Skupnost in povezovanje z ljudmi krepita občutek sreče

V petek, 22. marca 2019, smo na Ljudski univerzi Ajdovščina organizirali prvo od štirih predavanj v sklopu praznovanja 60. obletnice delovanja. Prisluhnili smo psihologinji Mii Bone, ki je govorila o tem, kako skupnost in povezovanje z ljudmi krepita občutek zadovoljstva in sreče.

Ljudje smo družbena in družabna bitja in potreba po pripadanju in sodelovanju je zapisana v naših genih. Danes se zdi, da sodobni način življenja nagovarja ravno nasprotno, saj večina ljudi iz modernih družb priznava, da pogreša pristne človeške stike. Ko ponovno najdemo čas in se obrnemo v skupnost, se v naših možganih začnejo sproščati občutki zadovoljstva in sreče.

Ljudje potrebujemo skupnost, da nas definira, saj globoke in kompleksne osebnosti brez nje ne moremo razviti. Identiteta posameznika je vezana na to, kar ta počne. To pa v izolaciji ni mogoče, zgodi se samo v skupnost in s pomočjo drugih. Posameznik na primer istočasno pripada vsaj šestim različnim skupnostim. Deloma nas seveda določa že to, v katerem okolju se rodimo, kakšna je naša družina in kakšen jezik govorimo. Naš krog poznanstev se od rojstva naprej samo povečuje. Zmanjševati se začne šele, ko odrastemo in razvijemo neko določeno rutino.

Raziskave so pokazale, da se sreča res prenaša in da je človek lahko do 15 % srečnejši, ko je v stiku z drugimi. Druženje in povezovanje z ljudmi dobro vpliva tudi na naše možgane. Bolj kot smo v stiku z ljudmi, manjša je namreč možnost za kakršne koli težave z možgani v starejših letih. Z vsemi dražljaji, ki jih prejemamo iz okolja, se naši možgani krepijo. Pomembno je, da gremo med ljudi, čeprav včasih nimamo volje. Skupnost namreč zmanjša občutke depresije in samote.

Naši možgani so oblikovani tako, da potrebujemo skupnost. Zelo pomembno je torej, da se vključujemo v aktivnosti, kjer lahko spoznamo druge ljudi. Čeprav je naša sreča v 60 % odvisna od našega okolja, je v 40 % odvisna samo od nas in od tega, kakšni so naši odnosi in hobiji.

V naslednjih mesecih v sklopu praznovanja 60. obletnice Ljudske univerze Ajdovščina za vas pripravljamo še več predavanj priznanih predavateljic, kot so Sanela Banović, Vesna Vuk Godina in dr. Veronika Podgoršek. Spremljajte našo spletno stran in poskrbite, da jih ne zamudite!

Snapseed (1)Snapseed