Demenca v naši družini

Ob četrtkih se v Večgeneracijskem centru Goriške, ki deluje na Ljudski univerzi Ajdovščina, srečujejo udeleženci skupine za samopomoč na področju demence.

DPT-logo-1-300x214Srečanja vodita predsednica društva GO – SPOMINČICA, Sonja Valič, socialna pedagoginja in  Sonja Planko, višja medicinska sestra. Skupaj sta zelo dober tim, ker pokrivata socialo in zdravstvo, kar je velika prednost pri njunem delu.  GO – SPOMINČICA je regijsko društvo za pomoč pri demenci za severnoprimorsko regijo. Sonja Planko že 15 let vodi skupino za samopomoč v Novi Gorici in pred leti jo je vodila tudi že v Ajdovščini. 

Demenca je kronična napredujoča bolezen možganov, ki jo povzročajo spremembe na možganskih celicah in se kaže z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, prepoznavanja, razumevanja, računskih in učnih sposobnosti ter govorjenja, izražanja in presoje.

Kot v društvu povedo, so svojci ob skrbi za osebe z demenco večinoma pod velikim stresom, ki sčasoma vodi v izgorelost, zdravstvene težave kot tudi socialno izolacijo. Le ti na poti soočanja in sprejemanja demence  potrebujejo podporo in tudi znanje, kako poskrbeti za lastno duševno zdravje in učinkovito delovanje v sobivanju z osebo z demenco in lastno družino. Pomembno je, da  kljub težavam ohranijo svojo psihofizično ravnovesje, se naučijo razbremenilnih tehnik in si brez občutkov krivde vzamejo pravico do lastnega oddiha.  Predvsem pa, da čimprej poiščejo strokovno pomoč, ki je preventiva pred tovrstnim doživljanjem in vedenjem.

Pogovor lahko bližnjim zelo pomaga, informacije jim olajšajo življenje in preprečijo njihovo izgorelost. V društvu GO-Spominčica Nova Gorica  delujejo na različne načine, izvajajo predavanja za širšo javnost, izobraževalni program Spomni se me, srečanja skupin za samopomoč, Alzheimer caffe, …

Ena izmed učinkovitih oblik pomoči svojcem je znotraj društva skupina za samopomoč. Člane družijo podobne težave, ki jih premagujejo s skupnimi močmi in tako lažje dosežejo zaželene socialne in osebnostne spremembe. Danes so prav te skupine eden glavnih virov preventive in pomoči v psihičnih  krizah in stiskah obolelih in svojcev. V teh  letih  je skupine  obiskalo veliko svojcev, najbolj pa so veseli članov, ki že več let prihajajo na srečanja. Prav ti so najboljši sodelavci, saj  so  njihove bogate izkušnje novincem v veliko pomoč.  Med enimi in drugimi se razvijajo vsem zanimivi pogovori, za katere je vedno še premalo časa. Skratka, medsebojno podpiranje članom omogoča pridobivanje samozavesti in spretnosti za vsakdanje življenje.   

Tako so se udeleženci v Ajdovščini na preteklih srečanjih pogovarjali o pristopih in načinih sporazumevanja z bolnikom ter o pravicah in oblikah pomoči, ki jih nudijo ustanove socialnega in zdravstvenega varstva. Na srečanju v maju so si ogledali film NE POZABI NAME, ki prikazuje običajni dan v domu starejših občanov. Ob tem razkriva mrežo odnosov, ki so se spletli med stanovalci in zaposlenim, kot tudi med svojci in zaposlenimi.

Po ogledu filma so udeleženci določili nove datume. Vabimo vas, da se skupini pridružite v četrtek, 13. junija 2019, ko bo na srečanju poleg predstavnic društva GO-Spominčica Nova Gorica  prisoten tudi nevrolog. Predvidena so še srečanja 26. septembra in 28. novembra 2019, vedno od 17.00 do 18.30. Vse svojce, osebe z demenco v začetni fazi in druge zainteresirane, vabimo na druženja, pogovore in socialne igre v VGC GORIŠKE. Dobrodošli so tudi tisti, ki bi želeli preventivno več vedeti, kako prav ravnati v družini, ko se demenca pojavi. Ne čakajte, ko se demenca zgodi, se družina sreča s številnimi zagatami, ovirami in vprašanji.

Na dejavnost se prosimo prijavite preko spletne prijavnice ali pokličite na tel. št. 05/ 36 64 753, 051 439 717 ali pišete na .

 

Preberite še:

DEMENCA FILM

demenca FILM 2