ŽIVLJENJE OB TRTI IN KRŠINU

Krajevna skupnost Lokavec in študijski krožek Obudimo kulturno življenje na vasi sta dne 13.3.2013 organizirala literarni večer s predstavitvijo knjige Življenje ob trti in kršinu, avtorice Magde Rodman. Dogodek je potekal v Dvorani Edmunda Čibeja v Lokavcu, pod vodstvom Alenke Furlan.

V knjigi so zbrane življenjske zgodbe krajanov iz Vipave in okoliških vasi, katere je zbirala in zapisovala Magda Rodman. Avtorica je obiskovala starejše ljudi po domovih in nekaj let zapisovala njihove življenjske zgodbe. To so spomini poslednje generacije, ki je pripadala dvajsetemu stoletju in se po zakonitostih tega sveta poslavlja od življenja. Ti ljudje predstavljajo najboljši učbenik domače preteklosti, zato so še toliko bolj dragoceni.

Knjigo bogatijo stare fotografije iz družinskih albumov. Iz zapisov se lahko razbere, kako in kje so preživljali prvo in drugo svetovno vojno, kje vse so trpeli v taboriščih, zaporih in pregnanstvih, za katere države in kje so nosili vojaško suknji, kako so doživljali staro Avstrijo, Italijo, Jugoslavijo in končno samostojno Slovenijo, po kateri so hrepeneli in se zanjo borili.

Po končani predstavitvi knjige je KS Lokavec pripravila prijetno druženje s pogostitvijo.