PRIDELAVA SADIK IN ZELIŠČ V ZAPRTEM PROSTORU

Ljudska univerza Ajdovščina je v soboto, 20. aprila pričela s prvim predavanjem v okviru usposabljanja za zeliščarja. V Ajdovščini smo gostili  Natašo Ferant, magistro bioloških znanosti, ki je vodja na področju zdravilnih in aromatičnih rastlin v Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu.

Iz svojih bogatih strokovnih znanj in delovnih izkušenj nam je podala številne uporabne informacije o tem kaj sploh je zavarovan prostor, kako pomembno je dobro seme in njegova kaljivost, kakšna mora biti priprava na setev semena, kakšna je zdrava sadika, kako jih utrjujemo na zunanje razmere in še in še …

Udeleženci, ki so prišli iz domačih krajev, pa tudi iz Postojne, Goriškega, Ljubljane so pozorno sledili predavanju. Večinoma so spraševali po nasvetih v zvezi s težavami na katere so naleteli pri lastnem delu in si izmenjali izkušnje, ki so jim prinesle dobre rezultate pri vzgoji sadik.

Ogledali smo si tudi zanimiv film, ki nam je predstavil delo v vrtu zdravilnih in aromatičnih rastlin v Žalcu, kjer je okoli 250 različnih vrst zelišč. Udeleženci usposabljanja za zeliščarja ga bodo videli tudi v živo, saj je v juliju predvidena strokovna ekskurzija, ki se jo lahko udeleži kdorkoli.

Že naslednja tri srečanja, prvo bo v soboto, 11. maja, bodo potekala pod vodstvom gospe Jožice Golob Klančič in njenih sodelavk v vrtnariji v Vitovljah. Nato nam bo gospa Nataša Ferant predstavila še svoje izkušnje pridelave na prostem. V juniju pa nas ponovno obišče zeliščar Lovro Vehovar, ki nas bo učil prepoznavanja in nabiranja zelišč na rastiščih v naravi ter priprave tradicionalnih pripravkov. Gotovo bo zanimiva priprava mila, zeliščnih namazov in pridobivanje eteričnih olj z destilacijo …

Vsi zainteresirani za predavanja ali za izpit, ki vam omogoča, da pridobite javno veljavno licenco, nacionalno poklicno kvalifikacijo Zeliščar/zeliščarka, se še vedno lahko prijavite. Več informacij na .