Učni užitni park na Brjah

V mesecu juniju, se je na Brjah uspešno zaključil študijski krožek Učni užitni park Brje, ki ga je izvajala Ljudska univerza Ajdovščina.

Uvodno srečanje študijskega krožka Učni užitni park Brje, ki je bilo izvedeno v mesecu februarju, je organizatorje presenetilo z velikim številom udeležencev. Srečanja se je namreč udeležilo kar 40 obiskovalcev. Ideja se je nato razvijala več mesecev pod mentorstvom andragoginje Maje Marc in v sodelovanju z oblikovalko in permakulturnico Leonoro Jakovljević ter krajinsko arhitektko Orjano Velikonja Grbac.
  
Ob vsej avtomatizaciji dela izgubljamo stik z naravo in ji posvečamo premalo svojega časa in skrbi. Kljub temu, pa se vedno več ljudi zaveda pomena bivanja v sožitju z naravo, saj je le ta po svojih zakonitostih mogočnejša od nas. Med gibanji za oživitev narave kot so premakultura, natural farming in oblikovanje krajine z užitnimi rastlinami se nahaja tudi ideja Užitnih parkov. 

Na srečanjiih smo tako spoznavali idejo užitnega parka, ki v grobem pomeni trajnostni samovzdržni sistem za opolnomočenje lokalne skupnosti. Njegova implementacija zavzema terapevtski del, učni del ter šolski del. Sistemi in načela Užitnega parka pa vsebujejo: premakulturo, krajinsko arhitekturo, pedagogiko in didaktiko, biotsko raznovrstnost ter potrebe lokalne skupnosti.

S projektom so se udeleženci izobraževali s področij, ki so jih kasneje lahko uporabili tudi pri urejanju lastnih vrtov in okolice, se družili, izmenjevali ideje in znanje in aktivno preživljali svoj prosti čas.

Veliko zanimanje so udeleženci pokazali tudi za terensko delo, ki smo ga izvedli s pomočjo mag. Stipeta Hečimovića, univ.dipl. biologa, kateri je z velikim enztuziazmom predstavljal užitne rastline v naši okolici ter njihovo možnost uporabe tako v kuhinji kot v zdravilne namene.
Študijski krožek Učni užitni park Brje se je tako uspešno zaključil v mesecu juniju in udeleženci so pohvalili samo idejo ter izrazili zanimanje za še več podobnih krožkov.

Udeleženci so izdali tudi List nasvetov, ki si ga lahko shranite na svoj računalnik.  

20160402_140808