Na Gočah smo degustirali Carolus z rdečimi očkami

V vasi Goče deluje pod okriljem Ljudske univerze Ajdovščina študijski krožek (ŠK) »Na vrtu«.

Brezplačno druženje in učenje o vsem kar je povezano z vrtom, s pridelavo ter predelavo različnih pridelkov, poteka že drugo leto. V novembru so nam pripravili dogodek »Pridi in prinesi krompir«.

Dogodek, ki nas je navdušil, je bil tako po vsebini, strokovnosti predavateljev in postrežbi vrhunski. Zahvaljujemo Damjani Benec, univ. dipl. inž. agronomije, Anji Godnič iz KS Goče, udeležencem in vsem drugim, ki so pomagali pri njegovi izvedbi.  Hvala OŠ Draga Bajca, Podružnični šoli Goče, ki nam je odstopila prostore.

Zbralo se je okrog 60 oseb iz vasi Goče, pa tudi iz Vrhpolj, Lož, Ajdovščine in od drugod. Prišli so tako otroci kot mladina in starejši. Zadovoljni smo, ker so se nam pridružili tudi fantje in možje, ki se običajno težje odločijo za učenje.

Gospa Anja je uvodoma povedala nekaj osnovnih zanimivosti o delu ŠK »Na vrtu« in prisotne nasmejala z anekdoto. Helena Furlan pa je prinesla nov katalog programov Ljudske univerze Ajdovščina in prisotne presenetila z marmelado iz aronije, ki so jo skuhali mladi udeleženci programa PUM - O v Učnem centru Brje. Predstavila je še vse letošnje študijske krožke. ŠK Sivka deluje v Podragi, ŠK Zeliščna mavrica v Učnem centru Brje, ŠK Zorenja in ŠK Od nitke do čipke pa v Ajdovščini. Študijski krožki so vedno bolj prepoznana oblika učenja, ki v Sloveniji obstaja 25 let in pod okriljem Andragoškega centra Slovenije v Ljubljani pravkar nastaja brošura o delovanju krožkov po naši državi. V njih sodelujejo tudi odrasli, ki se običajno ne izobražujejo in se tako aktivirajo, razvijajo sebe in okolje.

Bistvo večera, znanje in izkušnje o pridelavi krompirja, pa so nam podali Damjana in Uroš Benec ter zaposleni podjetja Interseme. Predavatelji, strokovnjaki po teoriji in praksi so delili uporabna znanja za začetnike in tiste, ki krompir uspešno pridelujejo že vrsto let. Povedali so več o tem kakšne podatke o krompirju najdemo na beli in modri etiketi v trgovinah, kako izbrati sorto in velikost gomoljev, ki nam bodo dali želeni pridelek, kako naj poteka nakaljevanje in skladiščenje. Opozorili so nas na prisotnost strupenih akrilamidov v krompirju. Izvedeli smo kakšne so prednosti ter slabosti posameznih sort, bolezni, škodljivci in poškodbe krompirja ter kako se jim izogniti. Svetovali so nam katere pomembne agrotehnične ukrepe, kot sta kolobarjenje ter osipavanj, je dobro izvajati. Izvedeli smo še kaj se na področju žlahtnenja sort dogaja v Evropi, da imamo že okrog 4000 sort krompirja, katere so odporne na plesen in visoke temperature, kateri krompir je kulinarični hit, pa še kaj. Nekdo od udeležencev je na dogodek prinesel zabojček krasnega, debelega krompirja z Nanosa, drugi nam je pokazal sladek krompir (kar je seveda čisto svoja zadeva). Gospa, ki je kot zanimivost prinesla bolan gomolj krompirja, je strokovnjake spodbudila, da so skupaj iskali vzroke za bolezen. Predavateljica Damjana pa je pred zaključkom spomnila tudi na druge možnosti uporabe krompirja, za maske za obraz in nego rok, za uporabo proti glavobolu.

Tisti večer smo degustirali praženi krompir sorte Carolus, ki ima rdeče očke. Naše veselo druženje se je namreč zaključilo ob veliki ponvi praženega krompirja, ki so ga pripravili zaposleni podjetja Interseme in ob sladkih dobrotah udeleženk krožka, ki so med sestavine vključile krompir. Tudi grozdja in domače kapljice ni zmanjkalo. Razvezali so se nam jeziki in vsak je povedal kaj zanimivega o krompirju, izmenjali smo izkušnje, mnenja in pobude za nadaljnje delo ŠK. Glede na izvedeni dogodek lahko rečemo, da bomo o ŠK »Na vrtu« na Gočah gotovo še veliko slišali.

Na Ljudski univerzi Ajdovščina, si želimo še večjega povezovanja med udeleženci vseh ŠK in za prihodnost načrtujemo skupne dogodke, aktivnosti. Načrtujemo, da bomo povečali učinke neformalnega izobraževanja: povečali število udeleženih v vseživljenjskem učenju, vzpostavili in okrepili socialne vezi odraslih ter z znanji okrepili njihov položaj na trgu dela.

Vabimo vas, da spremljate naše objave na www.lu-ajdovscina.si in se nam pridružite. Informacije dobite tudi na telefon 05/36 64 753, 041 437 785 ali na info@lu-ajdovscina.si.

STROKOVNJAKI - OBČINSTVO

TRIJE STROKOVNJAKIkrompirjevo pecivoHELENA