Pestro poletno-jesensko dogajanje v učnem centru brje

V Učnem centru Brje so se od junija do novembra 2018 odvijale teoretične in praktične delavnice, ki so privabile lepo število obiskovalcev vseh generacij, iz širšega območja goriške regije.

V mesecu juniju je potekala praktična učna delavnica ob teoretičnih podlagah na temo kuhanja marelične marmelade. Delavnico je vodila Mojca Slokar, pratik z bogatimi izkušnjami izdelave domačih marmelad in sokov. Udeleženci so na delavnici kuhali marelično marmelado po stari recepturi. Marelice imajo kot sadež v Vipavski dolini dolgo tradicijo, saj so v preteklih stoletjih z njimi kmetje oskrbovali velika mesta in ugledne dvore. Marelice so izredno bogate z vitamini in minerali. Prav zaradi tega je marelična marmelada še kako priljubljena. Na delavnici se je pripravilo tudi nekaj vzorcev marmelade, v katere se je vmešalo mešanico zelišč, s čimer je marmelada pridobila na dodatnem okusu. »Ob današnji poplavi diabetesa in preveliki količini zaužitega sladkorja, sem velik zagovornik tega, da se marmeladi ne dodaja dodatnega sladkorja, saj ga sveže sadje ima več kot dovolj. Na delavnici smo se pogovarjali tudi o tem. Vesel sem vseh napotkov, ki sem jih prejel od predavateljice«, je povedal eden izmed udeležencev delavnice.

Konec junija in v začetku julija sta v Učnem centru Brje potekali delavnici žetve in destilacije sivke. Obe je vodila Danica Gračan Jevtič, ki ima na Brjah svoj nasad sivke. V njem goji preko 30 različnih vrst sivk. Udeleženci so se v prvem delu delavnice najprej seznanili s praktičnimi nasveti o gojenju sivke, njeni uporabni vrednosti v medicini in kulinariki ter o tem, katera vrsta sivke je na podnebje Vipavske doline najbolj odporna. V drugem delu delavnice so udeleženci skupaj z predavateljico odšli do njive, kjer so poželi sivko. Po žetvi je sledil prikaz destilacije sivke. »Sivko imam na vrtu že dolga leta. Požeto največkrat uporabljam za pripravo sredstva proti moljem. Na delavnici sem ugotovila, da imam doma vrsto sivke, ki je primerna tudi za uporabo v kulinariki. Z velikim veseljem bom preizkusila kakšen Daničin recept«, je povedala ena izmed udeleženk delavnice.

V juliju je bilo v Učnem centru Brje precej živahno, saj je tam potekala praktična delavnica na temo sušenja sadja, ki dozori v poletnih mesecih. Na delavnici so udeleženci pod vodstvom Vere Kodrič spoznavali načine sušenja sadja in ugotavljali zakaj je ta najstarejši način konzerviranja sadja tako zelo priljubljen še danes. »Doma že vrsto let sušim marelice in fige, drugega sadja pa ne. Na delavnici sem spoznal, da lahko sušimo tudi druge vrste poletnega sadja. Še zlasti sem presenečen nad okusnostjo suhih češenj. Prihodnje leto jih bom poskusil posušiti tudi sam«, je povedal eden izmed udeležencev delavnice.

V mesecu avgustu je pod vodstvom Mojce Slokar potekala teoretična in praktična učna delavnica na temo predelave breskev v kašast sok in marmelado. Na delavnici so udeleženci spoznali tehnološki postopek pridelave breskovega soka in se seznanili, kako lahko s pomočjo jabolčnega pektina pripravimo bolj trdno strukturo breskove marmelade.

Preden se je poletje prevesilo v jesen, je v Učnem centru Brje zadišalo po Aroniji. Ta nenavaden in med ljudmi ne tako zelo poznam sadež je na delavnico privabil številne obiskovalce. Udeleženci so se pod vodstvom Mojce Slokar in Nataše Mohorčič seznanili s postopki pridelave marmelade in soka iz aronije. »Aronijo imam doma na vrtu. O njenih zdravilnih učinkih sem že slišala, vendar nikoli nisem iz nje nič predelala. Delavnica v Učnem centru Brje me je vzpodbudila, da bom tudi sama doma pripravila sok iz nje«, je povedala ena izmed udeleženk.

V mesecu oktobru sta pod vodstvom Mojce Slokar in Roberta Bolka potekali dve praktični delavnici na temo pridelave jabolčnega soka. Udeleženci so spoznali tehnološki postopek pridelave jabolk, kot ga omogočajo stroji v Učnem centru Brje. »Na delavnico sem prišel z velikim zanimanjem. Doma imam stiskalnico za sok, pasterilizator in napravo za polnjene steklenic. Moji stroji so nekoliko drugačni od teh, ki jih ima učni center na Brjah. Prav zato me je zanimalo, kako zadeva deluje« je pojasnil eden izmed udeležencev.

V mesecu novembru je potekala delavnica na temo sušenja kakijev in jabolk. Vodila jo je Vera Kodrič. Udeleženci so se seznanili s postopki sušenja kakijev. Za ta čas priljubljena sadeža sta na teoretično in praktično delavnico privabila udeležence iz širše goriške regije. V teoretičnem delu srečanja je Vera najprej predstavila, kako je pričela sušiti različno sadje in kakšne napake so se pri tem delu pojavljale. Udeležencem je na preprost način predstavila, zakaj sušimo sadje, kako so sadje sušili včasih, kako sušimo sadje danes, kaj se dogaja pri sušenju, katere vrste sadja lahko sušimo, kako sušimo posamezne vrste sadje, kako posušeno sadje shranimo in načine uporabe suhega sadja. Temu je sledila priprava kakijev in jabolk za sušenje.  Udeleženci so naprej olupili jabolka in kakije ter jih razrezali na krhlje.  Nekaj kakijev so pustili celih in vse skupaj položili na pladnje z gazo ter jih dali v sušilni stroj. Da bi preverili, kako jim je sušenje jabolk in kakijev uspelo so se čez 4 dni ponovno zbrali v Učnem centru Brje, kjer so posušeno sadje tudi poskusili. Udeleženci izobraževanja so bili z videnim in slišanim izjemno zadovoljni. »Presenečena sem nad izdelki iz sušenega sadja. Nisem si predstavljala, da lahko iz tega nastane toliko dobrot. Gospa Vera Kodrič je prava mojstrica glede sušenja sadja. Ko sem poskusila na različne načine razrezane posušene kakije, jabolka, fige in kivije sem onemela. Videz, okus, barva- vse to je čudovito « je pojasnila ena izmed udeleženk delavnice.

Ob zaključku še povabilo vsem, ki želite pridobiti nova znanja in predelati lastno sadje na strojih v Učnem centru Brje, da se nam ponovno pridružite v mesecu januarju 2019, ko bo potekalo predavanje na temo cepljenja sadnega drevja, podlage različnih sadnih vrst in gojitvene oblike.

Brje slika 1Brje slika 2