Vsako srečanje je bilo posebno doživetje in poseben izziv

Študijski krožki (ŠK) so majhne skupine za neformalno učenje, namenjene druženju, izmenjavi znanj in izkušenj. V okviru Ljudske univerze Ajdovščina sta letos delovala tudi ŠK NA VRTU in ŠK OD NITKE DO ČIPKE. Težko je izpostaviti kaj je bilo najboljše, najlepše … vsako srečanje je bilo posebno doživetje.

Udeleženke ŠK OD NITKE DO ČIPKE so pod vodstvom strokovnjakinje Saše Raspet spoznavale pribor in njegovo uporabo, se učile branja mednarodne barvne skale in njene uporabe.  Njihov osnovni pribor za klekljanje je vseboval blazino s košarico, kleklje s sukanci (min. 5 parov), bucike, kvačke in škarjice. Klekljale so od osnov do prvih izdelkov kot so kitica, ozki ris, ozki ris z ovinki, ozki ris z vogali, Idrijski ris. ŠK je deloval predvsem v znamenju širokega risa. Bilo je druženje in še mnogo več. V študijskem krožku vidijo priložnost za  lastno učenje, pridobivanje novih specifičnih znanj, za  učenje drugih in prenos tradicije, za večjo prepoznavnost ter povezovanje z okoljem.

Udeleženke bodo s svojimi izdelki sodelovale tudi ob praznovanju 60-letnice Ljudske univerze Ajdovščina. Več pa izveste, če se nam boste pridružili v oktobru.

Na Gočah, kjer je veliko starejšega kmečkega prebivalstva, že drugo leto deluje ŠK NA VRTU. S pomočjo predavanj Damjane Benec in drugih gostov ter ob organizacijski pomoči Anje Godnič in aktivnem sodelovanju udeležencev, je ŠK uresničil predvidene izobraževalne ter akcijske cilje. Potekale so različne delavnice, ogled vrtnarij, s praktičnim delom na vrtovih je potekalo učenje in povezovanje vseh generacij v vasi, izmenjava izkušenj na področju pridelave zdrave prehrane, samooskrbe ter aktivacija in druženje. Na srečanjih so izdelali začimbno mešanico, sivkino milo, mazilo iz natreska, prašek za pomivalni stroj, maslo za telo z eteričnimi olji in dišečo svečo z eteričnimi olji. Udeleženci tako širijo in bodo tudi v bodoče širili svojo socialno mrežo, veščine sodelovanja v vaški skupnosti,  zmožnost, da nekaj naredijo zase in okolje, prepoznavnost vasi, različnih pridelkov in domačih izdelkov.

V jeseni 2018 so izvedli lepo obiskan javni dogodek na temo krompirja. Podali so se na vrtove in spoznavali plevele, kako se razmnožujejo, kako jih lahko zatiramo in tudi kateri so užitni. Tomaž Koren je udeležence popeljal skozi senzoriko (okušanje) oljčnega olja in predstavil kako poteka ocenjevanje olja. Na enem od srečanj je fizioterapevtka Monika, ki je tudi sama udeleženka študijskega krožka, pokazala pravilne gibe na vrtu. Vsi udeleženci so aktivno izvajali razne ogrevalne, raztezovalne vaje, ki pomagajo razbremeniti posamezne dele telesa, ki so med delom na vrtu posebej obremenjeni. Na fotografijah, tudi iz zaključka  v Vili Lavanda v Lokavcu, lahko začutite utrip študijskih krožkov.

Helena Furlan
organizatorka izobraževanja

 

SKUPINA ŠK

IMG_3399

IMG_ČIPKA NA ČEVLJIH

vila lavanda APRIL

vila lavanda URŠKA