Imamo 57 pridelovalcev zelišč, ki so pridobili znanja, spretnosti in certifikate NPK ZELIŠČAR/ZELIŠČARKA

V petek, 17. julija 2015, smo podelili 24 novih certifikatov NPK ZELIŠČAR/ZELIŠČARKA. Ponosni smo, saj je tako na Ljudski univerzi Ajdovščina od leta 2013 listino prejelo skupaj že 57 zeliščarjev. Zaključno srečanje je potekalo v prijetnem, hladnem vzdušju ajdovskega letnega vrta, kjer smo se nazdravili z zeliščnim šampanjcem in se posladkali z nekaterimi drugimi zeliščnimi dobrotami.

Kandidati so svoja različna neformalna znanja in izkušnje iz področja zelišč nadgradili z usposabljanjem, ki je potekalo od marca do konca junija ter v juliju dokazali pred strokovno komisijo. Program so obiskovali samoplačniki iz različnih koncev Slovenije in brezposelni, ki jih je napotil Zavod RS za zaposlovanje, OS Koper.

Zahvaljujemo se predavateljem Nataši Ferant, Lovru Vehovarju, Vili Lavanda iz Lokavca in vsem ostalim sodelavcem, ki ste udeležencem podajali svoja praktična znanja in izkušnje.

Program je med drugim udeležencem nudil:

- vpogled v „zeliščarsko situacijo“ v Sloveniji; možnost „mreženja“ med pridelovalci/nabiralci/predelovalci zelišč in z društvi/strokovno javnostjo; izmenjavo znanj/izkušenj; različna znanja in spretnosti za potrebe dela na področju zeliščarstva; razvijanje podjetnih lastnosti in vedenja, zagotavljanja kakovosti opravljenega dela in odgovornosti zanjo; seznanitev s sistemom potrjevanja neformalno pridobljenih znanj in prednostmi izdelave osebne mape; seznanitev s postopkom certificiranja – z možnostjo pridobitve nacionalne poklicne kvalifikacije NPK ZELIŠČAR/ZELIŠČARKA 6220.014.4.1.

Veseli nas, da imajo naši udeleženci številne ideje in da sivka še zdaleč ni več edino zanimivo zelišče. Poznajo, vzgajajo, predelujejo in uporabljajo različna zelišča, ki uspevajo v njihovem lokalnem območju. Iskreno jim čestitamo in želimo, da to znanje nadgradijo v uspešne poslovne načrte ter zaposlitve na področju zelenih delovnih mest.

Za vse zainteresirane napovedujemo novo usposabljanje v februarju 2016. Vabljeni k informativni prijavi!

»Izvajanje usposabljanja je financirano s strani Evropske unije, in sicer iz Evropskega socialnega sklada in s strani Republike Slovenije.«