Tradicionalno nedeljsko kosilo – idrijski žlikrofi z bakalco

100 let ljudskih univerz na slovenskem. Torek, 26. oktober 2021, ob 9. uri.

Tradicionalno nedeljsko kosilo (2)

Naš prvi dogodek v okviru praznovanja 100-letnice ljudskih univerz na slovenskem bo posvečen preteklosti. Gre za oktoberski dogodek na Ljudski univerzi Ajdovščina. 

Dekleta in mlade žene so se udeleževale gospodinjskih tečajev, kjer so se izpopolnjevale v  veščinah, ki naj bi jih imela vsaka dobra gospodinja. Poleg šivanja, vezenja in urejanja doma je bilo izjemno pomembno tudi kuhanje.

Dekleta z idrijskega so po tovrstna znanja pogosto prihajala na vipavsko in goriško, saj so tu spoznala nove, predvsem pa drugačne veščine, ki v domačem okolju niso bile tako poznane.

Tokrat bomo dekleta z idrijskega povabili, da pridejo k nam v Ajdovščino predstaviti kulinarične specialitete, značilne za njihovo kuhinjo. V sodelovanju z Društvom kmečkih žena Vojsko bomo pripravili delavnico, na kateri boste izvedeli, kako se naredi pristne idrijske žlikrofe ter mesna priloga 'bakalca'.

V izdelavi idrijskih žlikrofov se boste lahko tudi sami preizkusili. Oblikovali boste kroglice iz krompirjeve mase, zavijali te kroglice v testo in oblikovali žlikrofe. Poleg praktične izkušnje in degustacije vam bomo pripravili tudi recepte, da boste ob pravi priložnosti tudi vi lahko pogostili svojo družino.

Na delavnico vabimo vse, ki si želite spoznati postopek izdelave idrijskih žlikrofov in okusiti praznično kosilo idrijske družine – žlikrofe z bakalco.

Delavnica bo v torek, 26. oktobra 2021, od 9.00 do 12.00, na Ljudski unvierzi Ajdovščina.

Število udeležencev je omejeno. Delavnica je brezplačna, potrebno pa je izpolnjevati pogoj PCT.

 

Prijave: 

Obvezne so predhodne prijave na anka.zajc@lu-ajdovscina.si ali na 05 366 47 52.

 

logo_eks