Po nova znanja, kvalifikacije in prijatelje v Učni center Brje

Učni center Brje je v širšem okolju že dobro poznan kot center znanja, izmenjave izkušenj različnih generacij in povezovanja med sadjarji.

Brje_Kodrič

 

V letu 2016 se je predavanj in delavnic, ki jih je na Brjah organizirala Ljudska univerza Ajdovščina, udeležilo preko 160 oseb iz širšega območja Vipavske doline, Goriških brd in celo Obale.

Tudi v mesecu januarju in februarju v učnem centru ni bilo dolgčas. Strokovnjak za sadjarstvo in dolgoletni sodelavec KGZ Nova Gorica, g. Ivan Kodrič, je predaval o ureditvi, vzdrževanju sadovnjaka in negi sadnega drevja. Navdušil je polno učilnico obiskovalcev vseh generacij. Udeleženci so se seznanili s pogoji uspevanja različnih sadnih vrst, z načini priprave tal za sajenje, s podlagami za sadne vrste in z načini reševanja težav zemljišča. Spoznali so, kako ukrepati po sajenju in kako poteka nega v prvem letu rasti. Mnogi od udeležencev imajo doma sadovnjake, zato so predavatelju postavljali vrsto vprašanj, ki so se navezovala na težave, s katerimi se srečujejo pri svojem delu. V februarju smo za udeležence pripravili praktični prikaz obrezovanja sadnega drevja, od češenj, breskev, kakijev, jabolk do kivija. Mnogi izmed prisotnih so pohvalili vsebine, izvedbo obeh srečanj in podali pobudo, da se takšne delavnice in predavanja nadaljujejo tudi v prihodnje. Eden od udeležencev nam je sporočil: »Spoštovani. Samo želim si lahko še več podobnih demonstracij. Vse pohvale vam in g. Kodriču.«

Planirane aktivnosti v Učnem centru Brje za leto 2017 objavljamo v preglednici. Temam predelave sadja smo dodali obrezovanje oljk ter spoznavanje, pridelavo in predelavo zelišč. Izvajali jih bodo strokovnjaki z dolgoletnimi praktičnimi izkušnjami. Vsi, ki bi želeli izvedeti kako pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo na področju predelave sadja, ste vabljeni na predstavitev v juniju. Naj še spomnimo, da si v učnem centru lahko sami predelate lastno sadje, o tem se dogovorite na Občini Ajdovščina.

 

KDAJ?

KAJ?

Predavatelj/ica

MAREC 2017

Praktični prikaz izdelave mila po hladnem postopku

Danica Gračan Jevtič

APRIL 2017

Prikaz  obrezovanja oljk

Ivan Kodrič

MAJ 2017

Predavanje: Osnove sistema HACCP in pravila glede označevanja živil

Blanka Samec

JUNIJ 2017

 

Predstavitev: Zakaj in kako pridobiti NPK Predelovalec/ predelovalka sadja na tradicionalen način?

ter predavanje: Trženje in promocija izdelkov iz sadja

Helena Furlan, svetovalka v postopku NPK

Blanka Samec

JUNIJ 2017

 

Praktična učna delavnica ob teoretičnih podlagah na temo kuhanja marelične marmelade

Blanka Samec

JULIJ 2017

 

Teoretične vsebine in praktična učna delavnica na temo sušenja marelic:

Pogovor/učenje ob posušenih marelicah (o kvaliteti in izgledu) ter pogovor o pripravi in sušenju drugega sadja, ki dozori v poletnih mesecih

Vera Kodrič

JULIJ 2017

 

Predavanje – izkušnje: Pridelava sivke

Ogled njive na Brjah z več vrstami sivke, žetev in  destilacija

Danica Gračan Jevtič

AVGUST 2017

Teoretična in praktična učna delavnica na temo predelave breskev: Predelava breskev v kašast sok, kuhanje marmelade

Blanka Samec

SEPTEMBER 2017

Teoretična in praktična učna delavnica: Predelava grozdja (mošta) v sok

Blanka Samec

SEPTEMBER in  

OKTOBER 2017

Teoretična in praktična učna delavnica: Predelava jabolk v sok

Blanka Samec

NOVEMBER 2017

Teoretične vsebine in praktična učna delavnica na temo sušenja različnih vrst  kakijev in jabolk: Pogovor/učenje ob posušenem sadju (o kvaliteti in izgledu)

Vera Kodrič

 


Program bomo izvedli glede na dozorevanje sadja, zato lahko pride do  sprememb programa. Vabljeni tudi vsi, ki na Brjah še niste bili. Udeležba v programu je brezplačna, program sofinancira Občina Ajdovščina. Obvezne so prijave s SPLETNO PRIJAVNICO. Za pomoč pri prijavi smo vam na voljo na 041 437 785. Čas za prijavo je do zasedbe prostih mest, zato pohitite.

Naj vas za zaključek še posebej povabimo na Brje, in sicer v petek, 24. marca popoldan, ko bo v učnem centru prikaz izdelave mila. Sledilo bo uvodno srečanje vseh, ki bi se želeli učiti in medgeneracijsko družiti v novem brezplačnem krožku »Zeliščna mavrica«. Krožek bo vodila ga. Danica Gračan Jevtič. Še posebej so vabljeni krajani Brij in okoliških vasi. Krožek sodi v program Centra medgeneracijskega učenja – CMU in bo deloval glede na cilje, ki si jih bodo zastavili člani skupaj z vodjo krožka. Srečevali se bodo enkrat mesečno v učnem centru in izmenjevali znanja na področju zelišč (poznavanje zelišč, naravna kozmetika, kulinarika, samooskrba, zelemenjava, zelišča in sadje, …). Z aktivnostjo vsakega člana bo krožek vplival na osebni razvoj posameznika in tudi na dogodke na Brjah ter v lokalnem okolju.

Ker je število prostih mest tako za delavnice predelave sadja kot za krožek »Zeliščna mavrica« omejeno, prosimo, da se na oboje čimprej prijavite. 

Ksenja Sulič, Helena Furlan