Zeliščni čaji iz Lokavca

Na Ljudski univerzi Ajdovščina poteka že peta izvedba usposabljanja za pridelovalce, predelovalce zelišč.

Program Zeliščar udeležencem nudi nova znanja, pa tudi izkušnje praktikov, da bo manj napak in njihova pot do cilja krajša. Tokrat smo odšli v Lokavec in  obiskali zeliščarki Karmen in Ivico Nemec. 

Karmen, ki je bila tudi sama udeleženka enega od usposabljanj, nam je zaupala svojo zgodbo. Z zelišči, predvsem z njihovo predelavo, se je ukvarjala še preden jo je v usposabljanje in certificiranje za NPK Zeliščar napotil Zavod RS za zaposlovanje. S predavanji je, kot pravi, pridobila veliko dodatnih znanj in precej močno osnovo za utrditev blagovne znamke, katero sta začeli graditi skupaj z mamo Ivico. Vsak korak na njuni poti zahteva veliko truda, pa tudi kar nekaj finančnih sredstev. Z optimizmom pa poudarjata: »Kjer je veselje, tam je tudi volja in uspeh!«

Odprli sta dopolnilno dejavnost na kmetiji, kjer imata večji zeliščni vrt. Gojita ognjič, ameriški slamnik, pegasti badelj, smilj, slezenovec in veliko drugih rastlin. Dejavnost vsako leto malce nadgradita in redno razširjata ponudbo. Del zelišč nameravata gojiti tudi na Nanosu. Od samega začetka se pri njunem delu z zelišči prepleta mediteranski in gorski vpliv tega izjemnega, raznolikega in bogatega naravnega okolja Vipavske doline. Zeliščne izdelke ustvarjata pod blagovno znamko »Zeliščni čaji in maže moje mame«. Kupcem so na voljo na tržnicah, pošiljata jih pa tudi na dom. 

Po ogledu zeliščnega vrta, ličnih zeliščnih izdelkov smo se zadovoljni poslovili od gospe Ivice in Karmen ter jima zaželeli uspešno nadaljnjo podjetniško pot.

 

Če tudi vas zanimajo znanja pridelave, predelave, trženja zelišč in tradicionalnih izdelkov, vas vabimo, da pokličete na Ljudsko univerzo Ajdovščina in se na 041 437 785 prijavite za novo izobraževanje v letu 2017.