PREPOZNAVANJE ZELIŠČ

V soboto, 8. junija je v okviru usposabljanja za nacionalno poklicno kvalifikacijo Zeliščar/zeliščarka potekalo predavanje s praktičnim delom na temo PREPOZNAVANJE ZELIŠČ.

Biolog Lovro Vehovar, ki živi in se ukvarja z zeliščarstvom na Goričkem, nam je na kratko predstavil kako se je začel razvoj rastlin iz morja na kopno. Izvedeli smo kako rastline delimo (po botaničnih in drugih lastnostih, po učinkovinah, ki jih vsebujejo, …). Predstavil nam je osnovne dele rastlin po katerih je človek osnoval nek sistem za prepoznavanje rastlin. To so dihotomni ključi. Nato so udeleženci dobili čisto praktično nalogo, saj so morali na bližnjem travniku poiskati tri rastline, ki jih še ne poznajo in jih s pomočjo ključev v literaturi določiti. Ugotovili so, da je prepoznavanje zahtevno, saj se ne smeš prenagliti … pomembno je, da imaš pred seboj celo rastlino od cveta do korenin, če jo želiš prav prepoznati … najbolje je , da se prepoznavanja začneš učiti na rastlinah iz svojega okolja, ki so ti vsaj malo poznane.

Program usposabljanja bo tekel do sredine julija. Pod vodstvom različnih strokovnjakov bodo udeleženci pridobili znanja s področja prepoznavanja, nabiranja, sajenja, vzgoje, predelave, trženja zelišč. Zaključili bomo s strokovno ekskurzijo na znano zeliščarsko kmetijo in zeliščni vrt v Žalec. Lahko se nam pridruži kdorkoli. Vsi zainteresirani za ekskurzijo ali usposabljanje se lahko prijavite na 36 64 750, 041 437 785, . Pomembno je druženje ljudi s podobnimi željami, interesi, izmenjava znanj in možnost, da pridobite javno veljavno listino NPK  Zeliščar/zeliščarka.