Projekt EU Food Erasmus+ povezal mlade iz desetih držav

V času od 21. do 28. maja 2015 smo se štirje mladi iz Ajdovščine udeležili mladinskega srečanja v projektu EU Food Erasmus+, v katerem sodeluje Ljudska univerza Ajdovščina kot partner.

Odpravili smo se na jug Italije, v majhno vasico Andrano (Lecce).  Mladinske izmenjave se je udeležilo deset organizacij iz desetih držav EU: Italije, Malte, Francije, Bolgarije, Poljske, Madžarske, Grčije, Španije, Romunije in Slovenije.

Namen srečanja je bil spodbujanje aktivnega vključevanja in sodelovanja mladih v družbi ter spodbujanje zdravega načina življenja. Zlasti smo se ukvarjali z vprašanji zdravega načina prehranjevanja in motenj hranjenja. Učenje je potekalo neformalno, izmenjali smo znanja, izkušnje in dobre prakse. Imeli smo priložnost biti v stiku z lokalnimi ljudmi in udeleženci, ki se ukvarjajo s pridelavo in predelavo hrane. Spoznali smo organizacije, ki spodbujajo zdrav stil življenja in posredujejo  tradicionalna znanja o kulturi in hrani. Imeli smo celodnevne  delavnice, ki se ukvarjajo z vprašanji hrane, zdravja ter razvoja in ohranjanja kulture. Delavnice ''team building-a'' so povezale zelo jezikovno in kulturno mešane skupine mladih. Učili smo se novih pristopov k reševanju problemov. Spoznali smo, da ne glede na naš izvor ter osebni status in jezikovne ovire, lahko zelo preprosto v skupini pristopimo do problemov in se z njimi spopademo ter jih zelo konstruktivno rešimo. Imeli smo tudi nekaj zelo ganljivih osebnih pričevanj ljudi, ki se spopadajo z motnjami hranjenja. Ugotovili smo, da države EU posvečajo zelo malo poudarka na omenjene bolezni in da so tako rekoč zamižale na eno oko. Bulimija ali prekomerno uživanje so samo vrh ledene gore. Vzroki za porast motenj hranjenja so zelo očitni ter povezani z našim načinom življenja ter pomanjkanjem optimizma in volje do življenja.

Končni izdelek našega srečanja je bila večjezična kuharska knjiga. Udeleženci smo vanjo vključili znanje, recepte, navade in običaje posamezne države.

Naša pričakovanja so, da se mladi zavedajo svoje moči za spremembe in postanejo glasniki posameznih držav in  Evrope, da postanejo bolj samozavestni in optimistični.

Mi smo veseli, da smo imeli priložnost deliti svojo zgodbo, kulturo in svoj nacionalni položaj. Stkalo se je veliko novih prijateljstev. Bilo je lepo in naporno, domov pa smo prišli z nasmehom in pozitivno izkušnjo. Znanje bomo z veseljem prenašali na mlajše in starejše za dobro vseh nas.

 

Vito Semič