Učni center Brje- center znanja, izmenjave izkušenj različnih generacij in povezovanja med sadjarji

V učnem centru Brje so se v prvi polovici leta 2018 odvijale teoretične in praktične delavnice, ki so privabile lepo število obiskovalcev vseh generacij, iz območja od Brd, Nove Gorice, Ajdovščine, Vipave do Obale.

V prvem predavanju o ureditvi, vzdrževanju sadovnjaka in negi sadnega drevja, ki je potekalo 19. januarja 2018, so se udeleženci seznanili s pogoji uspevanja različnih sadnih vrst, z načini priprave tal za sajenje, s podlagami za sadne vrste in načini reševanja težav zemljišča ter spoznali ukrepe po sajenju in kako je s potekom nege v prvem letu rasti. Predavanja je vodil strokovnjak za sadjarstvo in dolgoletni sodelavec KGZ Nova Gorica Ivan Kodrič, univ. dipl. inž. agronomije. Udeleženci so mu  postavljali vrsto vprašanj, ki so se večinoma navezovala na njihove lastne izkušnje pri vzgoji in vzdrževanju sadnega drevja. »Kot ljubiteljska sadjarka sem se v svojem sadovnjaku že večkrat srečala z boleznimi, ki so napadle moje sadno drevje. Vendar jih z dotlej poznanimi načini preprečevanja in škropljenja nikakor nisem zmogla obvladovati. Tako sem po nasvet odšla v Učni center Brje. Ugotovila sem, da samo škropljenje ne bo dovolj, saj številne bolezni povzročajo bakterije, ki jih nepoznavalci težko prepoznamo. Gospod Kodrič mi je svetoval, kako lahko preventivno poskrbim za zdravje svojega sadnega drevja. Njegove nasvete bom upoštevala«, je povedala ena izmed udeleženk predavanja.

Na drugem srečanju, ki je potekalo 24. februarja, so se udeleženci v praktični delavnici seznanili s prikazom obrezovanja sadnega drevja. Tudi te delavnice se je udeležilo veliko število obiskovalcev. Na delavnici, ki je potekala v enem izmed sadovnjakov na Brjah so udeleženci videli prikaz obrezovanja in cepljenja češenj, breskev, kakijev, jabolk in kivija. »Po lanskem obisku delavnice pri gospodu Ivanu Kodriču sem želel svoje znanje obnoviti in ga še nekoliko poglobiti. Rezultati iz lanskega leta so bili fantastični, saj sem z upoštevanjem nasvetov, ki sem jih pridobil na predavanjih, uspel rešiti težave, ki so se pojavljale v mojem sadovnjaku«, je povedal eden izmed obiskovalcev.

V mesecu februarju so udeleženci lahko prisluhnili Zoranu Božiču, profesorju na SETŠ Nova Gorica, predavatelju na Univerzi v Novi Gorici, ki je hkrati tudi praktik in poznavalec starih sadnih vrst v Goriški regiji. Predavatelj ima v Kojskem v Brdih svoj vzročni sadovnjak starih in avtohtonih sort sadja, kar je za Goriško, a obenem tudi širši prostor, velika pridobitev in živ pomnik, da moramo biti odgovorni za materialno dediščino, ki so nam jo zapustili naši predniki. V sadovnjaku Pod skalco rase 127 dreves, od tega je 60 primerkov starih sort, to je bodisi avtohtonih sadnih sort, takih, ki so se samostojno razvile v času in so odraz te klime in zemlje bodisi takih, ki so v širšem goriškem prostoru in Vipavski dolini dobile svoj domicil pred dobrim stoletjem in so se povsem prilagodile ter so jih ljudje radi sadili. Ker ima marsikdo od udeležencev staro sorto sadnega drevja še vedno doma na svojem vrtu, je bilo predavanje za mnoge zelo zanimivo.  A udeleženci niso le poslušali, lahko so tudi okušali. Na predavanju je bilo mogoče tudi poskusiti suho sadje avtohtonih sadnih sort iz zgoraj omenjenega sadovnjaka.

V mesecu aprilu je Ljudska univerza Ajdovščina v Učnem centru Brje pripravila praktično delavnico prikaza obrezovanja in cepljenja oljk. Oljke postajajo v Vipavski dolini in njeni širši okolici izredno zanimive za male in velike kmetovalce. Tudi ta delavnica je privabila lepo število obiskovalcev. »Na delavnico sem prišla zato, ker imam doma oljčnik in želela sem se naučiti veščin obrezovanja oljk. Pridobljeno znanje bom s pridom uporabila.« je povedala ena izmed obiskovalk. Na delavnici je bilo mogoče opaziti udeležence, ki so se delavnice udeležili že v preteklem letu. »Moram se pohvaliti, da sem svoje pridobljeno znanje s pridom uporabil, kar se je poznalo tudi na letini. Letos sem se delavnice udeležil zato, da svoje znanje še nekoliko nadgradim. Imel pa sem tudi nekaj vprašanj za predavatelja«, je dodal eden izmed udeležencev.

Da postaja Učni center Brje, center znanja izmenjave izkušenj različnih generacij in povezovanja med sadjarji dokazuje dejstvo, da se zanimanje za predavanja in delavnice veča. Za vse ljubitelje sadja pa pravi čas šele prihaja, saj bo v mesecu juliju in avgustu v Učnem centru Brje spet zadišalo po sladki marmeladi, okusnih sokovih in zeliščih. Več informacij o dogodkih lahko dobite na spletni strani Ljudske univerze Ajdovščina 

20171219_170653

received_1783449951685258P1760593