina reševanja kocke 3x3x3,
  • učenje prvih korakov, ki pripomorejo k rešitvi te geometrijske uganke,
  • nadaljnje učenje, tudi s pomočjo praktičnega dela, slikovnega gradiva in ogleda zanimivih videoposnetkov,
  • izmenjava izkušenj reševanja in druženje,
  • po dogovoru z udeleženci delavnic bomo morda izpeljali »zabavno« tekmovanje med njimi in predstavitev česa smo se naučili za širšo javnost.

Metode dela: prikaz, pogovor, opazovanje, vaja – praktično delo, drugo …

Udeležba na programu vam lahko pomaga do novih prijateljev in spretnosti (hitrost razmišljanja in obračanja prstov, rok).

Kaj potrebujete?

Vsak s sabo prinese dobro voljo in Rubikovo kocko 3x3x3. Če je nimate, predlagamo, da si jo sposodite ali nabavite. Kdor pa ima morda več kock, bomo veseli, če jih prinese kar s seboj. Prinesete lahko tudi druge različice Rubikovih kock (npr. 4x4x4), ki jih že uporabljate in nam pokažete svoje spretnosti.

 

Informacije in obvezne prijave: sprejemamo do srede, 5. septembra oz. do zasedbe prostih mest na telefon 05/36 64 73, 051 439 717, 041 437 785 ali pišite na info@lu-ajdovscina.si. Pohitite, saj je število prostih mest omejeno.

 

Projekt VGC Goriške sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada.

 

VABLJENI! Veselimo se srečanja z vami.

S telefonsko informativno prijavo v Delavnica: Rubikova kocka, zanimiva uganka in igrača potrjujem, da sem seznanjen/a, da Ljudska univerza Ajdovščina v skladu z veljavno zakonodajo o varovanju osebnih podatkov, zbira, obdeluje in hrani moje osebne podatke za namen organizacije in izvedbe izobraževalnega programa, vodenja evidenc in statistične obdelave, izdelave dokumentov in poročanja pristojnemu ministrstvu oziroma drugim nadzornim organom