O tečaju italijanščine samo vse najboljše

Ljudska univerza Ajdovščina je zaključila 60 urni začetni tečaj italijanskega jezika v Novi Gorici. Z anketo smo udeležence vprašali, kaj jim bo ostalo v prijetnem spominu in kaj bi na tečaju morda spremenili.

Všeč so jim bile zanimive metode dela, razlaga, predvajanje dialogov v italijanščini in ogled filmov. Izpostavili so predvsem sproščenost in prilagodljivost predavateljice njihovim željam, sodelovalnost skupine. Nekdo je poudaril, da je dinamika predavateljice povezana z dinamiko italijanskega jezika in naroda. Spet nekdo drug je zapisal: »O tečaju italijanščine samo vse najboljše.»

Udeleženci so nam napisali tudi nekaj koristnih predlogov za še boljšo  izvedbo tečaja, ki smo jih in jih še bomo tudi v bodoče z veseljem upoštevali. Želijo si nadaljevati tečaj tudi na višji stopnji, zato že iščemo možnosti za morebitno jesensko izvedbo.

Ob zaključku tečaja smo nekaj vprašanj zastavili tudi predavateljici Andrejki Repič.

Zakaj in kako naj se učimo italijanščino? Učenje italijanščine se mi zdi smiselno, ker se nahajamo blizu meje in lahko vsak dan sproti preverimo oziroma uporabimo svoje znanje v praksi. Z učenjem tujega jezika pa se ne učimo samo jezika, ampak spoznavamo tudi kulturo naroda, učimo se razmišljati na drugačen način in tako lahko pogledamo na svoje življenje z drugega zornega kota. Tako postajamo bolj strpni do drugih pa tudi do sebe.

Jezika se lahko učimo  sami doma z gledanjem italijanskih TV programov, s poslušanjem italijanske glasbe, branjem knjig, obiskovanjem barov, restavracij, trgovin v Italiji. Res pa je, da včasih ne vemo, kako začeti. Italijani pravijo »la volontà c'è ma il corpo è debole«, kar bi pomenilo »volja je, a telo je šibko«. V tem primeru bi predlagala, da se pridružite jezikovnim tečajem, ki jih organizira Ljudska univerza Ajdovščina.

Kako kot zunanja sodelavka vidite Ljudsko univerzo Ajdovščina? Kot zunanja sodelavka sem bila navdušena nad njihovo zavzetostjo in skrbjo tako do svojih strank kot do zunanjih izvajalcev. Ves čas spremljajo potek tečajev in z anketnimi vprašalniki že med samim tečajem preverjajo zadovoljstvo svojih strank. Kar se mi zdi zelo uporabno, saj lahko dane predloge, če je le mogoče, uporabimo že tekom obstoječega tečaja.

Tudi na Ljudski univerzi Ajdovščina smo zadovoljni, ko vidimo kako aktivni so bili učiteljica in njeni udeleženci. Vsem čestitamo za vloženi trud. Udeležencem želimo, da jim bodo nova znanja, izkušnje v pomoč pri iskanju zaposlitve in tudi na letošnjih počitnicah.

ITA - pexels-photo