Uspešna izvedba, letos nekoliko drugačne INCASTRE – Dneva ajdovske industrije in podjetništva

Za nami je uspešna četrta izvedba dogodka INCASTRE – dneva ajdovske industrije in podjetništva, ki na enem mestu združuje in predstavlja Ajdovščino, mesto industrije, podjetništva in mnogih priložnosti.

Letošnja INCASTRA 2021 je bila drugačna in inovativna, kot so naša ajdovska podjetja, katerih uspešne zgodbe smo tokrat spoznali v večji meri virtualno. V sodelovanju z zagnanimi predstavniki podjetij smo po enoletnem premoru napisali še eno uspešno INCASTRINO zgodbo, ki se je kljub večinskemu celotedenskemu virtualnemu dogajanju, zaokrožila z dogodkom v živo na Lavričevem trgu. Številčni obisk sobotnega dogajanja, prejete pohvale in spodbude ter ogledi vsebin na digitalnih kanalih potrjujejo, da smo s pogumnim korakom v hibridno izpeljanim dogodek sprejeli pravo odločitev.

Namen dogodka je ostal enak. Pripravili smo kar 12 virtualnih sprehodov in tako predstavili različna ajdovska podjetja in njihovo delovanje ter ustvarjalnost.  Preostala podjetja in društva, ki so od leta 2017 sodelovala na dogodku pa smo predstavili na prenovljeni spletni strani www.incastra.si.

Odzivi na sobotni dogodek in na video predstavitve so nas navdajali z zadovoljstvom in motivacijo. Vsi obiskovalci so podali pozitivne vtise, všečke in komentarje, ki so nam potrdili, da smo uspeli ponovno ajdovsko gospodarstvo približati in predstaviti tako šolarjem, kot tudi odraslim obiskovalcem. Zadovoljna pa so bila tudi sodelujoča podjetja, saj so ponovno dobila priložnost, da se še na drugačen način predstavijo in pridobijo na prepoznavnosti v lokalnem okolju.

Tudi dogajanje za šole je bilo letos prilagojeno in drugačno. Zaradi varnosti smo obiske 280 učencev razporedili skozi celoten teden, saj nas je vsak dan obiskala ena šola. Vsako omejitev lahko spremenimo v priložnost za spremembo in rast – to smo dokazali tudi skupaj z Razvojno agencijo ROD. Omejitve in epidemiološke razmere so prebudile veliko ustvarjalnega zagona, zaradi česar smo skupaj pripravili še boljši in bolj izkustveni dogodek za šolajočo se mladino. Dogodek bil namenjen devetošolcem, katerim smo ustvarili bogato učno okolje polno informacij, ki je od njih zahteval, da so s pomočjo svoje domišljije, igrivosti in ustvarjalnosti prišli do pravih rešitev. Tako so spoznali 6 različnih poklicev, tehniških in drugih, ki so pomembni za sam razvoj in prihodnost ajdovske industrije in podjetništva.

Po njihovem odzivu sodeč smo prepričano, da so letos mladi pridobili pomembne informacije, ki bodo vsekakor pripomogle k lažji odločitvi o njihovem nadaljnjem šolanju.

Ob koncu virtualnega INCASTRINEGA tedna smo dogajanje zaključili v živo na Lavričevem trgu. Dogajanje je bilo pestro in družabno. Z nami je bil Radio Robin, ki je ponovno poskrbel, da smo bili slišali po celotni Primorski, tako so nas lahko spremljali tudi tisti, ki se nam niso mogli pridružiti v živo.  Poskrbeli smo za najmlajše, saj so preko otroške predstave spoznali ajdovske poklice in podjetja. Podjetje Mlinotest in pivovarna Castra, pa sta poskrbeli, da jih nismo spoznali samo virtualno, ampak da smo lahko njihove dobrote okušali tudi v živo.

Veseli smo vsakega obiska in vseh pozitivnih odzivov obiskovalcev in spremljevalcev. Ponosni, da nam je tudi letos uspelo, da je prav vsakdo ujel in spoznal svojo priložnost v Ajdovščini, mestu industrije in podjetništva.

Naslednjo leto pa – se vidimo na Letališču v Ajdovščini!

 

incastraincastra-30

incastra-77incastra-46incastra-50incastra-57incastra-72incastra-83incastra-82incastra-94

incastra-153incastra-194incastra-115incastra-110incastra-133incastra-77incastra-170incastra-173incastra-177incastra-183incastra-188