PUM-OVSKO POLETJE

PUM-O – projektno učenje mlajših odraslih – je pribežališče mnogih najstnikov in mladih odraslih, ki si želijo najti znanje, smisel in pot v svojem življenju.

Vsak posameznik dobi obilo priložnosti, da se poglobi v že pridobljeno znanje, učenje za šolo in v socializacijo z vrstniki. Skupaj iščemo dejavnosti, ki individualnemu članu ustrezajo, in hkrati kot skupina delujemo kar na nekaj projektih, ki smo si jih izbrali ob podpori mentorjev.

Projekt za tricikel smo izvlekli iz kupa šare med pospravljanjem skupnega prostora. Na odpadih smo zbrali dele starih koles, ki smo jih zbrusili, razrezali njihove okvirje in jih začeli variti. Pri tem nam je prijazno pomagalo podjetje FELCOM d. o. o., ki nas je podučilo o varnosti in o pravilni uporabi orodja. S končanimi tricikli bomo organizirali PUM-Ovsko tekmovanje in se ob tem zabavali. Poskrbeli bomo tudi za ujemajoče se drese, čelade, ki jih bomo okrasili, in nasploh ustvarili občutek enotnosti v ekipi. S tricikli se bomo predstavili tudi septembra na lokalnem dogodku INCASTRA – Dan ajdovske industrije in podjetništva.

Drugi projekt, s katerim smo začeli, pa je delo na njivi, ki nam jo je občina dala v uporabo. Uporabili smo jo za sajenje različnih zelišč in začimb, od bazilike do ameriškega slamnika. Njihovo vsestranskost bomo poskušali širiti na vse smeri in s tem pritegniti tako naše, kakor tudi interese drugih skupin, s katerimi smo se v preteklosti že povezovali. Ena izmed zunanjih sodelavk, ga. Nataša Mohorčič, nam je tudi tokrat pomagala s svojim neprecenljivim znanjem o gojenju rastlin. Naučili smo se, da zelišča in začimbe niso uporabna le v kuharskih delavnicah, na dišeči pici in v čajih, ampak tudi pri pripravi hidrolatov za tiste, ki jim kuha ni najbolj pri srcu.

Čez poletje bomo imeli časa na pretek, zato ga bomo po svojih najboljših močeh izkoristili, če nas vročina ne bo dotolkla. Tedaj se bomo zatekli v senco dreves in si izmenjevali ideje, izkušnje, nasvete in načrtovali naslednje projekte.

Dragi bralci, vabljeni ste, da se ustavite pri nas na Palah v Hiši mladih ali pokukate na našo Facebook stran PUM-O Ajdovščina.

Romana Ronkali, udeleženka PUMO.

pum1pim319466618_427843817599566_2467269167576300466_o19146030_423606098023338_8094742995817944136_n