Tečaji, ki so se začeli v učilnici in končali na daljavo, v domači sobi

Na Ljudski univerzi Ajdovščina že vrsto let sodelujemo z Zavodom RS za zaposlovanje pri izobraževanju ali daljšem poklicnem usposabljanju brezposelnih.

To jesen smo začeli s 60 urnimi tečaji nemščine, angleščine in italijanščine. Načrtujemo tudi usposabljanje za socialne oskrbovalce na domu, ki jih trenutno zelo primanjkuje na trgu dela.

pexels-enzo-muñoz-2663853

Izvedbo tečajev smo iz učilnic preselili na splet. Za učenje na daljavo uporabljamo orodje MS Teams. Pri odraslih smo najprej preverili, kakšna je njihova trenutna situacija za sodelovanje pri predavanjih in če s takim načinom učenja soglašajo. Nekateri so bili kar takoj za to, drugi pa so imeli težave zaradi varstva otrok ali zaradi drugih razlogov. Nekateri so izrazili dvome v učenje na daljavo, saj je bilo zanje prvič. Tako kot ostalim, je tudi odraslim zelo pomemben osebni stik z učiteljem. Vsi pa smo se strinjali, da je učenje na daljavo odlična rešitev v času, ko druge možnosti ni. Kasneje smo skupaj ugotovili, da tak način dela ponuja kar nekaj pozitivnih vidikov, kot npr. prihranek na času in stroških prevoza do izbrane lokacije. Predavanja lahko z različnimi kvizi in orodji, kot sta Mentimeter in Kahoot, še popestrimo. Posnetke srečanj si lahko ogledamo tudi za nazaj, ko imamo čas.

Nadalje smo preverili ali imajo vsi naši udeleženci doma računalnike s kamero, kako jim deluje zvok. Sledila je še individualna pomoč preko telefonskega pogovora pri prenosu aplikacije MS Teams na računalnik. Ker niso vsi odrasli enako IKT kompetentni in ker so nekateri udeleženci imeli boljšo opremo ali boljšo internetno povezavo kot drugi, je bilo na začetku z vzpostavljanjem povezave res veliko dela. Ponudili smo tudi dodatno izobraževanje za vse, ki so se želeli še bolje naučiti dela z MS Teams.

Tudi vi se nam lahko pridružite vsak petek, ob 14 uri, pri računalniških uricah na daljavo.  Naučite se lahko sporočilne, zvočne ali vizualne komunikacije, deljenja datotek in idej, upravljanja z opravili in vse to na pregleden in organiziran način.

Že omenjeni tečaj nemščine je vodila predavateljica Nataša Sever. Udeležence smo poučili, kako ravnati, da so bili vsi dobro vidni, slišni, da so uspešno sledili predavanju, odgovarjali na vprašanja predavateljice in aktivno sodelovali. Po prvih srečanjih so postali pravi mojstri in začetna zadržanost je hitro minila. Ob zaključku tečaja so vsi uspešno rešili še pisni test in predavateljica je skupino pohvalila kot zelo zavzeto. Veseli smo, ker so tudi udeleženci v kratki anketi izrazili močno zadovoljstvo tako z znanji, ki so jih pridobili kot tudi z našo tehnično podporo pri delu na daljavo.

 »Sem pa vesela, da sem imela priložnost obiskovati vas tečaj nemščine, res da je bilo ogromno snovi strnjene v zelo kratek čas, vendar smo se na ta način lahko dotaknili veliko tem. Vse pohvale vam Nataša, za odlično in strokovno izpeljan tečaj! Če bi lahko izbirala učitelja, bi izbrala vas.«  K. K.

»Tečaj je na nivoju. Predavateljica je zabavna in veliko nauči. Veliko se smejemo in se imamo lepo. Nemščina nam dobro gre,  nas je pohvalila. Tečaj na daljavo je v redu. Tudi strokovna podpora vaše ljudske univerze je zelo kvalitetna.  Dobro sem se vživel v tečaj.« R. T.

Zaključimo lahko z željo, da se tudi z vami srečamo na katerem od tečajev Ljudske univerze Ajdovščina na daljavo. Ko imate orodje MS Teams enkrat na računalniku, se lahko enostavno prijavite v različne tečaje, prejmete povabilo v različne »ekipe« in se učite iz domačega naslonjača.

Če potrebujete dodatne informacije in pomoč, nas pokličite na 041 437 785. Ko pa bo situacija omogočila, da se spet srečamo v živo, vas z veseljem pričakamo v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina, v središču mesta.