V letu 2017 nadaljujemo s predelavo sadja v Učnem centru Brje

Od maja do novembra letos se je predavanj in delavnic v Učnem centru na Brjah udeležilo skupno več kot 350 udeležencev. Program je sofinancirala Občina Ajdovščina.

BRJE 3Prišli so pretežno iz občin Ajdovščina in Vipava, nekateri pa iz območja Nove Gorice in Goriških Brd. Kuhali so marmelado iz različnega sadja, sadje sušili ali predelali sadje v kašast sok. Znanja sta, glede na področje, podajali Blanka Samec, univ. dipl. inž. živilske tehnologije in Vera Kodrič, ki ima bogate praktične izkušnje. Udeleženci so pohvalili podajanje primerov iz prakse, demonstracijo sušenja v sušilnici in tudi možnost pokušine suhega sadja. V bodoče si želijo še več znanj na navedenem področju in na drugih, kot so trženje izdelkov, gojenje agrumov in zelišč, obrezovanje oljk, priprava visokih gred ter vseh praktičnih nasvetov s področja kmetijstva. Zato bomo v prihodnje ponudili tudi nekatere izmed navedenih tem.


Vse zainteresirane vabimo, da se nam pridružite tudi v letu 2017. Začeli bomo s teoretičnimi vsebinami, z delavnicami o ureditvi in vzdrževanju sadovnjaka ter negi, obrezovanju sadnega drevja. Novost bodo tudi zeliščarske delavnice. Če pa bi se s področjem želeli tudi poklicno ukvarjati, vam Ljudska univerza Ajdovščina nudi možnost pridobitve nacionalne poklicne kvalifikacije – NPK Predelovalec sadja na tradicionalni način.


Spremljajte spletno stran www.lu-ajdovscina.si in oddajte svojo spletno prijavnico.