Predavanja in delavnice predelave sadja v Učnem centru Brje

Učni center Brje je v širšem okolju že dobro prepoznan kot center znanja, izmenjave izkušenj različnih generacij in povezovanja med sadjarji - za nova poklicna znanja, izkušnje in zelena delovna mesta …

 

IMG_5062

 

Tudi v letu 2018/2019 vam ponuja brezplačna predavanja ter praktične delavnice za pridobitev znanj in spretnosti s področij:

•    urejanje in vzdrževanje sadovnjaka,

•    obrezovanje, nega sadnega drevja,

•    predelava različnega vipavskega sadja  v marmelado (češnjeva, breskova in marelična),

•    predelava različnega vipavskega sadja v sok (breskev, jabolk, grozdja),

•    sušenje marelic, kakijev, jabolk,

•    pridelava in predelava zelišč.

Cilj predavanj in delavnic je, da udeleženci pridobijo teoretična ter praktična znanja. Spretnosti predelave ter trženja naj bi čim prej prenesli v prakso, morda v nacionalno poklicno kvalifikacijo NPK Predelovalec/ predelovalka sadja na tradicionalen način in samozaposlitev. Program sofinancira Občina Ajdovščina.

Komu so predavanja, delavnice namenjene?

Vsem začetnikom ali tistim, ki želijo svoja obstoječa znanja, spretnosti, izkušnje nadgraditi za potrebe lastne predelave sadja in trženja izdelkov na domu.

Vsem, ki želijo po izobraževanju pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo NPK Predelovalec/ predelovalka sadja na tradicionalen način in se poklicno ukvarjati s predelavo sadja ter trženjem izdelkov.

Vsebine 2018/2019:

 

KDAJ?

KAJ?

PREDAVATELJ/ICA

Petek, 18. januar 2019  

od 17.00 do 19.30

Podlage za različne sadne vrste, pogoji uspevanja, gojitvene oblike in razdalje sajenja.

Ivan Kodrič

Petek, 25. januar 2019

od 17.00 do 19.30

Priprava tal za sajenje različnih sadnih vrst, sajenje, ukrepi po sajenju, nega v prvem letu, cepljenje sadnega drevja in osnove rezi.

Ivan Kodrič

Sobota, 16. februar 2019

od 09.00 do 11.00

Praktična učna delavnica oz. prikaz  obrezovanja sadnega drevja (glede na možnosti- predvidoma češnje, breskve,marelice, kaki, jabolka).

Ivan Kodrič

Petek, 1. marec 2019

od 17.00 do 19.00

Sadovnjak starih sadnih sort v Kojskem v Brdih: Goriško sadje iz preteklosti v prihodnost.

Zoran Božič

Sobota, 6. april 2019

od 9.00 do 11.00

Prikaz  obrezovanja oljk.

Ivan Kodrič

Petek, 19. april 2019

od 17.00 do 19.00

Praktični PRIKAZ izdelave zaščitne kreme za obraz

Danica Gračan Jevtič

Petek, 7. junij 2019

od 17.00 do 19.00

Praktična delavnica od teoretičnih podlagah na temo kuhanja češnjeve marmelade in prikaz izdelave drugih domačih izdelkov iz češenj.

Mojca Slokar

Petek, 21. junij 2019

od 17.00 do 19.00

Praktična učna delavnica od teoretičnih podlagah na temo kuhanja marelične marmelade

Mojca Slokar

Petek, 28. junij 2019

od 17.00 do 19.00

Predavanje/izkušnje s pridelavo sivke

Danica Gračan Jevtič

Petek, 5. julij 2019

od 17.00 do 19.00

Teoretične vsebine in praktična učna delavnica na temo sušenja sadja, ki dozori v poletnih mesecih (marelice, češnje, fige, slive…)

Vera Kodrič

Sobota, 6. julij 2019

od 9.00 do 11.00

Predavanje/izkušnje s pridelavo sivke, žetev sivke in destilacija sivke.

Danica Gračan Jevtič

Torek, 9. julij 2019

od 17.00 do 19.00

Pogovor/pokušina ob posušenih marelicah ter o pripravi in sušenju sadja, ki dozori v poletnih            mesecih.

Vera Kodrič

Petek, 9. avgust 2019

od 17.00 do 20.00

Praktična in teoretična delavnica na temo kuhanja soka in marmelade iz aronije.

Mojca Slokar

Petek, 23. avgust 2019

od 17.00 do 19.00

Teoretična in praktična delavnica na temo izdelave zeliščnih sirupov.

Mojca Slokar

Petek, 18. oktober 2019

od 17.00 do 19.00

Teoretična in praktična delavnica na temo predelave soka iz jabolk in priprava jabolčne kaše.

Mojca Slokar

Petek, 8. november 2019

od 17.00 do 19.00

Teoretične vsebine in praktična učna delavnica na temo sušenja kakijev – jabolk

Vera Kodrič

Torek, 12. november 2019

od 17.00 do 19.00

Pogovor in pokušina o kvaliteti in izgledu o sušenju različnih vrstah  kakijev in jabolk

Vera Kodrič

 

Predavatelji/praktiki:

Ivan Kodrič je univ. dipl. inž. agronomije, strokovnjak za sadjarstvo z dolgoletnimi delovnimi izkušnjami na KGZ Nova Gorica, ki že vrsto let prideluje več vrst sadja in svoja strokovna znanja rad deli na različnih delavnicah, izobraževanjih, strokovnih srečanjih.

