Zakaj mentorski sistem?

 

0

 

V enem od prejšnjih blogov sem se dotaknila pomena strokovnega in sistematičnega pristopa k uvajanju mentorstva v podjetje. V tem prispevku pojasnjujem, zakaj mentorski sistem  vpeljati v poslovne procese podjetja.

Preprost odgovor na vprašanje »Zakaj?« je sledeč: »Ker se vam splača.«

Prevečkrat slišane izjave podjetnikov o tem, kako pri nas ni ustreznih kadrov, kako so mladi nezainteresirani, kako bi vsi samo študirali in nič delali, kako šole ne opravijo svojega dela, kako nekateri samo odštevajo leta do upokojitve in kako nezavzeti so zaposleni kar kličejo po iskanju krivca. Vprašanje je, če ga bomo našli. 

Vsekakor je zagotavljanje ustreznih kadrov bolj kompleksno in manj enoznačno, kot je pogosto prikazano. 

Ključno se mi zdi, da se vprašamo, kaj lahko mi naredimo? Kaj lahko naredim jaz, kot vodja ali kot zaposleni, kaj lahko spremeni podjetje? Del odgovornosti za zagotavljanje ustreznih kadrov moramo prevzeti sami, pa če nam je to všeč ali ne. Zagotovo smo sami najbolj zainteresirani za to, da imamo ustrezno usposobljene, zavzete in lojalne zaposlene.

Lani smo na enem dogodku zbrani predstavniki gospodarstva, izobraževanja in podpornih institucij govorili o izzivih zagotavljanja ustreznih kadrov. Oglasil se je uspešen podjetnik, ki je vročo debato prekinil z izjavo: »Mi težav z zagotavljanjem ustreznih kadrov nimamo.«  Vsi smo obmolknili, direktor podjetja pa je začel razlagati o njihovemu načinu dela z mladimi, vzpostavljenih procesih in izvajanih ukrepih. Hitro smo razumeli, zakaj nima težav.

Če si priznamo ali ne, je v veliki meri  prav od nas odvisno, kakšni bodo naši zaposleni. Pa tu ne govorim (samo) o višini plačila delavcem, na zadovoljne in zavzete zaposlene ima dosti večji vpliv še marsikaj, kar nas dejansko stane zelo malo ali nič. Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje pohvalili sodelavca? Kakšni so odnosi v podjetju? Kakšni so delovni pogoji in ali jih lahko izboljšate? Kakšna klima vlada? Kako vodstvo sprejema predloge za spremembe, izboljšave? Koliko predlogov ste sploh dobili v zadnjem času? Če jih niste, zakaj ne? Kako zaposlenim pokažete, da so vam pomembni? Se dijakom in študentom posvetite? Kaj si oni mislijo o vas, ko zaključijo prakso? Poskrbite za pravočasni prenos znanja, preden se upokojijo vaši najboljši mojstri? Imate v podjetju vizijo, ki ji zaposleni sledijo, vrednote, ki jih živijo? Vas okolje prepoznava kot dobrega delodajalca? 

Nanizala bi lahko še vrsto vprašanj, ki bi odpirala nova. Pa naj bo zaenkrat dovolj za svoj namen, da dobite vpogled, koliko lahko dejansko naredite sami, na kaj vse lahko prav vi vplivate.

Naj vas dejstvo, da imate vi vpliv, ne prestraši, ampak navdaja z zadovoljstvom, saj je moč v vaših rokah.  

Ustrezno vzpostavljen mentorski proces je eden od ukrepov, s katerim se lahko načrtno ukvarjate z zgoraj nanizanimi vprašanji in iščete prave odgovore nanje. 

Vzpostavitev mentorskega sistema

Korak k razvoju kadrov

 

Eva Mermolja, direktorica (eva.mermolja@lu-ajdovscina.si).