Zaključni dogodek VGC Goriške 2017 – 2021

Ljudska univerza Ajdovščina je v letu 2016, skupaj z Ljudsko univerzo Nova Gorica in Posoškim razvojnim centrom, uspešno kandidirala na javnem razpisu in v Ajdovščini in v obdobju od januarja 2017 – konca septembra 2021 izvaja projekt Večgeneracijski center (VGC) Goriške – Svetla stran življenja.

Zahvaljujemo se tako financerjem, Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropskemu socialnemu skladu kot Občini Ajdovščina, ki podpira programe medgeneracijskega sodelovanja in različne vsebine za aktivno vključevanje v družbo.

Na LU Ajdovščina smo že konec leta 2013 med drugimi po Sloveniji v Ajdovščini vzpostavili Center medgeneracijskega učenja (CMU). Leta 2017, ko  je pričel z delovanjem VGC Goriške, nam je to zelo veliko pomenilo, saj smo se vedeli, da bomo tako domačinom iz Ajdovščine, Vipave in okolice kot priseljenim lahko ponudili še veliko več znanj, informacij, druženja.

Pet let se je hitro izteklo in v petek, 10. septembra smo partnerji v Novi Gorici izvedli zaključni dogodek na katerem smo ključnim deležnikom predstavili rezultate projekta. Zaradi trenutne situacije in ukrepov žal nismo mogli povabiti javnosti in udeležencev projekta kot bi jih sicer. Prisotnim sta uvodni pozdrav namenila najprej dr. Klemen Miklavič, župan mestne občine Nova Gorica in Nada Uršič Debeljak, direktorica LU Nova Gorica. Nato smo več o rezultatih povedale Tanja Krpan, vodja VGC Goriške, Urša Čimžar, strokovna sodelavka/Posoški razvojni center in Helena Furlan, strokovna sodelavka/ Ljudska univerza Ajdovščina. Med nastopajočimi je bil tudi Jože Likar, ki nam je s svojimi pesmimi ter rebusi polepšal dogodek, ki se je zaključil z vodenim pogovorom z udeleženci programov VGC Goriške, prostovoljci ter izvajalci vsebin.

Zastavljene cilje projekta smo kljub »korona situaciji« dosegli in celo presegli. Ponudili smo številne uporabne vsebine izbranim ciljnim skupinam. Povezali smo številne partnerje (organizacije, društva, …) in vključili prostovoljce. Na ta način smo prispevali k dvigu kakovosti življenja ter preprečili zdrs številnih posameznikov v socialno izključenost in revščino.

Ugotavljamo, da so bile najbolj iskane vsebine za starejše in tujce, posebej vsebine za osebno rast, znanje slovenščine in druge. Velikokrat pa smo slišali tudi stavke: »Samo, da grem od doma, kjer sem sam/a.«

Tudi zato se bomo po uradnem zaključku projekta potrudili, da bo Večgeneracijski center Goriške deloval še do vključno marca 2022 (v živo ali na daljavo – kot bo situacija). Vsi vključeni smo si pridobili bogate izkušnje. Opažamo, da so potrebe ljudi vedno večje, zato si  želimo, da bi, kljub prekinitvi v letu 2022, lahko nadaljevali s projektom takoj, ko bo razpis morda ponovno objavljen.

Več o projektu si preberite tukaj. 

Helena Furlan

 

IMG_2370 (002)

IMG_7492 (002)IMG_7504 (003)IMG_7518 (002)

VGC AJDOVŠČINA

 

Naj povem vam tole dejstvo,

všeč mi je Ajdovščina – to lepo mesto.

Sem priseljenec iz sosednje vasi,

v tem mestu že vrsto let živim,

se z meščani življenja veselim.

 

Na to lepo mesto v Vipavski dolini

me vežejo prav lepi spomini.

Pozimi piha burja, zrak prečisti, drevje pripogiba;

marsikatera mamica pa otroka ziba.

 

Poleti je pa vse drugače,

oblečemo si kratke hlače,

gremo na bazen in na morje,

občudujemo mavrično obzorje.

 

Trg v centru mesta so temeljito prenovili,

kjer so nekoč Rimljani bili.

Arheološke izkopanine prikazujejo, kako so nekoč živeli in kako so se imeli.

 

Večno mrzla reka skozi mesto teče:

Castra ad Fluvium Frigidum se mestu ob reki reče.

Naj postavim zdaj piko,

industrije je v mestu nekoč bilo veliko,

a gospodarstvo okreva,

to pamet mi veleva.

 

Na Ljudski univerzi Ajdovščina - v VGC je lepo

in radi tja zahajamo.

Če si novo znanje in prijatelje pridobimo,

se skupaj v VGC Goriške življenja veselimo.

 

Jože Likar