PUM-Ovci medse vabimo nove prijatelje

PUM-O ali Projektno učenje mlajših odraslih je brezplačen program, v katerem se mladi, stari med 15 in 26 let, preko projektnega dela naučijo veliko novega in zanimivega.

Je program, ki mlade opolnomoči za približevanje in vstop na trg dela ter dejavno sodelovanje v družbi. Temelji na pridobivanju ključnih kompetenc – predvsem na učenju učenja ter samoiniciativnosti in podjetnosti. V PUM-O imajo mladi priložnost, da se družijo in sodelujejo s svojimi vrstniki, da ustvarjalno preživljajo svoj prosti čas, da se odločajo o svoji prihodnosti in pripravijo na ponovno vključitev v izobraževanje ali zaposlitev.


V PUM-O Ajdovščina so se mladi do sedaj naučili pripraviti različne jedi, ki so jih skuhali tudi za zaposlene na Ljudski univerzi Ajdovščina in upokojence iz Društva upokojencev Ajdovščina. Na ustvarjalnih delavnicah so se preizkusili v različnih umetniških tehnikah in oblikovali unikatne izdelke. Med drugim so na sprehodu skozi Ajdovščino odkrivali, kaj vse so počeli Rimljani v naših krajih, na interaktivni delavnici pa so spoznavali svoj življenjski slog na primeru življenjskega kroga mobitela in se s tem učili načel trajnostnega razvoja. Srečanja so popestrili tudi z glasbo različnih obdobij ter se preizkusili v igranju saksofona, kitare, harmonike, klavirja in klarineta.


PUM-O se povezuje z različnimi organizacijami in podjetji, kot so ŠENT Ajdovščina, Hiša sadeži družbe Vipava, Komunalno-stanovanjska družba Ajdovščina, Pipistrel in drugi.


Pokleg pestrih dejavnosti, ki so načrtovane v PUM-O v prihodnjih mesecih, pa naj izpostavimo dve:
•    8. aprila 2017 bodo PUM-Ovci v okviru Dneva za spremembe pred svojimi prostori v Hiši mladih iz palet izdelovali sedežno garnituro. Zelo bodo veseli, če se jim pridružite in skupaj sodelujete pri ustvarjanju skupnega Kotička za počitek, kot je naslov delovni akciji.

•    17. maja 2017 PUM-Ovci na Ljudski univerzi Ajdovščina pripravljajo otvoritev veččutne razstave z izdelanimi živalmi in različnimi predmeti z naslovom Dotakni se živalskega sveta. Veččutna razstava predstavlja zaključek več mesecev trajajočega projekta Skrbniki živali.


V programu PUM-o poteka tudi brezplačna učna pomoč.
 


"Sem mlada mamica. Na PUM-O sem se vpisala zato, da bi se zopet vključila v družbo. Na PUM-O sem spoznala zanimive ljudi. Imamo se fajn, veliko se presmejimo. PUM-O program je zelo zanimiv in raznolik. Mentorice so mi omogočile, da se naučim šivati, kar je moja velika želja že od malih nog. Mentorice so zelo v redu; všeč mi je tudi to, da med nami ni odnosa nadrejeni-podrejeni, ampak prijateljski odnos. Trudijo se pomagati po svojih najboljših močeh. Usmerjajo in spodbujajo nas, da dosežemo svoje cilje. Prisluhnejo našim problemom in poskušajo skupaj z nami poiskati skupno rešitev." (Urša, 25 let)

"Na PUM-O sta me vpisala mama in tata. Sem hodim, da bi se naučila slovenščine in spoznala prijatelje. Prihajam iz Beograda. Všeč mi je vse. Mentorice mi pomagajo vsak dan. Najbolj všeč so mi delavnice. Imamo glasbeno delavnico, kuharsko in druge. Všeč mi je, ko gremo na pohode. Mentorice so potrpežljive. Tu sem en mesec in sem se dosti naučila. Upam, da se bom do konca naučila slovensko. Mentorice so pridne, se rade šalijo in lepo pogovarjajo." (Milica, 15 let)Tako sta dve udeleženki zapisali svoja doživljanja na PUM-O. Morda te navdušita, da se nam pridružiš ali koga povabiš v naš program.

Pokliči nas na telefon 051 419 119, piši nam na pum-o@lu-ajdovscina.si, ali pa nas obišči.

 

Se vidimo!