UČENJE NA DALJAVO – PRIMER DOBRE PRAKSE

Na Ljudski univerzi smo se morali kar na hitro prilagoditi novim časom, t.i.'korona času', ki je v svetu poznan kot 'lockdown'.

Tako smo v tem času učitelji in naši slušatelji ostali kar doma; na obeh straneh je bilo na začetku nekaj negotovosti in vprašanj, kako bodo potekala naša online srečanja. Zavedali smo se, da bo treba izpopolniti svoja računalniška znanja ter poseči po novih pristopih, prilagoditi se novim razmeram.

Danes lahko rečemo, da smo po že nekajkratnih uspešno izvedenih izobraževanjih na daljavo, dosegli lep uspeh, saj se nam je število slušateljev kar podvojilo od samega začetka. Imeli smo računalniška izobraževanja, ki jih je vodila Martina Bratina in nam podala obilo praktičnih nasvetov za uspešno vodenje izobraževanja na daljavo. Učiteljem jezikov je vedno stala ob strani Alenka Magajne, ki je tako učiteljem kot slušateljem nudila 'prvo pomoč' pri začetniških težavah z računalniki. Mnogo je bilo vprašanj glede samega dostopa na Teams, internetne povezave, težave z mikrofoni in kamerami… Z obilo dobre volje in znanjem predavateljic smo vsi skupaj pridobili nova znanja. Brez dvoma lahko pritrdimo, da nam je ta novi čas prinesel kup pomembnih izkušenj, kar bomo s pridom uporabljali še naprej.

Pri poučevanju angleščine in italijanščine sem razmišljala o neke vrste inovativnem pristopu, nadgradnji, ki bi popestrila predavanja. Povabila sem dva tuja gosta, ki sta se z veseljem odzvala mojemu vabilu. Tako se nam je pri angleščini pridružil rojeni govorec Michael E. Reid iz ZDA ter pri italijanščini Pierpaolo Sonnoli iz sosednjega Trsta. Sodeč po odzivih slušateljev je bil to zadetek v polno, otresli so se vsakega strahu pred 'neznanjem' tujega jezika ter se suvereno pogovarjali s tujima gostoma. Pravo  veselje je bilo opazovati napredek in zagnanost naših slušateljev skozi celoten potek predavanj na daljavo.

Da je izobraževanje na daljavo prineslo pozitivne rezultate, pričajo številne izjave udeležencev. Nekatere izjave so bile prav simpatične. Največkrat so naši udeleženci navedli, da se končno lahko izobražujejo in izpopolnjujejo kar ob domači mizi ali z najljubšega fotelja. Pomembno se jim zdi, da ni več potrebno spraševati koga za prevoz do Ajdovščine oz. da jim ni potrebno odhajati na pot in vse opravijo od doma. Udeleženkam je všeč, da si ni potrebno urejati pričeske in da lahko spremljajo naša predavanja v udobnih oblačilih, namesto visokih pet pa hodijo na predavanja v domačih copatih.

Pomemben dejavnik izobraževanja na daljavo je sproščenost na obeh straneh. Izkušnje so prinesle spoznanje, da sta ključnega pomena način posredovanja znanja ter predavateljeva iznajdljivost. Potrebno je prisluhniti slehernemu slušatelju ter mu dovolj preprosto razložiti stvari, po katerih sprašuje ali v katerih čuti negotovost.

Na Ljudski univerzi Ajdovščina lahko povemo, da se naši udeleženci počutijo sproščeno in zelo cenijo sistematično podajanje znanja, dovolj časovno usklajeno, da dojamejo različne tematike dela in napredujejo. Učenje na daljavo je prineslo skoraj same pozitivne odzive; edina slabost tovrstnega načina poučevanja je gotovo ta, da se ne družimo v učilnicah, kot je to bilo običajno do uvedbe karantene. Udeleženci prihajajo iz številnih krajev iz Slovenije, torej niso samo omejeni na občino Ajdovščina ali Vipava in njihovo število je naraščalo iz srečanja v srečanje.

pexels-vlada-karpovich-4050296

Vsi vemo, da nobena stvar ne traja večno, tudi ta neprijazni čas pandemije bo minil. Vsi se veselimo dne, ko se bomo ponovno lahko videli v živo, ne le preko računalniških ekranov. Tudi v prihodnje se nadejamo mnogih vedoželjnih obrazov ter vas vabimo v našo družbo. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite novih znanj na najbolj udoben in dosegljiv način, ne bo vam žal!

Ingrid Patricia Boben