Ko v kuhinji zadiši in zacvrči

Na Ljudski univerzi Ajdovščina smo v minulem letu izvedli tri kulinarične delavnice na temo mesa drobnice. Drobnica je okusno živilo, ki vsebuje malo maščob in veliko življenjsko pomembnih beljakovin in mineralov, pravilno pripravljeno pa je lahko odlična popestritev jedilnika za vsakogar.

Projekt Kulinarične specialitete iz mesa drobnice smo zastavili in izpeljali skupaj z Društvom rejcev Goriške in Vipavske. Namen je bil predstaviti možnost nabave mesa v lokalnem okolju, pri domačih rejcih.

194550934_323058092771389_8341408196345779689_n

Prvi dve delavnici je vodil g. Jože Zalar, predavatelj na Visoki šoli za turizem in gostinstvo na Bledu. Prikazal je pravilno razkosavanje jagnjetine in kozličevine in povedal kaj kam sodi. Kateri deli so za juho in kateri so za na žar.

Tretja delavnica se je odvijala v oktobru, ko smo pripravili tradicionalno nedeljsko kosilo na idrijskem, idrijski žlikrofi in bakalca, tradicionalna priloga k žlikrofom, neke vrste ovčji golaž. Izpod pridnih in spretnih prstov članic Društva kmečkih žena in deklet Vojsko ter udeležencev delavnice, je nastalo toliko žlikrofov, da smo se vsi pošteno najedli. In vsi smo se tudi strinjali, da je čas, da vrnemo tradicionalne jedi iz našega ožjega in širšega območja  na naš domači jedilnik.

20211026_111608

V okviru projekta je Društvo rejcev drobnice Goriške in Vipavske oblikovalo FB (Facebook) stran, na kateri redno objavljamo recepte tako mesnih kot  tudi mlečnih izdelkov drobnice. Vabimo vas, da spletno stran spremljate, pripravite zdrave jedi ter uživate v kulinaričnem ustvarjanju.

20211026_104148

 

Projekt Kulinarične specialitete iz mesa drobnice je bil izbran na 5. javnem pozivu LAS Vipavska dolina in ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

 

anka1