Zgodba o naših prostovoljcih in zahvala

V okviru Večgeneracijskega centra Goriške, ki deluje na Ljudski univerzi Ajdovščina, potekajo različne brezplačne vsebine.

Namenjene so socialnemu vključevanju, izobraževanju ter povezovanju. Aktivnosti so pestre in naravnane na pridobivanje uporabnih spretnosti ter znanj za vsakdanje življenje in delo različnih ranljivih ciljnih skupin.

Izvedbo projekta in nekatere zunanje sodelavce sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada.

Ker je sredstev za vse potrebe vedno premalo, smo del dejavnosti zastavili tako, da jih vodijo prostovoljci, ki želijo iz različnih razlogov biti aktivno vključeni v družbo in tudi druge aktivirati, učiti.

V zadnjih treh letih jih je bilo kar nekaj, mlajših in starejših.

Kako smo začeli s telovadbo?

Nekega dne je na naša vrata potrkal gospod, ki nam je povedal, da si želi telovaditi in je telovadbo pripravljen prostovoljno voditi tudi za druge. V njegovem domačem okolju ni bilo možnosti za njegovo pobudo. Tako smo se z veseljem odzvali in telovadbo ponudili v prostoru Večgeneracijskega centra Goriške. Kmalu se je zbralo še preveč zainteresiranih in razmišljali smo celo o dveh skupinah. Tako gospod kot udeleženci in mi smo na prvih srečanjih morali preveriti kakšna so pričakovanja in kaj lahko ponudimo drug drugemu. Skupina se je lepo povezala in se bo srečeval še vse do konca pomladi.

Zadovoljni smo, ker imamo v naši sredini osebo, ki nam vsak četrtek polepša dan. Za skupno dobro je velikokrat potrebno res tako malo.

Kako smo začeli s pletenjem prtičkov in nogavic?

Poklicala nas je sorodnica gospe, ki odlično plete prtičke. Povedala je, da bi gospa rada še koga naučila plesti, ker je to bolj redko znanje. Njo je nekoč naučila starejša vaščanka, zdaj pa tudi sama želi predati to znanje naprej. Kar hitro smo se dogovorili za pogovor in ob izdelkih, ki jih je prinesla na ogled, smo bili navdušeni. Sedaj se že več mesecev v okviru Večgeneracijskega centra Goriške srečujejo gospe, ki ena drugi izmenjuje znanje in se ob tem družijo. Nastali niso samo prtički pač pa tudi nogavice, copatki za dojenčke, šali, kape in skupina pripravlja razstavo. Več o tem pa še sporočimo.

Kakšne prednosti prostovoljnih dejavnosti opažamo?

Najprej naj se našim prostovoljcem iskreno zahvalimo. Tudi z njihovo pomočjo bogatimo znanje in življenja ljudi, ki bi bili sicer doma.

Prednosti prostovoljnih dejavnosti so:

  • zadovoljstvo udeležencev, ki imajo možnost brezplačne dejavnosti in jih zgled prostovoljca »vleče«, da so tudi sami bolj aktivni,
  • zadovoljstvo njihovih bližnjih,
  • zadovoljstvo prostovoljca, ki drugemu podari svoje znanje, čas in tako tudi sam pridobi nova poznanstva, izboljša lastno zdravje,

dobi zavedanje, da je nekomu koristen,

  • medsebojno učenje – tako prostovoljec, kot udeleženci in mi organizatorji, se ob teh dejavnostih veliko naučimo drug od drugega in drug o drugem

in druge prednosti …

Predvsem pa opažamo, kako en majhen kamenček sproži plaz novih aktivnosti kot bo npr. razstava pletenih izdelkov za javnost.

Val dobrega se širi od posameznika do skupine in širše skupnosti.

Hvala vsem!

 

Za zaključek še vabilo tistim, ki bi lahko podarili del svojega znanja in časa za dobro drugih, da nas kontaktirate na

info@lu-ajdovscina.si, 05 36 64 753, 041 437 785.

Prostovoljstvo je priložnost za nove izkušnje. V program prostovoljstva vabimo starejše od 18 let, ki želite deliti svoja znanja ali pridobiti nove znanja in stike.

Na Ljudski univerzi Ajdovščina vam nudimo možnost najmanj 24-urnega prostovoljnega dela v programih in projektih:

• Projektno učenje mlajših odraslih (PUM-O), Večgeneracijski center (VGC) Goriške, Teden vseživljenjskega učenja (TVU) in Incastra – Dan ajdovske industrije in podjetništva.

 

Več utrikov iz brezplačnih vsebin: 

IMG_4425

IZDELKI

NA BLAZINAH

PLETENJE SKUPINA

TELOVADCI SKUPAJ