Teden globalnega učenja na Ljudski univerzi Ajdovščina

Med 18. in 25. novembrom 2018 je v Sloveniji že dvanajsto leto potekal Teden globalnega učenja (TGU). Osrednja tema Tedna globalnega učenja 2018 so bili cilji trajnostnega razvoja, slogan tedna pa je: »Svet se spreminja. Kaj pa mi?«.

Na Ljudski univerzi Ajdovščina smo v programu PUM-O  v okviru Tedna globalnega učenja pripravili delavnice, ki so potekale vsak dan med 9. do 13. uro. V ponedeljek, 19. novembra, je pod vodstvom Nataše Mohorčič potekala delavnica izdelave naravne kozmetike in čistil. Udeleženci delavnice so spoznali, kako lahko doma iz čisto preprostih surovin pripravimo zelo učinkovita in zdravju neškodljiva čistila, ki so veliko boljša od kupljenih kemičnih sredstev.

Drugi dan smo izdelovali novoletne voščilnice iz recikliranega materiala. Odvečen in na videz odpaden material je lahko zelo uporabna zadeva. Če zdraven dodamo še malo domišljije in kreativnosti lahko ustvarimo izredno zanimive stvari. Tako so udeleženci programa PUM-O izdelali voščilnice, ki jih bo za simboličen znesek mogoče kupiti na posebni decembrski Facebook dražbi in njihovi novoletni stojnici.

S sredinim delom globalnega učenja, so PUM-ovci sledili pravilu, da če se svet spreminja, se moramo tudi ljudje spremeniti. Prvi korak k temu je zagotovo narejen, če poskrbimo za svoje zdravje. Na PUM-O Ajdovščina smo ta dan posvetili telesni aktivnosti in zdravi prehrani. Pripravili smo zdravo malico in izvedli telovadbo za krepitev zdravja. 

V četrtek, je potekala filmska delavnica z diskusijo. Udeleženci so si ogledali film Tudi mi smo del sveta, ki prikazuje izbrane projekte slovenskih nevladnih razvojnih in humanitarnih organizacij v Afriki in na Zahodnem Balkanu. Po ogledu filma je sledila zanimiva diskusija, na kateri so udeleženci podali svoje mnenje o videnem filmu.

Teden globalnega učenja smo zaključili z delavnico z naslovom Glasba in okolje., ki je potekala pod vodstvom Mojce Krapež Na njej so se udeleženci pogovarjali, kako lahko glasba vpliva na človekovo ozaveščanje o okoljskih problemih. Odkrivali so glasbene parametre, ki pripomorejo k dojemanju dogajanja okoli nas in na podlagi glasbenih primerov obujali spomine na izvajalce, ki so s svojimi sporočili prodrli na globalni ravni.

Letošnji Teden globalnega učenja je zopet opozoril na različnosti in neenakosti, ki jih je mogoče najti tako na lokalni kot globalni ravni. Pripravljene delavnice so udeležence in lokalno skupnost pozvale k razumevanju osrednjih idej globalnega državljanstva in globalnega trajnostnega razvoja ter še enkrat pokazale, da je vseživljenjsko učenje temelj za razvoj znanja prihodnosti.

globalno učenje slika 1globalno učenje razstava slika 2