TEDEN VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA- TVU 2018

Letošnjo pomlad je zagotovo najvidnejšo promocijsko kampanjo na področju izobraževanja in učenja v Vipavski dolini predstavljal Teden vseživljenjskega učenja (TVU), ki ga je koordinirala Ljudska univerza Ajdovščina. Projekt je letos sooblikovalo 52 prirediteljev z organizacijo 92 dogodkov, ki so popestrili majsko in junijsko dogajanje v občini Ajdovščina ter občini Vipava.

Teden vseživljenjskega učenja so 11. maja 2018 odprli številni dogodki, med katerimi velja izpostaviti fotografsko razstavo »MEDO«, ki je nastala izpod objektiva fotografa Otona Naglost. Razstavljene fotografije so prikazovale naravo, ki nas s svojimi lepotami vedno znova lahko veliko nauči. V mladinskem centru in Hotelu Ajdovščina je potekala razstava ilustracij Tamare Jenček. Prav tako so v Pilonovi galeriji odprli razstavo čezmejnega projekta, nastalega v sodelovanju z ERPAC – Ente Regionale PAtrimonio Culturale Friuli Venezia Giulia s skupnim naslovom "DKV. Dugo Kusterle Valvassori«.  Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina je v sklopu študijskega krožka Koraki iz albanščine v slovenščino pripravilo aktivnost, ki je bila namenjena priseljenkam iz Albanije, da osvojijo minimalne standarde slovenščine, spoznajo našo kulturo, ki olajša samostojno vključevanje priseljencev v našo družbo. V Društvu prijateljev mladine Skrilje so pripravili zanimivo predavanje naturopatije Tine Kobal z naslovom »Zdrava prehrana- kako začeti?«. V avli Ljudske univerze Ajdovščina si je bilo mogoče ogledati razstavo kamnoseka Matije Repiča. Med posebej izstopajočimi prireditelji velja omeniti Center za krepitev zdravja, ki deluje pod okriljem Zdravstvenega doma Ajdovščina. V sklopu Tedna vseživljenjskega učenja so pripravili številna zanimiva predavanja in delavnice na temo zdravega načina življenja. Obiskovalcem njihovih dogodkov zagotovo ni bilo dolgčas, saj so se lahko preizkusili v testu hoje na 2km, svoje sposobnosti so testirali na testu telesne pripravljenosti in tako svoje znanje pa obogatili na Dnevu zdravja v Vipavi. 


Ljudska univerza Ajdovščina je 16. maja 2018 skupaj s partnerji pripravila medgeneracijski pohod Učenje in gibanje z roko v roki. Veliko množico udeležencev je najprej pozdravil častni pokrovitelj TVU 2018, župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin in jim zaželel čim bolj uspešen in učenja ter novih spoznanj poln pohod. Zbrana množica je svoj pohod nadaljevala skozi stari del Ajdovščine do Športnega parka police. Tam so pod vodstvom fizioterapevtke iz Centra za krepitev zdravja Ajdovščina iz ZD Ajdovščina izvedli krajšo vadbo. V nadaljevanju so se ustavili pred Hišo Mladih v Palah, kjer jih je v plesne ritme zumbe pospremila Elena Mikuž. Zadnji postanek pa so udeleženci pohoda naredili pred Lavričevo knjižnico, kjer jih je čakala delavnica o učenju. Pohod se je zaključil na Ljudski univerzi Ajdovščina z zeliščno pogostitvijo in krajšim kulturnim programom, ki ga je pripravilo Društvo upokojencev Ajdovščina. Udeleženci programa PUM-O so kulturni program dopolnili s predstavijo XXL glasbil in novega PUM-O komada. 


V sklopu Tedna vseživljenjskega učenja se je odvijalo veliko dogodkov, med katerimi bi posebej izpostavili sledeče: Učenci Osnovne šole Draga Bajca iz Vipave so pod Sonja Simonič Puc pripravljali japonsko tradicionalno jed  suši. Poleg sušija so osvojili tudi nekaj japonskih besed in se naučili napisati svoje ime v japonščini. Seznanili so se tudi z balinanjem pod vodstvom Anuške Lavrenčič in spoznali, da je tradicija balinanja v Vipavski dolini že zelo stara. V delavnici izdelave rož iz krep papirja pa so krepili svoje likovne in ustvarjalne sposobnosti. 
Na medgeneracijskem maratonu dramskih skupin so svoje moči in znanja združili učenci Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina, Društvo upokojencev Ajdovščina, Društvo ŠENT, varovanci Doma starejših občanov Ajdovščina in varovanci Varstveno delovnega centra Ajdovščina. Na dogodku so se predstavili skupina Centra medgeneracijskega učenja Mali Holivud s priredbo knjižne uspešnice Svetlane Makarovič Živalska olimpijada, varovanci ajdovske enote VDC, ki so pripravili igrico Kmetič in venček plesov, ter oskrbovanci ajdovskega doma starejših občanov z Žoga bendom. Dogodek je pokazal, da sta medgeneracijsko učenje in sodelovanje glavna stebra današnje družbe. 


Nadvse poučen program so pripravili tudi v kulturnem društvu Norma 7, kjer so v sodelovanju s PUM-om in programom Socialna aktivacija na Učnem urbanem vrtu pripravili ustvarjalno delavnico na temo priprave ilustracij za gledališko predstavico gledališča kamšibaj, ki je potekala pod mentorstvom, animacijo in umetniško izvedbo Nike Škofič. Društvo Norma 7 je v sodelovanju z priznanim slikarjem, pesnikom in pisateljem Benjaminom Žnidaršičem Benom pripravilo tudi samostojno likovno razstavo, ki si jo je do konca meseca junija 2018 možno ogledati v avli Ljudske univerze Ajdovščina. 
Učenci osnovne šole Šturje so za TVU 2018 pripravili kulinarični večer. Njihovi gostje so bili člani Društva upokojencev Ajdovščina. Učenci ekipe Šturski gurmani Tonija Kobal, Iza Kranjc, Lea Krapež, Patricija Bevk, Pia Curk in tehnik Jani Batagelj so pripravili kulinarično-potopisni večer. Poleg raznovrstnih prigrizkov so za goste večera pripravili tudi predstavitev dela pri predmetu gospodinjstvo in kulinaričnem krožku. Vrhunec večera je bilo okušanje prigrizkov. Ti so temeljili na lokalnih tradicionalnih jedeh, preoblečenih v moderno obleko.
Izredno zanimive dogodke so pripravili tudi partnerji, kot so: Društvo MOST – Univerza za tretje življenjsko obdobje, Razvojna agencija ROD Ajdovščina, Krajevne skupnosti Črniče, Skrilje in Dobravlje, Zavod Vipavski križ, Varstveno delovni center Ajdovščina-Vipava, TIC Ajdovščina, Pilonova Galerija in Hiša sadeži družbe Vipava. 
Letošnji Teden vseživljenjskega učenja smo skupaj z izvajalci približali vsem generacijam in različnim ciljnim skupinam, tudi marginaliziranim, tako v mestih kot tudi na podeželju. S tem smo dosegli zastavljeni cilj, tj. spodbujati vseživljenjsko učenje na vseh ravneh, med različnimi generacijami in tako poskrbeli, da se je znanje nadgrajevalo in širilo. 

Več utrinkov si lahko ogledate v spodnji foto galeriji.

 

DSC_2884

DSC_2898

20180525_125548

20180525_104723

dsc_0112[1]

Izdelovanje hišice

selfi 3

20180524_102157