Vera Kodrič je praktik, ki ima bogate, več kot petnajstletne izkušnje, s sušenjem različnega sadja, še posebej kakija.

Danica Gračan Jevtič je zdravstvena delavka in praktik z bogatimi izkušnjami dolgoletne pridelave več vrst sivke, ki jo predeluje v različne izdelke. Znanja je pridobivala iz literature, na različnih izobraževanjih, tudi pri drugih pridelovalcih ter z lastnim delom. Rada jih deli, izmenjuje z drugimi. Zato izvaja delavnice za odrasle in bo v letu 2017 vodila nov krožek zeliščarstva na Brjah.

Dr. Zoran Božič je profesor na SETŠ Nova Gorica in predavatelj na Univerzi v Novi Gorici. Je praktik in poznavalec starih sadnih vrst/sort v Goriških regiji. V Kojskem v Goriških Brdhi ima tudi sadovnjak "Podskalco" v katerem goji kar 145 starih sort sadnega drevja. Svoje znanje rad deli na različnih delavnicah in izobraževanjih. Sodeloval pa je tudi pro številnih mednarodnih projektih.

Mojca Slokar je praktik z bogatimi izkušnjami na področju izdelave domačih sokov in marmelade po starih recepturah.

 

Prijava na predavanja/delavnice:

Izvedbo zgoraj navedenega programa v Učnem centru Brje sofinancira Občina Ajdovščina, zato je udeležba brezplačna.

Prosimo, da vašo prijavo oddate čim prej, saj je zanimanja veliko in število prostih mest omejeno. Obvezna je prijava preko spodnjega spletnega obrazca - prijavnice.

Priporočamo, da že danes oddate prijavo na vse delavnice/sklope delavnic, ki vas zanimajo tako, da vsako posebej označite. Navedite tudi ali ste kandidat za NPK. V primeru, da imate dodatna vprašanja ali nimate možnosti prijave preko spleta, se lahko prijavite po telefonu: 041 437 785.

Izbrane datume si prosimo zabeležite in rezervirajte svoj čas. Nekaj dni pred izvedbo boste na vaš elektronski naslov prejeli vabilo s podrobnimi vsebinami. V primeru, da se predavanja/delavnice ne bi udeležili, nam prosimo takoj, ko pride do spremembe, to sporočite! Prosto mesto lahko namenimo komu drugemu.

 

Hvala za razumevanje.


Prijavnica:

Podlage za različne sadne vrste, pogoji uspevanja, gojitvene oblike in razdalje sajenja.
Priprava tal za sajenje različnih sadnih vrst, sajenje, ukrepi po sajenju, nega v prvem letu, cepljenje sadnega drevja in osnove rezi.
Praktična učna delavnica oz. prikaz obrezovanja sadnega drevja (glede na možnosti- predvidoma češnje, breskve,marelice, kaki, jabolka).
Sadovnjak starih sadnih sort v Kojskem v Brdih: Goriško sadje iz preteklosti v prihodnost.
Prikaz obrezovanja oljk.
Praktični PRIKAZ izdelave zaščitne kreme za obraz
Predavanje/izkušnje s pridelavo sivke
Teoretične vsebine in praktična učna delavnica na temo sušenja sadja, ki dozori v poletnih mesecih (marelice, češnje, fige, slive…)
Predavanje/izkušnje s pridelavo sivke, žetev sivke in destilacija sivke.
Pogovor/pokušina ob posušenih marelicah ter o pripravi in sušenju sadja, ki dozori v poletnih mesecih.
Praktična in teoretična delavnica na temo kuhanja soka in marmelade iz aronije.
Teoretična in praktična delavnica na temo izdelave zeliščnih sirupov.
Teoretična in praktična delavnica na temo predelave soka iz jabolk in priprava jabolčne kaše.
Teoretične vsebine in praktična učna delavnica na temo sušenja kakijev – jabolk
Pogovor in pokušina o kvaliteti in izgledu o sušenju različnih vrstah kakijev in jabolk
Praktična delavnica na temo kuhanja marelične marmelade
Zaposlen/a
Upokojenec/ka
Študent/ka
Brezposeln/a
Osnovnošolska raven
Poklicna raven
Srednješolska raven
Univerzitetna raven
Več (magisterij, doktorat)

*S klikom potrjujem, da sem seznanjen/a, da Ljudska univerza Ajdovščina v skladu z veljavno zakonodajo o varovanju osebnih podatkov, zbira, obdeluje in hrani moje osebne podatke za namen organizacije in izvedbe izobraževalnega programa, vodenja evidenc in statistične obdelave, izdelave dokumentov in poročanje pristojnemu ministrstvu oziroma drugim nadzornim organom

S klikom soglašam, da Ljudska univerza Ajdovščina hrani in uporablja naveden elektronski naslov za namen obveščanja o aktualnih aktivnostih in dogodkih Ljudske univerze Ajdovščina. Soglasje dajem do preklica in ga lahko kadarkoli prekličem na: info@lu-ajdovscina.si

6+9=