Umetnost in znanje z roko v roki

Na Ljudski univerzi Ajdovščina so v letu 2018 zvrstile številne razstave, na katerih so se lokalni javnosti s svojimi deli predstavili umetniki, fotografi, kiparji, slikarji in grafiki.

Razstave so privabile številne obiskovalce, ki so si dela z velikim zanimanjem ogledali, o njih govorili in si izmenjali mnenja.

Letošnji sklop razstav je v mesecu januarju otvorilo Fotografsko društvo upokojencev, ki se je predstavilo s fotografijami svojih članov. Fotografije so prikazovale lepote Ajdovščine in Vipavske doline, kakor jih je zaznalo fotografsko oko. Tej razstavi je v mesecu februarju sledila razstava Študijskega krožka Kreativno šivanje,  na kateri si je bilo mogoče ogledati dela članic krožka.

V mesecu marcu se je s svojimi deli  predstavila mlada in nadobudna magistra grafike, Nika Božič. Nika snuje ideje za notranje opremljanje ambientov ter kreira dekoracije na raznovrstnih banketih ter prireditvah. Njena razstava je nosila naslov »Energija platforme«. Z njo je želela likovno prikazati svoje notranje doživljanje življenja in vsakodnevnih situacij. Likovna dela so  bila sestavljena iz več tehnik. Glavni element pa je predstavljala risba, ki je sporočala s prepletanjem različnih barv.

S kratko enotedensko razstavo so se v mesecu aprilu predstavile Čipkarice, ki so na ogled postavile svoje umetnine. Razstava je bila pomembna zato, ker je opozorila na pomen kulturne dediščine. Hkrati pa tudi prinesla ponovno zanimanje za tovrstno spretnost med obiskovalci razstave. Tej razstavi je sledil odmik v rajske utrinke narave, ko jih je skozi objektiv ujel fotograf Boštjan Rančigaj iz Celja. V fotografije so bili zajeti povsem vsakdanji motivi, s katerimi je avtor razstave opozoril na to, da je lepota narave ves čas pred nami. Če jo želimo odkriti, moramo najprej najti notranjo lepoto v sebi, šele nato nam jo bomo lahko prepoznali v naravi.

Zanimive razstave je ponudil tudi letošnji Teden vseživljenjskega učenja. V mesecu maju in juniju so se na Ljudski univerzi Ajdovščina predstavili trije razstavljavci.  Najprej je svoja kiparska dela na ogled postavil kipar Matija Repič, ki je član kamnoseške skupine iz Manč, ki deluje pod okriljem Društva MOST. S kamnoseštvom se ukvarja ljubiteljsko že od leta 2002. Na razstavi je predstavil opus svojih del. V kamnu so bile prikazane različne oblike in motivi. Obiskovalci so si lahko ogledali izdelke v katerih je bila prikazana vsa lepota kamna kot jo je podarila narava. Prav te lepote so večkrat skrite, zato jih avtor skozi preoblikovanje vdihne v novo življenje. Nato se je s fotografsko razstavo predstavila članica Fotografskega društva Veno Pilon Ajdovščina, Erna Furlan. S svojimi fotografijami je navdušila obiskovalce. Zadnja v sklopu razstav TVU 2018 je bila razstava, ki jo je pripravilo Društvo Norma 7 v sodelovanju z priznanim slikarjem, pesnikom in pisateljem Benjaminom Žnidaršičem Benom pripravilo samostojno likovno razstavo. Posebnost razstave je bila v  slikah, ki so bile naslikane z usti. Avtor slik, si je pred leti pri padcu poškodoval hrbtenico in od tedaj je slikanje postalo njegov način življenja.

Poletni del razstav je bil namenjen predstavitvi fotografij članov Fotografskega društva Veno Pilon Ajdovščina. Najprej se je s svojimi fotografijami predstavila Tina Furlan. Njena razstava je nosila naslov »Do koder mi seže pogled«. Izjemnost razstavljenih fotografij je v dojemanju razsežnosti narave. Pogled v naravo ni le tisto, kar lahko zaznamo s prostimi očmi, temveč lahko naš pogled seže mnoge dlje, če znamo lepotam, ki nam jih narava ponuja, prisluhniti.  S svojimi deli se je predstavil tudi fotograf Aleš Lemut. Svojo razstavo je poimenoval »V jedru glasbe«. Fotografije so obiskovalcem ponudile edinstven vpogled v svet glasbe.

V mesecu septembru so svoje fotografije na ogled predstavili člani Fotografskega društva upokojencev Ajdovščina, ki so letos praznovali 10. obletnico obstoja. Na razstavi si je bilo mogoče ogledati dela, ki so izpod njihovih objektivov nastala pred desetimi leti, in dela, ki so nastala za namen praznovanja obletnice Društva upokojencev Ajdovščina.

V mesecu oktobru se je s svojimi risbami predstavil mlad umetnik Rok Černic. Razstava z naslovom "Rast" je ponudila vpogled v avtorjeva izbrana dela, ki prikazujejo čas ujetosti v nadresničnost, kjer fizikalne lastnosti ne obstajajo in je dovoljeno čisto vse.

V mesecu novembru se je na Ljudski univerzi Ajdovščina predstavljal član Fotografskega društva Veno Pilon Ajdovščina, Miran Krapež. Na razstavi  z naslovom: »Menda je bil na delu hudič«, fotografije prikazujejo znamenitost Vipavske doline, Otliško okno v vsej svoji lepoti. Avtor je fotografije zbiral celo leto in njegovo pestro fotografsko oko je zajelo res magične in na pogled skoraj pravljične lepote te naravne znamenitosti.

V letu 2019 sledijo nove razstave. Njihova vsebina naj zaenkrat ostane skrivnost. Vabljeni, da si jih ogledate.

razstava slika 1slika razstava 2